De 80/20 regel voor de beste resultaten bij dieet en fitness

De 80/20 regel is meer dan gewoon een simpele regel. Het kan je leven drastisch veranderen in de goede richting, in dit geval het behalen van fitnessdoelen. We kennen allemaal de extreme diëten en trainingsprogramma's. Deze zijn voor de meeste mensen niet vol te houden omdat er geen balans is tussen wat er wél en niet toe doet. De 80/20 regel geeft je een geweldige houvast waardoor je gemotiveerd kan blijven en je doelen zal bereiken. We passen de 80/20 regel toe op het dieet, en op bodybuilding.

Wat is de 80/20 regel?

De 80/20 regel betekent dat 20% van de inspanning die je levert resulteert in 80% van de resultaten, en andersom resulteert 80% van de inspanningen in 20% van de resultaten.

Afvallen

Waarom?

Afvallen met extreme diëten vraagt om ontzettend veel doorzettingsvermogen en biedt erg weinig ruimte voor fouten. Wat ondertussen duidelijk is, is dat mensen fouten maken en omdat hier geen ruimte voor is verliest men de motivatie en zullen de resultaten nooit komen. De 80/20 regel geeft in je dieet ruimte voor sociale activiteiten en zorgt voor een juist perspectief op de manier waarop doelen bereikt moeten worden.

Toepassen

Het is simpel: 80% van de tijd hou je je bezig met "clean" te eten. Je eet meerdere kleine maaltijden verdeeld over de dag die bij je dieet passen. De overige 20% mag je eten waar je maar zin in hebt, of dit nou binnen of buiten je dieet past. Dus van alle kleine maaltijden die je dagelijks/wekelijks eet mag 20 procent van het dieet afwijken.

Werkt dit wel?

Als je je afvraagt of het zo wel gaat werken dan moet je dit onthouden: Niemand kan altijd 100% zijn, maar je kan met een beetje doorzettingsvermogen wél altijd 80% zijn. De wereldberoemde actrice Jessica Alba heeft het behoud van haar geweldige lichaam te danken aan de 80/20 regel. Ze is haar jonge jaren voorbij maar omdat ze haar motivatie blijft houden blijft ze in topvorm.

Resultaten

Het succes van afvallen zit hem vooral in constant bewegen en juist eten voor het grootste gedeelte van de maaltijden. Dus wanneer je deze regel op je leven toepast dan zullen de resultaten zeker komen. Een ander voordeel is dat er geen schuldgevoel ontstaat wanneer even slechter gegeten wordt. Schuldgevoel werkt erg demotiverend en kan leiden tot compleet stoppen met je doel bereiken.

Bodybuilding en de 80/20 regel

Op het gebied van bodybuilding zijn er talloze manieren van training, voedingstips, en doelen die bereikt kunnen worden. Om op de lange termijn de beste resultaten te boeken is het erg verstandig om de 80/20 regel toe te passen. Hierbij ligt de focus op de 20% van de belangen die je hebt om daarmee 80% van je resultaten te behouden. De andere 80% is verantwoordelijk voor 20% van de resultaten en zijn belangen die meer op de achtergrond moeten staan.

Waar ligt de primaire focus?

 • Onderzoek doen om een goed en persoonlijk trainingsschema te ontwikkelen
 • Onderzoek doen om een goed en persoonlijk voedingsschema te ontwikkelen
 • Constant hard blijven werken in de sportschool gedurende een lange periode
 • Zorgen voor voldoende rust om het lichaam te laten herstellen en opbouwen

Deze basis is 80% verantwoordelijk voor het behalen van je doelen, als je zorgt dat dit in orde is, zullen resultaten volgen.

Waar ligt de secundaire focus?

De secundaire focus ligt in de details van training en voeding. Enkele voorbeelden zijn:
 • 5 sets van 10 herhalingen of 4 sets van 12 herhalingen
 • Na een training binnen maximaal 20 minuten 30 gram eiwitten binnen krijgen
 • Op één dag borst en triceps doen, of borst en schouders op één dag doen en de triceps met biceps op een aparte dag doen
 • Cable fly's voor borst doen, of dumbell fly's

Er zijn ontzettend veel details op het gebied van bodybuilding, maar deze bovenstaande vraagstukken zijn minder van belang en dragen minder sterk bij aan het behalen van doelen.
© 2015 - 2024 Louisdekok, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sixpack: buikspieren trainen voor mannen en vrouwenSixpack: buikspieren trainen voor mannen en vrouwenIedere man of vrouw wil er goed uitzien. Een sixpack staat symbool voor fitheid en goed getrainde buikspieren. Hoe krijg…
Fitness dieet: een goed fitness dieet?Fitness dieet: een goed fitness dieet?Trainen is belangrijk om het lichaam van je dromen te krijgen. Een goed fitness dieet is minstens net zo belangrijk voor…
Tijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuildingTijdschriften over krachtraining, fitness en bodybuildingEr zijn verschillende tijdschriften over krachttraining, fitness en bodybuilding. Wie aan deze sport doet, kan zijn pres…
De geschiedenis van fitnessFitness is eigenlijk al verschrikkelijk oud. Drieduizend jaar geleden was er al aandacht voor een gezond en fit lichaam.…

Negen reflectiemethoden uitgelegdNegen reflectiemethoden uitgelegdReflecteren is niet altijd makkelijk. Hoe moet je dat doen? Reflectiemethoden kunnen hier meer aanknopingspunten bieden.…
Drunkorexia veel alcohol en weinig etenDrunkorexia veel alcohol en weinig etenDrunkorexia is een eet- en drinkstoornis, een fenomeen dat veel onder studenten voorkomt. Het past bij het studentenleve…
Bronnen en referenties
 • http://www.economische-begrippen.nl/pareto-principe-80-20-regel/
 • http://www.livestrong.com/article/540174-the-80-20-diet-rule/
 • http://www.popsugar.com/fitness/Jessica-Alba-Trainer-Weight-Loss-Tips-31160796
Louisdekok (7 artikelen)
Laatste update: 09-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.