Fit de winter in

Fit de winter in Als de zomerperiode ten einde loopt en je verrast bent dat je toch niet bent aangekomen na het luieren en nuttigen van allerlei eten en drinken tijdens de vakantie, wil je ook zo fit als je je voelt na de vakantie de najaarsperiode in. Sommige mensen gaan als een bezetene aan de slag met sportscholen en kilometers hardlopen. Als zo intensief sporten niet je natuur is, is het vaak gedoemd te mislukken, want binnen geen tijd ga je excuses bedenken waarom je niet kunt of is het weer de bottleneck. Niet nodig, want om lekker fit te blijven zijn er veel meer mogelijkheden, die ook nog gemakkelijker zijn in te passen in het dagelijkse leven.

Bewegen

Eigenlijk is “bewegen” het toverwoord en je ontkomt er niet aan om te bewegen, wat we ook willen nabootsen met allerlei apparaten. Ouderwets bewegen is goed voor de mens. De mens is niet gemaakt om alleen maar te zitten, dan zou het lichaam er wel anders uitzien. Daar is het lichaam dus niet op gebouwd en dus gaat het er om dat je in je dagelijks patroon iets bouwt wat de afwisseling is tussen zitten, lopen, staan en liggen. Dat wil niet zeggen dat als je een zittend beroep hebt, je net zoveel uren moet bewegen dan je aan zituren hebt, dat zou immers niet haalbaar zijn. Maar je kunt wel kijken naar afwisseling, de balans.

Bewegen is dus altijd goed, maar na de zomervakantie is het wel hét moment om dat lekkere gevoel van de zomerperiode vast te houden. Wacht dus niet te lang, maar pak het moment zodra het dagelijkse leven weer aanvangt. Door het op dit moment aan te pakken, heb je meer kans het in je systeem te krijgen (en het lekkere gevoel vast te houden). Hoe pak je dit aan?

Het geheel kloppend maken

Werkpatronen

Een patroon van veel zitten doorbreek je door dit regelmatig af te wisselen met lopen. Lopen naar de toiletruimte, lopen naar het koffiezetapparaat, lopen naar een collega. Als je je bestemming met de trap kunt bereiken, doe dat dan. Maar het kan ook door tussen de middag even een frisse neus te halen, in de buitenlucht zijn en je hebt geluk als je dan ook nog in een aangename omgeving kunt lopen (of fietsen). Afwisselend bewegen heb je zeer waarschijnlijk tijdens de vakantieperiode ook gedaan en dat is goed voor het lichaam. Vasthouden dus.

In de winkel waar je vaak staat is tussendoor blijven lopen of af en toe eens zitten ook belangrijk. De kapper kan tijdens het knippen gaan zitten, in de detailhandel help je mensen en loop je rond. Het is afhankelijk van de functie of en hoe je de afwisseling vorm kunt geven. Als dit noodgedwongen beperkt is, maak dan optimaal gebruik van je pauzemomenten.

De bouwvakker daarentegen beweegt vaak vanuit zijn/haar beroep al veel. Zitten, staan en lopen worden veelal afgewisseld, soms zelf ook met nogal wat gewicht. Hierbij is het juist tillen weer van belang. Mogelijk is hij of zij blij om met de pauze even te kunnen gaan zitten. Daar staat echter tegenover dat de omgeving afwisselen, en dit geldt voor iedereen, zeker niet verkeerd is. Gebruik hier ook de pauzemomenten voor.

Met beroepen die qua uren sterk wisselen, denk aan veel beroepen in de gezondheidszorg of de beveiliging, is het nóg belangrijker om af te wisselen. Je hele bioritme kan al in de war geschopt worden en het kan een aanslag zijn op je afweermechanisme. Het is daarom zo mogelijk nog belangrijker om een balans in je werkpatroon te vinden in lopen, zitten en staan. Pas je systeem aan waar mogelijk en laat het dus in het verlengde van je vakantieperiode liggen.

Bron: Skeeze, PixabayBron: Skeeze, Pixabay
Leefpatronen
Voor veel mensen geldt ook dat het leefritme om het werk in een vast stramien zit. Op zich geeft dat niet, als alle elementen er maar in vertegenwoordigd zijn. In de avonduren lekker gaan sporten of wandelen met de hond of zomaar een stukje fietsen … het is stuk voor stuk goed om te doen. Doe je het samen met een ander, dan komt het sociale element ook nog om de hoek en is alleen maar goed.

Is het erg om ook eens lekker op de bank te hangen voor de televisie? Nee, zolang het maar niet een vast ritueel wordt, want zeker gecombineerd met een zittend beroep krijg je per saldo dan meestal echt te weinig beweging. Het is zonde om het vrije bewegen van de vakantieperiode direct weer los te laten, dus zet die knop om.

Fit zijn en blijven

Als je dus lekker fit van de vakantie terugkomt, bekijk dan eerder je dagelijks patroon dan dat je alles direct radicaal omgooit. In je dagelijks ritme een goede balans brengen, houdt je al fit. Het spreekt voor zich dat je ook naar je voeding moet kijken en evalueer dan ook eens wat je tijdens de vakantie gegeten hebt in combinatie met de beweging die je hebt gehad. Zeker lokale producten eten, wat past bij de temperatuur, in combinatie met normale beweging, maakt al dat je niet aankomt … ook als je je glaasje alcohol neemt.

Alcohol

Natuurlijk promoten we geen alcohol, maar mensen staan er van te kijken dat ze niet zijn aangekomen tijdens de vakantie, want ze hebben meer gegeten en gedronken (lees ook: alcohol gedronken). Voor velen geldt echter ook dat ze meer met de beweging – vaak ongemerkt – bezig zijn geweest en dan zie je dat zolang de balans er maar is, je ook eens je glaasje mag hebben of iets mag eten wat steviger qua calorieën is.

Geestelijke gesteldheid

Bij fit zijn hoort ook hoe je geest het doet en deze is tijdens de zomervakantie zeker meer in de ontspanningsmodus geweest. Dat is ook een signaal dat je mogelijk eens naar je dagelijks patroon moet kijken. In hoeverre kan je zonder al te veel stress, want daar hebben we het vaak over, toch goed je werk doen? Een uitdaging is één, maar als je continu op je tenen loopt om iets te bereiken, dat gaat er iets fout in het proces en moet je evalueren of dit wel dé baan voor je is. Of heb je een vervelende werkomgeving, neem dan het initiatief om verder te kijken. Meestal verandert de omgeving niet met je mee, dus is het accepteren (waarin je ook moet kijken waarom het niet leuk is) of direct iets anders zoeken waar je het wel naar je zin hebt.

Als het al druk is in je hoofd, bedenk dan eens dat je ook kunt strepen in een druk schema. Bekijk of je werkagenda zo vol moet zitten, maar vergeet ook je sociale agenda niet. Zijn de taken bij twee werkende ouders in het gezin goed verdeeld en moet je alles ook echt doen wat die agenda zo vol maakt? Vragen waar je zelf antwoord op kunt geven en waar bijvoorbeeld tijdelijk wat uit de agenda halen al inzage kan geven of je je er beter bij gaat voelen.

Tot slot

Fit zijn én blijven heb je – behoudens als je en ziekte hebt – zelf in de hand. Je kunt zoveel switchen als je maar wilt, maar het gaat er om dat het ook echt moet willen. Als het gevoel van na de zomerperiode goed is, is dat misschien wel hét signaal om er mee aan de slag te gaan en ook fit het najaar en de winter in te stappen.
© 2015 - 2022 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Sport jezelf gelukkig en stressvrij!Een goede manier tegen stress is sporten en bewegen. Iedereen die regelmatig met te veel stress in zijn leven te maken k…
Waarom is buiten sporten beter voor je?Waarom is buiten sporten beter voor je?De natuur is goed voor ons - dat is iets wat je misschien al vermoedde, maar het is ook bewezen dat wanneer je buiten sp…
Hoofdpijn: bestrijden van hoofdpijnHoofdpijn: bestrijden van hoofdpijnHet bestrijden van verschillende vormen van hoofdpijn kan op drie manieren. U kunt zelf stappen ondernemen, u kunt profe…
Winterdepressie tegengaanWinterdepressie tegengaanDe manier waarop je om je heen kijkt, je medemens zien doen wat ze aan het doen zijn en de rem in je hoofd die geluk en…

Foodblogs: meer dan alleen receptenFoodblogs: meer dan alleen receptenHet foodblog is een blog of weblog waarop iemand regelmatig nieuwe recepten, tips en trends post. Dit kan in de vorm van…
Zes gevolgen van een slaaptekortZes gevolgen van een slaaptekortSlapen is even belangrijk als gezond eten en voldoende bewegen. Zes uur per nacht slapen is onvoldoende. Toch slapen vel…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Skeeze, Pixabay
  • Afbeelding bron 1: Skeeze, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.