Foodblogs: meer dan alleen recepten
Het foodblog is een blog of weblog waarop iemand regelmatig nieuwe recepten, tips en trends post. Dit kan in de vorm van tekst, maar ook in de vorm van een video of foto's. Vaak hebben (succesvolle) foodbloggers een vast publiek dat reageert op hun nieuwe ideeën. Op foodblogs worden verschillende aspecten van eten gepubliceerd, zoals recepten, reviews van producten en leuke weetjes. Ook zijn er verschillende types blogs: van basic blogs die recepten posten tot gespecialiseerde blogs die mogelijkheden bieden voor mensen met een specifiek dieet of allergie.
Wat zijn blogs?
Een weblog of blog is een website die iemand regelmatig bijhoudt en de auteur wordt een blogger genoemd. De blogger houdt op de website een digitaal logboek bij met de dingen die hij of zij meemaakt, interessant vindt of ter discussie wil stellen. Ook kunnen bloggers soms geld verdienen aan het foodblog als deze succesvol genoeg is, bijvoorbeeld in de vorm van reclame-inkomsten. Er bestaan verschillende types blogs, zoals lifestyleblogs, reisblogs, filmblogs en natuurlijk foodblogs.
Het foodblog
Op foodblogs worden verschillende aspecten omtrent eten en drinken geplaatst, zoals ervaringen, nieuwe recepten en kookfilmpjes. Vaak hebben de fooblogs ook een creatieve vormgeving, bijvoorbeeld door de toevoeging van zelf getekende instructieplaatjes en toegankelijke filmpjes. Er zijn verschillende types foodblogs en door deze diversiteit kunnen ze ook goed mensen aanspreken. Er is voor ieder wat wils, of diegene nu een zoetekauw is of last heeft van een allergie. Elk blog heeft een eigen karakter en een specifieke doelgroep, waardoor mensen regelmatig op de foodblogs kijken of er een nieuw item is gepost. Door dit grote publiek kunnen foodbloggers professionals worden en (vaak door reclame-inkomsten) inkomsten genereren.
Verschillende types foodblogs
Basic foodblogs
Ook al gaan alle foodblogs over hetzelfde brede onderwerp (namelijk eten en drinken), er zijn verschillende types foodblogs te onderscheiden. Ten eerste zijn er basic foodblogs die voornamelijk recepten posten. De bloggers van dit type foodblogs posten meestal dagelijks of vaker een recept voor een gerecht. Vaak is het voor lezers mogelijk om op deze gerechten te reageren of om ze verder te verspreiden via de sociale media. Voorbeelden van dit type foodblogs zijn Culy en Lekker Simpel.
Allergieën en diëten
Ten tweede zijn er foodblogs voor mensen met allergieën, intoleranties en specifieke diëten. De foodblogs richten zich bijvoorbeeld op mensen met een allergie voor pinda's, noten, lactose, vlees, gluten, tarwe en suiker en bieden alternatieve recepten die vaak niet op de reguliere foodblogs te vinden zijn. Soms posten deze foodblogs ook informatie over restaurants waar je goed met deze intoleranties kunt eten. Voorbeeld van dit type foodblogs zijn Plant Aardig en Jude's Diner.
Minder gezond
Ten derde zijn er foodblogs die zich richten op een minder gezonde eetgewoonte. Ze zijn er foodblogs die alleen gericht zijn op de lekkerste desserts, cakes, taarten en cupcakes. Zo staat de site van Cupcakerecepten volledig in het teken van het maken en versieren van cupcakes. De blog Snack Nieuws gaat over alles wat met snacks te maken heeft: nieuwe trends, grappige weetjes en snackrestaurants. Andere blogs zijn meer interactief opgezet en richten zich ook op de input van lezers. Zo kun je op Carola Bakt Zoethoudertjes zelf foto's van je bakkunstwerken plaatsen.
Uitgebreide blogs
Ten vierde zijn er uitgebreide blogs. Deze richten zich niet alleen op het posten van recepten, maar op alles wat om voedsel draait. Sommige blogs posten de beste restaurants, reviews van specifieke producten, informatie over evenementen en aanraders voor wat betreft kookboeken, zoals Lekker Tafelen. Op Simone's Kitchen worden de onderwerpen eten en reizen gecombineerd: de bloggers putten hun inspiratie uit gerechten van over de hele wereld. Kortom, foodblogs komen in allerlei soorten en maten en er is voor iedereen wel een geschikt foodblog te vinden.