Waarom gaan we “over de top”?

Waarom gaan we “over de top”? Sommige artiesten staan er om bekend dat ze altijd over de top handelen, het is zelfs hun beeldmerk en ze varen er wel bij. Maar er is ook een reden dat mensen soms als een soort automatisme over de top gaan. Soms heeft het met smaak en stijl te maken, maar ook hoe je je voelt en hoe je naar buiten over wilt komen.

De binnen- of buitenwereld?

Draag je kleding puur voor jezelf? Eigenlijk niet, want dan is het puur bescherming tegen de kou en dat kan op een heel eenvoudige manier. We kopen kleding om er leuk uit te zien, om iets uit de stralen en natuurlijk om onszelf te beschermen.

De volgende vraag is dan, voor wie je er mooi uit wilt zien. Is dat voor je partner, vrienden of familie, collega’s … de buitenwereld. Met kleding kan je heel complex te werk gaan en varieert van:
  • Eenzelfde kleur (veelal zwart) voor de hele outfit, zonder sieraden of andere “bekleding”.
  • Enkele kleuren gecombineerd, zonder “franje”.
  • Ton-sur-ton is al weer een volgende stap.
  • Ton-sur-ton met accessoires in dezelfde kleurstelling.
  • Complete outfit met een beperkt aantal accessoires/sieraden.
  • Complete outffit met alle accessoires/sieraden uit het pallet.
  • Complete outfit met meer accessoires/sieraden dan het pallet aangeven.

Bling-bling

Er zijn allerlei varianten op te bedenken, maar met hetgeen je draagt, draag je iets uit waar je iets mee zegt. Soms heeft bewust en soms onbewust. Als het over de top gaat, kan dat ook heel bewust gedaan worden. Enkele artiesten die dit bewust doen, denk aan zanger Gerard Joling, geeft op deze wijze aan dat hij de showwereld op deze manier zijn vorm van glans wil geven.

Maar ook de vrouw die zich wil behangen met allerlei bling bling, kan dit behalve mooi ook uitdagend vinden of ze wil laten zien dat ze het zich kan permitteren. Dat laatste kan weer een uiting zijn van status in stand (willen) houden.

Sociale aspecten van over de top

Statement

Als over de top niet iets is wat te maken heeft wat je slechts mooi vindt, maar je een statement wilt maken dan is het goed te bedenken waarom je op deze wijze een statement wilt maken. Is het de enige manier om een statement te maken en wat hoop je er mee te bereiken? Geeft het je voldoening dat je op deze wijze een statement kunt maken?

De vraag is vervolgens of je je statement kunt combineren met draagbare kleding en schoenen waar je geen afbreuk doet aan het draag- en loopcomfort. Wie mooi wil zijn moet pijn lijden, wordt hier vaak toegepast. Alles om een statement te maken.

Sociale klasse

Over de top kan ook een uiting zijn om te laten zien wat je hebt. Soms uit wansmaak, maar niet zelden zie je dit gebeuren tijdens en kort na een periode van recessie. Mensen die het zich kunnen veroorloven, willen dit niet zelden ook laten zien. Niet specifiek om de anders jaloers te maken, maar wel laten zien wat men zich kan veroorloven. Op het moment dat dit door de recessie (even) niet meer kan, dan kan dit ten kosten gaan van de eigenwaarde. Waarbij eigenwaarde niet uit hetgeen je hebt moet komen, maar uit jezelf. Toch peelt dit aspect wel degelijk, want onder het motto “behang jezelf vol en het lijkt nog wat” gaan mensen wel eens over de top.

Nu kan je dit ook proberen op een geraffineerde manier te doen, maar de praktijk wijst uit dat het meestal juist niet geraffineerd plaatsvindt. Over de top in kleding waar het merk zichtbaar is, (te) veel sieraden en accessoires en schoenen die opvallen. Of ze ook nog comfortabel zijn, is een minder belangrijk aspect. Over de top kan in deze betekenen dat je verdrinkt in hetgeen je aan schijn op wilt houden.

Tot slot

Over de top is niet echt, geen realiteit en je kunt er in verdrinken, als je je graag in de waanwereld begeeft. Maar over de top kan ook een stevig statement betekenen en je kunt het ook nog gewoon mooi vinden. In dat laatste geval zegt dit meestal iets over je smaak … maar over smaak valt eigenlijk niet te twisten, dus wat is over de top dan?
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wonen: "bling bling" mag weerTen tijde van economische recessie en daarmee gepaard gaande grotere werkeloosheid, gaan we het collectief meer in en om…
Een goedkope en leuke frontriem maken doe je zoDe paardensport is een dure sport. Toch zijn er veel kleine dingen die de paardensport goedkoper kunnen maken. Zo kun je…
Vajazzling en Pejazzling – bling bling voor de edele delenVajazzling en Pejazzling – bling bling voor de edele delenVajazzling is een hype die is overgewaaid vanuit Amerika en het betekent niet meer dan glinstersteentjes op je edele del…
Trends in kerstdecoratieTrends in kerstdecoratieIeder jaar komen er wel nieuwe kerstattributen op de (kerst)markt. De kerstboom kan inmiddels 10 tot 12 uiteenlopende st…

Mag je in de zon met een tattoo?Mag je in de zon met een tattoo?Heb jij net een tatoeage laten zetten? Dan wil je vast weten of je de zon wel in mag. Er wordt vaak geadviseerd dit niet…
Slaaptekort en bijslapen in het weekendSlaaptekort en bijslapen in het weekendOm optimaal te functioneren heeft een mens een ritme nodig. Het is beter om elke nacht voldoende te slapen en geen slaap…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.