Gelukkig worden: 7 tips

Gelukkig worden: 7 tips Iedereen ter wereld gaat op zoek naar het ultieme geluk of stelt zich weleens de vraag: Hoe kan ik opnieuw gelukkig worden? Dit lijkt heel eenvoudig maar dat is het zeker niet. Er zijn immers heel veel factoren in je directe en indirecte omgeving die je ongelukkig kunnen maken. Denk maar aan het verlies van een naast familielid of een financiële opdoffer die je te verwerken krijgt. Vaak ligt het in de kleine dingen die je gelukkig maken. Voorbeelden hiervan zijn een optimistische kijk op het leven of trachten te genieten van elke dag. Geluk is immers niet het bereiken van de grootste dingen, maar het genieten van de kleinste dingen.

Optimisme als bouwsteen van gelukkig worden

Een belangrijk aspect om gelukkig te worden is optimisme. Mensen die optimistisch door het leven gaan, zijn in feite gelukkiger dan mensen die de hele tijd een pessimistische blik op het leven hebben. Optimisme krijg je als het ware vanuit je opvoeding mee met de paplepel. Toch kan je er aan werken door je leven door een roze bril te bekijken. Optimisme is gratis en vereist enkel van jou om je leefstijl en houding wat aan te passen. Het maakt het leven van jezelf en van je omgeving alvast wat aangenamer. Het verschil tussen een optimist en een pessimist is het volgende. Bij een zelfde gebeurtenis zal de optimist heel veel vertrouwen hebben en er toch voor gaan. Een pessimist zal bij die zelfde gebeurtenis negatief denken en er niet in geloven. Uiteraard is de optimist aangenamer om in je directe omgeving te hebben. Een optimistisch iemand straalt ook meer geluk uit.

Een gezonde levensstijl maakt gelukkig

Een gezonde levensstijl erop nahouden maakt je alvast gelukkiger. Indien je constant ziek bent, heb je uiteraard weinig reden om gelukkig te zijn. Tracht je dus preventief goed te verzorgen zodat je weinig ziek bent. Wie constant moe of vermoeid is, zal uiteraard geen geluk uitstralen. Slaap voldoende, ban alle stress uit je leven en ontspan geregeld. Een gezonde geest in een gezond lichaam levert immers alleen maar voordelen op. Je zal het zelf ook al gemerkt hebben. Iemand die goed in zijn vel zit, zal de mensen in zijn directe omgeving positief beïnvloeden.

Blijf niet bij de pakken zitten: actie

Je weet meer dan waarschijnlijk heel goed wat je echt gelukkig maakt. Doe deze dingen dan ook. Word je bijvoorbeeld heel gelukkig van een saunabezoek, dan moet je dit gewoon inplannen. Of is een goed boek lezen op je terras je ultieme geluk, dan moet je niet twijfelen en dat gewoon doen. Er zijn al genoeg minder aangename taken die je gedurende de dag moet uitvoeren. Geniet dan ook van de dingen die je echt gelukkig maken. Het kan best handig zijn om een lijstje aan te leggen van zaken die je echt gelukkig gemaakt hebben. Aarzel niet om deze leuke zaken alvast een keertje over te doen.

'Nu' en alleen 'nu' telt

Wie opnieuw gelukkig wil worden, moet kunnen genieten van het 'nu'-moment. Denk niet te vaak aan het verleden of hoe mooi de toekomst zou kunnen worden, maar doe actief iets met het 'nu'-moment. Wat zich nu afspeelt is belangrijk en je hoeft heus niet te wachten op de toekomst. Indien je gezondheid de komende jaren achteruit zou gaan, dan kan je immers niet meer genieten van het leven en gelukkig worden. Tracht daarom te genieten van de kleine dingen die zich elke dag aanbieden. Die kleine dingen zijn zoveel meer waard dan al je hoop te leggen in een groots ding. Dit kan je heel wat ontgoocheling besparen.

Lachen is gezond

Lachen is heel belangrijk en toont aan hoe gelukkig je wel bent. Iemand die nooit lacht, wordt automatisch geassocieerd met een ongelukkig persoon. Er zijn verschillende redenen om te lachen. Je kan lachen met een televisieprogramma, met een goed boek of met een goed getapte mop. Indien je echt gelukkig bent, zal je de gewoonte hebben om spontaan meer te gaan lachen. Dit kan zelfs zonder aanleiding zijn. En laat dat nu net het gelukzalige gevoel zijn dat je wilt overbrengen naar je omgeving. Het leven zou er immers veel aangenamer uitzien met veel lachende mensen.

Samen gelukkig zijn met je partner, familie, vrienden

Je partner, gezin, vrienden of familie zijn heel belangrijk om op terug te vallen. Zonder hen wordt het heel moeilijk om moeilijke momenten in je leven te overwinnen. Heb je deze mensen niet, dan bestaat de kans dat je heel ongelukkig wordt omdat je je gevoelens niet kan ventileren. Een depressie loert dan om de hoek. Al deze personen zorgen immers voor de broodnodige sociale steun. Wees alvast waakzaam dat je goede contacten onderhoudt met de juiste mensen die jij waardeert, en waarvan je waardering terugkrijgt. Indien je sociale contacten stroef en in een vijandelijke sfeer verlopen, dan zal je hier uiteraard ongelukkig van worden. Een goede selectie is dus erg belangrijk.

Gelukkig zijn op het werk

Wie ongelukkig is op het werk, zal in ieder geval mindere prestaties leveren. De factor 'geluk en welzijn op het werk' is immers heel belangrijk voor een gemotiveerd en ambitieuze medewerker. Je kan hier alvast aan mee werken door elkaar gelukkig te maken. Dit kan vaak door hele kleine dingen die helemaal niet veeleisend zijn. Wees steeds vriendelijk. Dit maakt je collega’s blij. Als je ’s morgens aankomt op het werk, dan kan je minstens een 'goedemorgen' zeggen. Af en toe een complimentje is zeker en vast geen overbodige luxe. Een goede relatie opbouwen met je collega’s zal je ook gelukkiger maken op het werk. Praat eens over de kindjes of ga ’s avonds eens op teamactiviteit. Deze elementen zorgen mee voor een aangename en gelukkige werksfeer.
© 2014 - 2024 Auteurjr, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gelukkig leven volgens Christophe AndréGelukkig zijn, dat is toch wat iedereen graag wil? Maar wat is geluk en hoe kunnen we echt gelukkig worden. Dit zijn de…
De relatie tussen geld en gelukDe relatie tussen geld en gelukIs er een relatie tussen geld en geluk? Maakt geld gelukkig? Als geld gelukkig maakt, hoeveel geld heb je dan nodig? Bes…
Geluk willen omarmenGeluk willen omarmenWe willen het allemaal ... het geluk omarmen. Toch is de mens ook goed in het wegstoten. Maar laten we vooral niet verge…

Afvallen door alledaagse bezigheden: afvallen zonder sportenAfvallen door alledaagse bezigheden: afvallen zonder sportenWie wil er nu niet graag slank zijn? We vinden een slank lichaam mooi, we zitten goed in ons vel als we slank zijn en he…
Het saunaprocesHet saunaprocesEen sauna kennen we tegenwoordig allemaal. Sommigen hebben zelfs een eigen sauna thuis, anderen gaan liever een avondje…
Bronnen en referenties
  • Plukjegeluk.be, http://www.plukjegeluk.be/detail/gelukkig-zijn-doe-je-samen, 9 december 2014
  • Jobat.be, http://www.jobat.be/nl/tag/gelukkig-op-het-werk/, 9 december 2014
  • Seniorennet.be, http://www.seniorennet.be/Magazine/artikel/8/gelukkig-zijn, 9 december 2014
  • HLN.be, http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/1385205/2012/01/25/De-wereldwijde-geheimen-van-gelukkig-zijn.dhtml, 9 december 2014
Auteurjr (335 artikelen)
Laatste update: 04-03-2018
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.