Afvallen door alledaagse bezigheden: afvallen zonder sporten

Afvallen door alledaagse bezigheden: afvallen zonder sporten Wie wil er nu niet graag slank zijn? We vinden een slank lichaam mooi, we zitten goed in ons vel als we slank zijn en het is bovendien ook beter voor de gezondheid. Niet iedereen heeft echter tijd (of zin) om daarom een sport te beoefenen, te gaan hardlopen of lid te worden van een sportschool. Gelukkig is dit ook niet echt nodig, want met alledaagse bezigheden kun je ook veel calorieën verbruiken en afvallen. Als je deze activiteiten dan ook nog eens op een slimme manier uitvoert, kun je de verbranding nog een tandje opvoeren. Zo kun je onder het motto 'Wie niet veel tijd heeft (of lui is), moet slim zijn' afvallen door je alledaagse bezigheden.

Inhoud:


Afvallen door alledaagse bezigheden

Als je om wat voor reden geen zin hebt om te sporten, hoef je niet te wanhopen. Ook dan is het mogelijk om af te vallen en slank te blijven. Er zijn namelijk alledaagse activiteiten waarmee je meer dan 200 calorieën per uur verbrandt.

Boodschappen doen

Boodschappen doen is misschien niet een van de leukste huishoudelijke taken, maar wel een van de belangrijkste. Vóór de komst van de supermarkten, was je voor de diverse voedingsmiddelen op speciaalzaken aangewezen. Brood moest je bij de bakker halen, vlees bij de slager, melk bij de melkboer, groenten bij de groenteboer etc. Hierdoor koste het doen van boodschappen meer energie.

Je kunt weliswaar niet meer terug in de tijd, maar je kunt wel van boodschappen doen weer die energieverslindende activiteit maken die het voorheen was, en waarmee je ongeveer 260 calorieën per uur kunt verbranden. Dit pak je als volgt aan:

 • Beperk je gang naar de winkels niet tot het weekend, maar haal meerdere keren per week boodschappen.
 • Maak eerst een grote ronde door de winkel, vóórdat je je boodschappen in je karretje laadt.
 • Laad als eerste de zware boodschappen in je karretje; Op deze manier duw je namelijk langer een zwaarder karretje door de winkel.
 • Als je niet al te veel boodschappen hebt, kun je ook gebruik maken van twee mandjes (aan iedere hand een); verdeel de boodschappen wel gelijkmatig over de mandjes.
 • Uiteraard ga je niet met de auto, maar fietsend of lopend (met een kekke boodschappentrolley).

Je kinderen voeden en in bad doen

De verzorging van je kinderen is een dagelijks terugkerende ouderlijke taak. Als je van deze momenten een feestje maakt, wordt het voor zowel je kinderen als voor jou meer dan een verplicht nummer. Het is dan eerder iets waarmee je de band met je kinderen mee versterkt en verdiept. Daarnaast kun je deze momenten ook aangrijpen om je lichaam te trainen. Op deze manier maak je van het voeden en baden van je kinderen een sportieve activiteit waarmee je ongeveer 260 calorieën per uur kunt verbranden:

 • Neem tijdens het voeden een actieve houding aan: sta rechtop, span je buikspieren aan, rol je schouders naar achteren en naar beneden.
 • Span tijdens het badderen van je kleintjes je buikspieren aan. Als je daarbij ook nog lekker met je kleintjes stoeit, gaat je verbranding een flink stuk omhoog.

Met je kinderen spelen

Een van de leukste dingen van het hebben van kinderen is dat je je kindertijd opnieuw kunt beleven. Als je met je kinderen bezig bent, kun je weer spelen en gek doen zonder dat iemand daar raar van op kijkt. Als je alleen bent, zul je het als volwassen niet zo gauw in je hoofd halen om bijvoorbeeld huppelend over straat te gaan (alhoewel, er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen die de regel bevestigen…).

Haal meer uit de tijd die je met je kinderen doorbrengt. Je kunt twee vliegen in één klap slaan door met je kinderen activiteiten te ondernemen die veel calorieën verbranden. Als je geen eigen kinderen hebt, is het wellicht een idee om eens je neefje of buurmeisje te 'lenen'. Activiteiten met kinderen die intensief zijn en waarmee je ongeveer 300 calorieën per uur verbrandt zijn:

 • Verstoppertje of tikkertje spelen.
 • Tegen een bal schoppen.
 • Touwtje springen.
 • In de speeltuin een paar keer zelf van de glijbaan gaan, de schommel aanduwen of in het klimrek klimmen.

Het huis schoonmaken

Niet veel mensen zullen het doen van het huishouden als favoriete hobby hebben. Als je partner en jij naast jullie drukke baan ook kinderen hebben, heb je - als je daar tenminste de financiële middelen voor hebt - misschien wel een poetshulp. Als je geen poetshulp hebt of als je daarnaast ook zelf af en toe schoonmaakt, kun je het stofzuigen en het dweilen niet alleen intensiever maar ook leuker maken, op een zodanige wijze datje er 330 calorieën per uur mee kunt verbranden:

 • Zet aanstekelijke muziek op.
 • Doe eerst een warming-up door bijvoorbeeld en paar minuten op de plaats te marcheren.
 • Neem tijdens het dweilen een actieve houding aan (rechtop staan, buik aanspannen en schouders naar achteren).
 • Maak er een intervaltraining van: wissel langzaam en snel dweilen af.
 • Dans af en toe lekker op de muziek; draai met je heupen en zwaai met je armen in de lucht.

Een wandelingetje door het park

Door elke dag - bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze of na het avondeten - een half uurtje te wandelen kom je al snel toe aan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid beweging. In een rustig wandeltempo verbrand je 300 calorieën per uur, terwijl je met snelwandelen wel 480 calorieën per uur kunt verbranden. Om wandelen als sporten te laten tellen, moet je echter wat meer doen dan gewoonweg in een comfortabel tempo slenteren. Ga de uitdaging aan, en ga sportief wandelen:

 • Trek gemakkelijke (wandel)schoenen aan.
 • Zet eerst je hielen neer, en wikkel af naar je tenen.
 • Wandel met een actieve houding.
 • Adem goed in en uit; probeer vier stappen in te ademen, en vier stappen uit te ademen.

Tuinieren

Omdat tuinieren zo een rustgevende bezigheid is, is het bijna niet voor te stellen dat je er ook slank van zou kunnen worden. Met standaard tuinier klusjes als onkruid wieden, snoeien en planten water geven verbrand je echter maar liefst 330 calorieën per uur. Je kunt nog meer verbranden, als je intensievere inspanningen verricht. De volgende activiteiten komen in de richting van een work-out die je ook in de sportschool zou kunnen doen:

 • Voer tuinafval (met een kruiwagen) af.
 • Plant groot geworden planten over.
 • Hark bladeren, vooral als je daarbij iets door je knieën zakt.

De auto wassen

In sommige gemeenten is het verboden om je auto op de openbare weg te wassen. Je dient je auto dan te wassen in een speciale wasstraat waar het afvalwater op een milieuvriendelijke wijze wordt afgevoerd. Met het wassen van de buitenkant van je auto verbrand je 330 calorieën per uur. Als je nog meer wilt verbranden, dan moet je er een schepje bovenop doen en wat meer werkzaamheden verrichten, zoals:

 • Het stofzuigen van het interieur van je auto.
 • Het uitkloppen van de vloermatten.
 • Het poetsen van de bekleding en het dashboard.
 • Het reinigen van de binnenzijde van de ruiten.
 • Het schoonmaken van de velgen en banden.

Lees verder

© 2014 - 2024 Crayon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afvallen met citroenAfvallen met citroenCitroen, of citroensap, is een prima manier om snel gewicht kwijt te raken. Citroen is namelijk een powerfruit en heeft…
Hoe kun je afvallen met afslankthee?Hoe kun je afvallen met afslankthee?Kun je afvallen met afslankthee? Is het echt zo’n wondermiddel als constant wordt beweerd? Hoe werkt het afvallen met af…
Afvallen door beweging, zonder te sportenAfvallen door beweging, zonder te sportenWanneer je denkt aan afvallen, denk je naast minder eten meestal aan sport om wat extra kilo's kwijt te raken. Dat is ni…
Afvallen door wandelenAfvallen door wandelenAfvallen door wandelen is eigenlijk heel eenvoudig, maar ook zeer effectief. Je hoeft dus helemaal niet hard te lopen of…

We kleden ons tegen de kouWe kleden ons tegen de kouWe kleden onszelf al eeuwen tegen de kou, uiteraard daar waar het 'tegen de kou kleden' nodig is. Er zijn genoeg gebiede…
Gelukkig worden: 7 tipsGelukkig worden: 7 tipsIedereen ter wereld gaat op zoek naar het ultieme geluk of stelt zich weleens de vraag: Hoe kan ik opnieuw gelukkig word…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Claudio Scott, Pixabay
 • http://www.livestrong.com/slideshow/1011187-13-everyday-activities-burn-200-calories/
 • Image courtesy of Ambro, at FreeDigitalPhotos.net
 • Image courtesy of samuiblue,at FreeDigitalPhotos.net
 • Auteursrecht: <a href='http://nl.123rf.com/profile_tan4ikk'>tan4ikk / 123RF Stockfoto</a>
Crayon (104 artikelen)
Laatste update: 21-01-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.