Winterdepressie tegengaan

Winterdepressie tegengaan De manier waarop je om je heen kijkt, je medemens zien doen wat ze aan het doen zijn en de rem in je hoofd die geluk en blijdschap op bepaalde momenten in je leven niet toelaat; iedereen kent dit. Voor dag en dauw al uit je bed om vervolgens de rest van de dag te teren op acht bakken koffie. Die rem in je hoofd is een mentale kwestie die alleen iets met jezelf te maken heeft. Om deze weg te krijgen moet je proberen om positief te gaan denken, hoe moeilijk dat ook kan zijn.

Winter somberheid

Veel mensen in Nederland hebben in de winter last van een bepaalde somberheid. In het donker naar je werk, in het donker weer terug naar huis na een vermoeide dag op het kantoor. Dan heb je nog de kou, waar de gemiddelde Nederlander toch een beetje een hekel aan heeft. Vaak als je last hebt van wintersomberheid zit je in een ritme van weinig slaap, ongezond eten en geen prikkels in je dagelijks leven. Positief zijn is nu moeilijk omdat je jouw toegevoegde waarde aan de wereld in twijfel trekt. Ook is de trek in het leven een stuk minder geworden, want je hebt weinig energie waardoor je nog weinig lol hebt.

Er zijn een paar dingen die de situatie voor je kunnen verbeteren. Of ze werken hangt helemaal van jezelf af, want ieder mens is anders en heeft dus ook andere behoeftes.

Beweging

Sporten is een bezigheid die voor veel mensen werkt en veel van je klachten direct op lost. Doordat je iedere week een aantal uren beweegt zult je merken dat je lichaam actiever wordt. Je houding tegenover de medemens lijkt fitter en ook komt het je zelfvertrouwen ten goede. Door het sporten zult je merken dat je 's avonds makkelijker en dieper kunt slapen wat ook meteen meewerkt aan meer energie overdag. Ook zult je merken dat als je sport je bewuster gaat eten. Je zult minder snel een pizza bestellen of een patatje maken omdat je het zonde vindt aangezien je net de nodige calorieën hebt verbruikt.

Meer tijd voor jezelf nemen

Als je in een winterdip zit is blijdschap nergens te bekennen. Je zult merken dat je niet snel zal lachen om de dingen die je normaal blijdschap brengen. Ga vaker wat met je vrienden of vriendinnen doen, je zult merken dat dit een positieve wending geeft. Uitgaan en lol hebben in het weekend zal het makkelijker maken om de langdradige doordeweekse dagen door te komen. Een vriendje of vriendinnetje kan ook de nodige stimulatie geven, maar dit is natuurlijk subjectief.

Stress?

Veel mensen die aan een winter somberheid leiden dragen dag en nacht ook het nodige portie stress op hun schouders. Onzekerheid over je werkplaats, problemen met je vriend of vriendin etc. Veel factoren kunnen hier voor zorgen. Het advies is dan ook om de nodige tijd te nemen om te ontspannen. Ontspanning werkt ook per persoon verschillend, de volgende bezigheden kunnen stress verminderen:
  • Af en toe een warm bad nemen.
  • Een serie volgen of film kijken via bijvoorbeeld Netflix.
  • Sporten in teamverband zoals: voetbal, volleybal, basketbal etc.
  • Een muziekinstrument bespelen.
  • Uitgebreid en gezond koken, dit zorgt gelijk voor een betere voeding.

Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden om je te ontspannen, dit is een enkel een lijstje met wat voorbeelden. Mocht je nog steeds aan de nodige stress lijden en hierdoor slaapproblemen of andere problemen hebben, dan kan je natuurlijk altijd nog contact opnemen met je huisarts.

Denk eraan, winterdepressie is enkel een mentale kwestie die met jezelf te maken heeft. Door de bovenstaande tips te overwegen kan je al een grote stap richting de zomer zetten.
© 2015 - 2024 Niels557, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Lichttherapie bij winterdepressieTijdens de winter hebben sommige mensen last van depressiviteit. Deze vorm van depressie kan behandeld worden met lichtt…
In de winter een dip?In de winter een dip?Wanneer het weer guurder wordt en de dager korter krijgen veel mensen last van een winterdepressie. Wat kun je er tegen…
Wat is een winterdepressie?Wat is een winterdepressie?Zodra de dagen korter worden tijdens de Herfst, beginnen bij een hoop mensen klachten van onrust, neerslachtigheid en ve…

Pijn aan de hiel/ hak na hardlopen of springenPijn aan de hiel/ hak na hardlopen of springenVooral (beginnende) sporters krijgen er vaak mee te maken: pijn aan de hiel. Overigens is de juiste benaming hiel geen h…
Ziekte van Osgood-Schlatter: symptomen, oorzaak, behandelingZiekte van Osgood-Schlatter: symptomen, oorzaak, behandelingHeb je last van een zichtbare bult onder de knie die gevoelig is en warm aanvoelt? Mogelijk heb je last van de ziekte va…
Bronnen en referenties
  • http://www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/winterdepressie/item33639, bezocht op 28-4-2015
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Winterdepressie, bezocht op 28-4-2015
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Stress, bezocht op 28-4-2015
Niels557 (1 artikelen)
Gepubliceerd: 29-04-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.