Terug naar de natuur

Terug naar de natuur We zijn steeds meer bezig met natuurlijke en eerlijke producten, eventueel uit eigen tuin of we zoeken voor onze rust steeds frequenter het bos of de duinen op. We gaan terug naar de natuur. Dat wil meer zeggen dan zo nu en dan eens een wandeling in de natuur of het leegplukken van de volkstuin. Wat is dan écht “terug naar de natuur” … en wat is de toegevoegde waarde?

De roots van de mens

Als je terug gaat naar de basis van de mens, heel ver terug, dan is de mens nog onderdeel van de natuur. De meest ontwikkelde weliswaar, maar wel met de natuur als basis. Zowel voor voeding, veiligheid en om te wonen.

Door onze ontwikkeling, zowel de positieve als de negatieve, zijn we steeds verder van die natuur af komen staan. We leerden producten te verbouwen en er samen met andere ingrediënten weer andere producten van te maken. De nederzettingen werden verblijfplaatsen, al was het maar voor de veiligheid, en de dorpen werden steden. We wisten met stenen huizen te bouwen en de industrialisatie heeft ons definitief van de natuur verwijderd. En toch …

Hang naar natuur

De hang naar natuur heeft te maken met de ontwikkeling van de mens. Een die in veel gevallen is doorgeslagen. We moeten steeds meer, willen alles doen in een zo kort mogelijk tijd, veel geld verdienen, de wereld zien, carrière maken etc.

Of ons dat per saldo nu echt gelukkiger maakt is maar helemaal de vraag, maar de vraag “is dit het…” doemt wel bij steeds meer mensen op. Dat wil zeggen dat de groep mensen die zoekende is, groter wordt. Dat zoekproces brengt menigeen ook direct terug naar de basis en de basis is voor veel mensen de natuur. Daar waar alles als vanzelf lijkt te gaan.

Toegevoegde waarde

Dat de natuur onze echte basis is, is bekend. Toch is voor mensen in het weekend het bos opzoeken, meer dan prima. Deze dosis laadt mensen voor een stukje op en er zijn meer dan genoeg mensen die daar voldoende aan hebben.

Als je echter je vragen over het leven beantwoord wil hebben en de basis als mens wil ervaren, dan red je het niet met af en toe een zondagmiddag het bos in. Er zijn enkele redenen voor om structureel de natuur op te zoeken:

  • De natuur geeft rust en zorgt er voor dat je hoofd alle gedachten als het ware parkeert.
  • We leven alle dagen voor een groot deel in het hoofd en zijn te weinig met ons lichaam bezig. De natuur in, levert rust in het hoofd en aandacht voor het lichaam op.
  • Als je je verdiept in de natuur dan levert deze alles wat je als mens nodig hebt. We gaan er te vaak aan voorbij, maar als je de rust neemt om je er in te verdiepen merk je steeds meer op.
  • Op een moment dat je moe bent kan je in bed gaan liggen, maar de natuur in – en dat gaat verder dan een middagje in het stadspark – kan je structureel opladen. Regelmatig de natuur in, geeft energie.
  • Genieten van wat je in de natuur ziet, doet je laten relativeren. Goed voor het zoeken naar de antwoorden over het leven.

Zaligmakend

Is de natuur dan zaligmakend en is onze ontwikkeling dan voor niets geweest? Niet echt, het gaat om de combinatie en dus balans. Als je in balans bent, merk je dat je meer aankunt en ga je tijdig op de rem staan om uitputting te voorkomen.

Bron: Waterval Frankrijk - AnnastaalBron: Waterval Frankrijk - Annastaal
De natuur is prettig, geeft een zacht gevoel en ontspant … en gezien de hang naar de natuur, hebben we daar echt behoefte aan. Op zich ook wel verklaarbaar, want de ratrace heeft voor veel mensen teveel gevergd. We zijn er massaal in meegegaan en en hebben ons laat, misschien wel té laat gerealiseerd, dat het een aanslag op het leven is. Bovendien gaat er veel aan je voorbij. Voor de geluksvogels die het zich op tijd beseffen, is je basis terugvinden een manier om de balans in het leven weer te vinden.

Zoektocht

De zoektocht op zich is een begin, want het zet je aan het denken, het besef dat je antwoorden op openstaande vragen van het leven wilt. Waarbij de natuur al indirect antwoorden op onze vragen geeft. De zoektocht die ons doet belanden in de natuur – en dat zie je steeds vaker – zegt voldoende over hoe de mens in elkaar zit en dat we niet zo ver van de natuur staan, als we denken. Opgaan in de natuur is als een batterij die opgeladen wordt.

Tot slot

Terug naar de natuur is een item wat al enige tijd bij een groeiende groep mensen speelt. We komen in een volgend bewustwordingsproces en daar is die belangrijke basis opzoeken bij uitstek geschikt voor. De natuur levert veel, maar je moet het wel (willen) zien … het bos in, de kustlijn aflopen of wroeten in de aarde met planten en eigen gekweekte planten.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gedicht analyse van het gedicht 'De Dapperstraat'Het gedicht De Dapperstraat is geschreven door J.C. Bloem. In het gedicht komen verschillende vormaspecten en een achter…
Natuurbescherming in NederlandNederland heeft veel natuur. De natuur is er heel mooi. Maar hoe wordt die natuur beschermd en door wie?
Prehistorie in de Serranía de Ronda (Zuid Spanje)Het centrum "La Algaba" is een privé initiatief van een aantal mensen die willen aantonen dat de natuur respect verdient…
Wat doet vorst met de natuur als de natuur al uitkomtWat doet vorst met de natuur als de natuur al uitkomtDe winter van 2011 was warm. Heel warm. En toen ging het opeens heel hard vriezen in februari 2012. En dat terwijl de kr…

Omgaan met hooggevoeligheidOmgaan met hooggevoeligheidWanneer men een volwassene ziet huilen bij een Bambi-film, wordt er al gauw spottend gezegd dat het wel een erg "gevoeli…
De stress voorbijDe stress voorbijStress is een enorme boosdoener als het gaat om allerlei kwalen - waarbij hartproblemen de bekendste zijn - en hoewel we…
Bronnen en referenties
  • D & B - stresscoaches
  • Afbeelding bron 1: Waterval Frankrijk - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.