Hoe word ik assertiever?

Hoe word ik assertiever? Mensen die niet assertief zijn, vinden zichzelf en hun mening niet belangrijk genoeg. Ze vinden het lastig voor zichzelf op te komen. Vaak zijn dit vrouwen waarbij man en kinderen eerst komen en daarna komen zijzelf pas aan de beurt. Weinig assertieve mensen zeggen vaak ja tegen dingen die ze eigenlijk niet willen en gaan geregeld over hun grenzen heen. Hoe voorkom je dit en hoe zorg je dat je assertiever wordt?

Zelfbeeld

Wanneer je weinig assertief bent, heb je vaak een negatief zelfbeeld. Je voelt je vaak ondergeschikt aan anderen. Dit blijkt ook vaak uit je gedrag. Je wil graag in de smaak vallen en daarom zeg je vaak ja tegen dingen waar je eigenlijk helemaal geen zin in hebt. Wanneer je iets tegen je zin doet, kost het je veel energie. Soms moet je dingen doen waar je geen zin in hebt, maar er is altijd nog een verschil tussen iets wat jij jezelf oplegt en iets wat je door iemand anders opgelegd wordt. Wanneer je weinig zelfvertrouwen hebt, bouw je dat niet zo snel weer op. Je kan een begin maken door te doen alsof je veel zelfvertrouwen hebt. Je gaat je dan vanzelf zekerder voelen.

Grenzen stellen

Grenzen stellen is moeilijk, maar wel noodzakelijk. Wanneer je geen grenzen kan stellen, wordt je geleefd in plaats van dat je zelf je leven regisseert.
Zeg niet altijd sorry wanneer je een verzoek afwijst. Wanneer je jezelf verontschuldigt, plaats je jezelf in een underdogpositie. Zeg liever: “Anders graag, maar nu kan ik dit er niet bij hebben” of “Misschien kan je dit keer beter een beroep op iemand anders doen”.

Sommige mensen vervallen in de uitsteltechniek. Wanneer je ze vraagt of ze iets willen doen, zeggen ze dat het nu niet uitkomt, maar dat ze volgende week wel een gaatje hebben. Terwijl ze het die week net zo druk hebben. In dit geval kan je beter zeggen. “Ik heb gewoon teveel werk. Ik wil dit best doen, maar dan blijft er werk liggen, dus wat mag blijven liggen of wat kan iemand anders oppakken.” Of wanneer er een onrealistische deadline wordt voorgesteld: “ Die datum gaat mij niet lukken, maar een week later kan het wel klaar zijn”. Misschien dat dit in de eerste instantie zorgt voor gefronste wenkbrauwen, maar voor een werkgever is duidelijkheid en goed afgeleverd werk belangrijk. Ze hebben dit vast liever dan afgerafeld werk en fouten doordat jij onder te hevige tijdsdruk stond. Het komt je betrouwbaarheid en geloofwaardigheid ten goede.

Hulp vragen

Wanneer je weinig assertief bent, vind je het vaak ook moeilijk om hulp te vragen. Dit kan lijden tot onevenwichtigheid, zowel in je relatie als op de werkvloer. Wanneer jij degenen bent die het meest doet in de huishouding, kan je daar best wat van zeggen. Zeg dan niet, dat je het fijn zou vinden wanneer je partner meer oppakt in de huishouding, maar wees specifiek. “Maandag is bij mij op het werk altijd een drukke dag, dan ben ik altijd laat. Het zou fijn zijn wanneer je voortaan iedere maandag de kinderen ophaalt en het eten klaarmaakt.” Lastiger wordt het wanneer je meer ruimte voor jezelf nodig hebt, maar ook dit kan je vragen. “Ik zou graag iedere woensdagavond iets voor mijzelf gaan doen. Ik merk dat ik dit nodig heb. Wil jij dan voortaan iedere woensdagavond op mijn kinderen passen?”

Gebruik de ik-vorm

Ik ben het met je eens, ik irriteer me aan, ik voel me onder druk gezet, ik denk er anders over, ik zie dat jij geïrriteerd bent, ik wil graag weten waarom. Wanneer je in de ik-vorm praat, in plaats van in de jij vorm, houd je de zin bij jezelf. Dat heeft twee voordelen:
  • Degene waarmee je praat voelt zich niet zo snel aangevallen want hij is niet irritant, jij irriteert je aan iets wat hij doet. Het is dus jouw probleem.
  • Je neemt je verantwoordelijkheid. Je verwoord hetgeen jij vindt, jij voelt, jij denkt. Hiermee kom je zelfverzekerd over.

Help jezelf

Uiterlijk

Je voelt je niet zelfverzekerd in kleding die je niet staat, met een kapsel wat je niet staat of wanneer je niet lekker ruikt. Zorg goed voor jezelf. Wanneer je weet dat je er op je best uitziet, heb je al heel wat meer zelfvertrouwen.

Mindset

Schrap negatieve gedachten uit je hoofd. Je hebt altijd een keuze. Het is niet zo dat je iets niet kan. Je doet het alleen niet en je hebt je er nog nooit mee bezig gehouden. Waarschijnlijk heb je daar een rede voor (geen zin, geen interesse, prioriteit bij andere dingen leggen).
Accepteer dat je wel eens fouten maakt of iets vergeet. Dat doet iedereen en dat is menselijk. Probeer niet van alles voor de rest van je gezin te regelen. Je man en kinderen (vanaf een bepaalde leeftijd natuurlijk) hebben ook hun eigen verantwoordelijkheid. Het is niet jouw schuld dat ze iets vergeten of dat ze ergens te laat komen. Probeer wat meer te relativeren.

Knopen doorhakken

Neem beslissingen in plaats van deze voor je uit te schuiven. Beslissingen vermijden kost je enorm veel energie en wat veel mensen vergeten is dat geen beslissing nemen, ook een beslissing is. Je besluit namelijk dat er niets veranderd en dat alles bij het oude blijft. Beslissing nemen is een stuk minder eng, wanneer je dat in gedachten houdt.

Neem je eigen beslissingen

Leef voor jezelf. In de ogen van een ander zal je het nooit goed doen. Er zal altijd wel iemand zijn de een bepaalde beslissing van jou afkeurt, welke beslissing je ook neemt. Dat is niet belangrijk, het gaat erom wat jij vindt en wat jij wilt. Natuurlijk niet tot in het extreme en in overleg met anderen, wanneer jouw beslissingen invloed op hun leven heeft.

Communiceren

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen is het belangrijk om de ik-vorm te gebruiken en om duidelijk te zijn. Beschrijf wat je ziet (de feiten), zonder het te veroordelen.

Wanneer je kritiek krijgt en je weet dan de kritiek terecht is, kan je dit beter bevestigen en dit daarna ombuigen. Probeer je niet te verdedigen, voorbeeld:
  • “Ik vind dat je werk niet in orde is.”
  • “Ik was zelf ook niet helemaal tevreden met het resultaat, ik zal kijken hoe ik dit kan aanpassen”.
Wanneer je kritiek krijgt en je niet snapt waar de kritiek vandaan komt, kan je dit gewoon vragen. “Ik snap niet wat je bedoelt, kan je dit even nader toelichten?”

Soms wil je ergens over nadenken, het is helemaal niet erg wanneer je dan zegt dat je hier even over wil nadenken en er de volgende keer op terugkomt.

Gebruik de basis communicatieregels, dus laat OMA thuis, gebruik LSD, neem ANNA mee, smeer NIVEA, wees een OEN en maak je niet DIK… Dit wil in gewoon Nederlands zeggen dat je je Oordelen, Meningen en Adviezen voor je moet houden, in een gesprek moet Luisteren, Samenvatten en Doorvragen, Altijd moet Navragen, Nooit Aannemen, Nooit moet Invullen Voor Een Ander, Open, Eerlijk en Nieuwsgierig moet zijn en moet Denken In Kwaliteiten.
© 2014 - 2024 Katinka900, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je leren nee te zeggen?Hoe kun je leren nee te zeggen?Veel mensen kunnen moeilijk nee zeggen. Wanneer iemand iets van je vraagt doe je het, ook al heb je er eigenlijk geen zi…
Assertiviteit aanleren: 6 tips om snel assertief te wordenAssertiviteit aanleren: 6 tips om snel assertief te wordenAssertief zijn is niet iets waar de meeste mensen een aanleg voor hebben. Veel mensen laten zich in een conflictsituatie…

Fit de kerstperiode inFit de kerstperiode inWe kunnen het niet laten, we proppen ons massaal vol met kerst en mopperen zo rond oud en nieuw of vlak daarna, dat we o…
Een elektrische deken: de uitkomst voor koude tijden!Een elektrische deken: de uitkomst voor koude tijden!De koude nachten zijn weer aangebroken! Het is een enorme afknapper om in een koud bed te stappen, vaak val je pas in sl…
Bronnen en referenties
  • http://www.leren.nl/rubriek/persoonlijke_vaardigheden/communiceren/assertiviteit/
Katinka900 (661 artikelen)
Laatste update: 21-06-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.