Fit de kerstperiode in

Fit de kerstperiode in We kunnen het niet laten, we proppen ons massaal vol met kerst en mopperen zo rond oud en nieuw of vlak daarna, dat we ons zo vol en te zwaar voelen. Dan maar dat goede voornemen weer uit de kast halen en stevig aan de slag met wat blaadjes sla. Dat kan natuurlijk en is absoluut een mogelijkheid om wat extra opgelopen kilo’s kwijt te raken. Maar je kunt het ook voorkomen en dat is niet zo heftig als het lijkt. Bovendien kan je gewoon genieten van al het lekkere eten.

Begin bij het begin…

Bewegen

Het begint eigenlijk al enkele dagen vóór kerstmis. Je kunt er voor kiezen om de dagen voor kerst iets meer te bewegen. Als je immers een stukje hard loopt, bijvoorbeeld een half uur, dan verbrand je uiteraard kilocalorieën, maar het werkt ook nog even door in je lichaam. Bovendien maak je stofjes aan, waar je je prettig van voelt en kan ontspannen. Wat weer handig is om zo een veelal hectische periode in te gaan.

Plannen

Of je nu zelf voor de dis zorgt of ergens naar toe gaat, het is voor de meeste mensen altijd een organisatie. Plannen is daarom van belang om de dagen in alle rust te beginnen en je niet gehaast te voelen. Dat kan je weer een onrustig en opgeblazen gevoel geven en voor menig mens een bron om te gaan snacken. Plannen is meer zorgen dat je alles klaar hebt liggen, een lijst met wat te doen etc. Het gaat er om dat je bij grote hectiek niet ook nog eens niet na hoeft te denken, dat kan het proces verstoren. Voorkom dit gevoel en zorg dat je alles op een lijst hebt staan en/of je alles klaar gelegd hebt.

Ontspan

Begin je de kerst met iets ontspannends, daar kan je de hele dag op teren. Dit kan als je alles op voorhand hebt georganiseerd. Denk aan een stevige boswandeling met de hond of maak een ommetje voor of na de kerstdienst (die je eventueel wilt bezoeken). Pak de fiets en ga een half uurtje “in het groen” fietsen. Ontspannen de dag beginnen geeft een goed gevoel en helpt je hoofd helder te houden. Zo kom je niet of minder in de verleiding om aan zoetigheid te beginnen.

Bekijk wat je wilt tijdens de kerstdagen

Bron: TheAndrasBarta, PixabayBron: TheAndrasBarta, Pixabay
Wat en hoeveel
Zomaar als een bezetene aanvallen zodra er gerechten op tafel komen is behalve niet echt netjes, ook niet doordacht. Als je een menu kent en het gerecht is niet opgemaakt op het bord, komt het dus op jezelf aan in hoeverre je je aan de porties houdt. Bedenk wat er allemaal nog voorbij komt en als het hoofdgerecht lekkerder is, kan je daar iets meer van nemen. Maar ja, beperk dan je voorgerecht, tussengerecht en/of toetje. Je maag kan maar zoveel aan en kunstmatig oprekken komt je later op de dag meestal duur te staan. Het is slechts een beetje discipline wat je op moet brengen.

Activiteit

Val tussen de bedrijven door niet als een zoutzak op de bank, maar blijf “bezig”. Voor de een is dat actief spelletjes doen die de geest stimuleren en voor de ander is dat lekker even naar buiten. Misschien een wandeling maken of leent de tuin zich voor lekker rondom het vuur zitten. Met kinderen kan je ook buitenspelletjes gaan doen en is niet alleen goed om de kinderen bezig te houden.
Door voor alles te tijd te nemen, geniet je ook meer van je gezelschap en is niet alles zo toegespitst op het eten en drinken.

Fris voor de smaakafwisseling

Beperk de tussendoortjes of zorg dat het gezonde frisse tussendoortjes zijn. Bijvoorbeeld een spoom aangemaakt met fruit is een lekkere frisse onderbreking van gerechten en is licht verteerbaar. Of maak lepelgerechtjes met wat fruit. Om het iets aan te kleden kan je er wat yoghurtijs aan toevoegen.

Rustig aan…

Na de kerstdagen is het goed om je dagen lekker ontspannen door te komen. Veel buiten zijn, als het kan, is goed. Ook als je direct daarna weer moet werken, probeer dan nog steeds wat tijd buiten door te brengen. Dit is goed na een hectische periode en maakt je rustig. Een ochtendwandeling in het donker kan al heel goed werken, maar ook na het werk even lekker een stukje lopen of fietsen, levert veel op. Heb je een hond, combineer het dan met een lekkere wandeling voor de hond.

Belangrijk is dat je lekker in beweging blijft, maar niets forceert. Als je iets te veel gegeten hebt tijdens de kerst en je verbruikt nu op een ontspannen manier wat meer kilocalorieën, dan haal je het er spelenderwijs weer af of krijgt het eigenlijk geen kans om er aan te komen.

Tot slot

Pak op dezelfde manier enigszins gestructureerd oudejaarsavond aan. Gebruik deze tijd ook om lekker te kunnen ontspannen en zo begin je opgeladen en fit aan het nieuwe jaar.
© 2014 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Single in de kerstperiodeSingle in de kerstperiodeSingle zijn in de kerstperiode is voor de een prima en voor de ander een ramp. De een heeft weinig met kerst en viert he…
Kerstspullen online kopen bij een kerst online shopKerstspullen online kopen bij een kerst online shopKerstspullen online kopen is een goede oplossing voor mensen die geen tijd of zin hebben om op de kerstafdeling rond te…
TV tijdens de kersttijdTV tijdens de kersttijdDe TV-zendtijd tijdens de kersttijd is beduidend anders ingericht dan tijdens de reguliere seizoenen. In september begin…
Relaxed de feestmaand doorRelaxed de feestmaand doorVoor velen is de kerstperiode een hectische periode. Er moet zoveel en kan niet anders dan in de normale week gepropt wo…

9 redenen om te sportenSporten is leuk en aardig, maar waarom doen we het eigenlijk? Iedereen weet dat sporten goed en gezond voor je is maar h…
Hoe word ik assertiever?Hoe word ik assertiever?Mensen die niet assertief zijn, vinden zichzelf en hun mening niet belangrijk genoeg. Ze vinden het lastig voor zichzelf…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.