Inspiratie: Doelen stellen

Wat is het nut van doelen hebben? Met doelen in je leven ben je op weg naar meer succes. Een doel geeft je extra motivatie om meer uit je leven te halen. Heb jij bepaalde doelen in je leven? Of zou je misschien meer doelen in je leven willen hebben? Om deze vragen te beantwoorden is het natuurlijk wel van belang om te weten hoe je een doel vind en wat je er precies aan hebt.

Wat heb je aan doelen in je leven?

Hieronder staan enkele voorbeelden waarom een doel of meerdere doelen belangrijk zijn voor ieder mens.

Maakt je leven simpel

Hiermee wordt bedoeld dat een doel een veel duidelijker beeld geeft over wat je wilt, en waar je staat. Elke keer als je met je doel bezig bent kan je jezelf afvragen: Brengt dit mij dichter bij mijn doel? Wanneer dit het geval is dan moet je hier lekker mee doorgaan, en indien het totaal niks met je doel te maken heeft stap er dan gelijk van af. Je wilt namelijk je doel bereiken.

Betekenis

Een doel geeft echt betekenis aan je leven, je raakt gemotiveerd om iets te doen en je kan meer richting geven aan je leven. Wanneer je je bijvoorbeeld een beetje down voelt en je zou een doel opstellen dan raak je gelijk gemotiveerd om weer iets te gaan doen.

Externe drive

Een doel kan je een externe drive geven. Dit houdt in dat je ineens veel meer durft, je bent zelfverzekerd over het bereiken van je doel en dat straal je ook uit. Iemand die bijvoorbeeld als doel heeft om mooie foto's te gaan maken zal ook erg gemotiveerd foto's gaan maken, terwijl iemand die met tegenzin foto's gaat maken waarschijnlijk lang niet zo'n goede foto's maakt als iemand die wel gemotiveerd is.

Zelfwaarde stijgt

Elke keer als jij een stapje dichter bij je doel komt zal je je beter voelen, je voelt je gelukkiger en trotser op jezelf. Je krijgt dus meer zelfwaarde zodra je dichter bij je einddoel komt.

Voorkomt uitstelgedrag

Als je een goed doel gekozen hebt dan voorkom je hiermee ook dat je dingen uit gaat stellen, je bent namelijk echt bezig met je doel. Je bent gemotiveerd en positief over je doel.

Hoe vind ik een doel?

Nu je weet wat de voordelen zijn van een doel hebben is het ook handig om te weten hoe je een doel vind. Onthoudt dat iedereen doelen voor zichzelf op kan stellen. Hieronder een stappenplan om tot een persoonlijk doel te komen.

1. Brainstorm

Pak eens een vel papier voor jezelf en schrijf alle dingen die jij interessant vind op. Het maakt niet uit wat, alles waar jij gelukkig van wordt kan je opschrijven. Dus al je hobby's, bezigheden, activiteiten, wensen etc.

2. Selecteer

Je hebt nu als het goed is een lijst met allemaal activiteiten, hobby's, bezigheden en wensen die jij interessant vind. Probeer via je onderbuik gevoel eens te kijken naar deze lijst, en selecteer 5 tot 10 onderwerpen van je lijst die je het meest interessant vindt.

3. Nummeren

Ga nu je geselecteerde onderwerpen nummeren. Welke activiteit zet je op plaats 1 en welke op de laatste plaats. De activiteit die nu op nummer 1 staat daar ga je je doel van maken.

4. Plan van aanpak

Je hebt nu dus een onderwerp gekozen waar je een doel over wilt formuleren. Het is belangrijk dat je zo concreet mogelijk gaat benoemen wat je met dit onderwerp wilt. Dus stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen: Wat wil ik doen met dit onderwerp? Wat wil ik veranderen? Wat heb ik ervoor nodig? Wanneer ga ik me hiermee bezighouden? Etc. Als het goed is weet je nu voor jezelf wat je wilt veranderen of wat je wilt gaan bereiken.

5. Ga aan de slag

Ga aan de slag met je doel. Het maakt niet uit wat je doel is, maar ga je erin verdiepen. Probeer je doel te bereiken en geniet van de missie die je aangaat.
© 2014 - 2024 Writerkas, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Goede voornemens realiserenHet hebben van goede voornemens alleen, zal niet voldoende zijn om het uiteindelijke doel ook werkelijk te realiseren. N…
Onzeker: Doelen stellenIedereen heeft wel eens iets willen bereiken. Grote en kleine dingen, die je leven wellicht kunnen veranderen of verbete…
Goal Setting om prestatie te verhogenGoal Setting om prestatie te verhogenOm prestaties en motivatie te verhogen kan gebruik gemaakt worden van het stellen van doelen in de toekomst; dit moet da…
Intenties en doelenIntenties en doelen stellen is een zeer belangrijke opgave, wanneer je ten eerste iets wilt bereiken en ten tweede wanne…

Body shaming, wat is het? En hoe kunnen we het stoppen?Body shaming, wat is het? En hoe kunnen we het stoppen?In het dagelijks leven is body shaming bijna een norm geworden. Tijdschriften vertellen constant hoe je het beste gewich…
Kinderachtig gedragen - dat zouden meer mensen moeten doen!Kinderachtig gedragen - dat zouden meer mensen moeten doen!"Doe niet zo kinderachtig" is normaal gesproken niet een erg positieve uitspraak. We bedoelen daarmee dat iemand zich ni…
Writerkas (43 artikelen)
Laatste update: 18-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.