mijn kijk op

Stappenplan om je zelfbeeld te veranderen

Stappenplan om je zelfbeeld te veranderen Begin met de volgende zin/mantra/affirmatie en blijf deze zin herhalen tot het goed voelt voor je: " ik besef dat ik deze toestand zelf gecreëerd en ik ben nu bereid om het patroon in mijn bewustzijn dat verantwoordelijk is voor deze toestand los te laten"

1. Acceptatie

Accepteer dat je eruit ziet zoals je er nu uitziet. Het is zoals het is. Accepteer dat je keuzes hebt gemaakt waardoor de situatie nu zo is. Door te accepteren kun je het beter loslaten. Loslaten en ontspannen is belangrijk om te ontvangen. Keur jezelf niet langer af, je hebt het altijd gedaan zoals jij dacht dat het goed was. Je hebt het zo (aan)geleerd, je wist niet beter. Dus keur jezelf of anderen daar niet voor af, maar accepteer dat het zo is.

2. Vergeving

Vergeef jezelf dat je jezelf niet altijd de aandacht gegeven hebt die je verdiend hebt. Vergeef jezelf dat je zo negatief over jezelf en je lichaam hebt gedacht. Vergeef ook alle mensen, media enz. waardoor je die verkeerde gedachten in je hoofd hebt gekregen. Accepteer jezelf, vergeef jezelf en laat het los. Het is zoals het is. Het zou kunnen dat jou vroeger onrecht is aangedaan. Misschien ben je aangerand of heb je een ander trauma, hoe groot of klein ook, opgelopen waardoor je negatief over jezelf en je lijf bent gaan denken. Vergeef de mensen die jou dat aangedaan hebben, vergeef hun dat zij niet beter wisten op dat moment. Vergeef ook jezelf dat het je overkomen is, vergeef jezelf dat het gebeurd is. Wanneer je die trauma's niet loslaat, zul je met dit 'probleem' blijven rondlopen en zul je moeite ervaren met het omkeren van je overtuigingen. Het is dus belangrijk dat je diep gaat, heel diep. Wat is er gebeurd waardoor je zo over jezelf bent gaan denken. Vind het, accepteer het, laat het los en vergeef jezelf dat het zo gegaan is en vergeef de mensen die erbij betrokken waren.

3. Voel je goed

Doe dingen die je leuk vind, denk terug aan fijne dingen, zet een mooi stuk muziek of film op waar je je goed van gaat voelen. Goed voelen is namelijk heel belangrijk, want vanuit een goed gevoel kun je nieuwe gedachten, ideeën, overtuigingen enz. in je onderbewustzijn zetten. Wanneer je nieuwe gedachten in je onderbewustzijn gaan zetten als je je rot voelt, zal het ongetwijfeld niet werken. Wanneer je je rot voelt bedenk dan dat je altijd een keuze hebt. Doe je niets, blijf je je rot voelen? Prima, het is goed, het is jouw keuze en welke keuze je ook maakt, het is altijd goed, ook als je er voor kiest om je rot te blijven voelen. Soms heb je dat even nodig om tot inzichten te komen. Alles gebeurt immers met een reden! Maar, wil je je goed voelen, maak dan die keuze. Doe iets waar je je weer goed van gaat voelen. Laat de situatie weer los, accepteer het en vergeef jezelf en voel je weer goed.

Waar ga jij je goed van voelen? Denk daaraan en kies iets of meerde dingen om van dat rot gevoel af te komen. Je hoeft maar 17 seconden aan iets fijns te denken om de wet van aantrekking te activeren en er dus een fijne gedachte, situatie, gevoel, emotie of iets anders voor terug te krijgen. Van daaruit kun je dan weer verder.

4. Begin van jezelf te houden

Dit is een kwestie van oefenen, maar doe het gewoon. Ga voor de spiegel staan en zeg tegen jezelf: "ik hou van je" (ook acceptatie en vergeving is heel goed om voor de spiegel te doen) Durf je echt niet voor de spiegel begin dan gewoon met het tegen jezelf te zeggen. " ik hou van je en accepteer je precies zoals je bent." Zeg het op die manier die voor jou het prettigst voelt. Doe dit elke dag, het liefst meerdere keren per dag. Blijf het steeds in je hoofd herhalen, herhalen en herhalen. Je bent ergens anders van overtuigd, dus je verstand is heel snel geneigd om daarin terug te vallen. Dat is onze aard, we vallen makkelijk terug in oude patronen. Als dat gebeurd is het belangrijk om niet op te geven. Accepteer het en leer ervan. Vervolgens ga je gewoon weer verder met energie geven aan de nieuwe gedachten van je. Uiteindelijk kan je verstand niets anders doen dan van jou aannemen dat het de nieuwe waarheid is.

5. Kies nieuwe gedachten over jezelf

Kies voor nieuwe gedachten, kies voor gedachten die je wel helpen om je goed te voelen. Want steeds wanneer je je rot voelt, komt dat voort uit vervelende gedachten. Ook wel 'niet dienende gedachten' genoemd want zeg nou zelf, hebben die gedachten je geholpen met wat je WEL wilt? Niet dus. Maar dat geeft niet, je kiest er nu voor om het anders te doen en dat is goed. Dus hoe zou je over jezelf willen denken? Zet die gedachten in de tegenwoordige tijd en alsof het al zo is. Die gedachten 'plant' je in je hoofd en die geef je aandacht. Want als je een zaadje in de tuin plant, geef je daar ook aandacht en energie (water!) aan zodat het gaat groeien. Dus waar je energie in stopt, dat groeit. Zorg dus dat je veel energie en aandacht geeft aan die fijne gedachten.

Enkele voorbeelden die je kunnen helpen:
  • ik voel me goed
  • ik zie er goed uit
  • ik hou van mezelf
  • ik zit heerlijk in mijn vel
  • ik hou van mijn lijf

Al je dit nog wat moeilijk vind of je kunt het je niet zo goed voorstellen, zeg dan 'zou het niet fijn zijn als......' of 'wat zou het fijn zijn als....' op die manier versterk je wat je wilt, want door deze zin activeer je al dat fijne gevoel. Blijf deze zinnen herhalen, herhalen en herhalen. Je verstand heeft die andere overtuigingen ook voor waar aangenomen omdat het steeds herhaald is, zowel bewust als onbewust. Soms, vaak zelfs, heb je het niet eens door wanneer je weer iets negatiefs tegen jezelf zegt. Daarom is het echt heel belangrijk dat je dit blijft herhalen. Wanneer je dit 10 minuten per dag doet ben je de rest van de dag nog steeds bezig met de gedachten die je al had. Daarom is herhaling zo ontzettend belangrijk.

6. Ontspan

Ontspannen is belangrijk om jezelf open te stellen en dus te ontvangen wat je wilt. Ontspannen is net zoiets als loslaten. Alles heeft een tegenpool. We hadden het al over dik en dun, maar ook ontspannen en gespannen, mooi en lelijk, rust en onrust enz. Zodra je weerstand blijft voelen voor een van die polen, heb je eigenlijk je keuze al gemaakt. Daarom is het zo belangrijk om te ontspannen en los te laten. Wanneer je dat doet, stel jezelf open om al het mooie dat je wilt te ontvangen. Wanneer je herhaalt en herhaalt zul je dat uiteindelijk steeds minder hoeven te doen en kun je steeds meer ontspannen in de nieuwe situatie.

7. Geloof in jezelf

Geloof dat je het kunt, overtuig ook daar jezelf van. Je kunt het, weet dat zeker. Je kon ook die vervelende gedachten toelaten, dus waarom zou je dit niet kunnen. Het feit dat je dit leest zegt al dat je het anders wilt en dat je op de goede weg bent. Geef jezelf daar een schouderklopje voor. Zie je wel, je kunt het echt!

8. Heb vertrouwen

Heb er vertrouwen in dat het goed komt. Ga niet aan jezelf twijfelen, daarmee annuleer je wat je eigenlijk wilt. Vertrouwen is de basis van alles.

9. Sta open om te ontvangen

'Kick back and relax'! geniet ervan, geniet van jezelf, geniet van het leven. Doe wat je leuk vind en sta open om al het mooie te ontvangen, wat het ook is wat je wilt. Wanneer je je intuïtie volgt komt het op de snelste manier naar je toe. Veel sneller dan wanneer je gaat verwachten uit welke hoek het komt.

10. Wees dankbaar

Tel je zegeningen, bedenk steeds waar je dankbaar voor bent. Wat is er goed gegaan, wat vond je leuk, wanneer voelde je je goed. Leg een boekje bij je bed (bijvoorbeeld) en schrijf elke avond voor het slapen gaan eens in op waar je dankbaar voor bent van die dag. 's Morgens voor het opstaan lees je het weer door en voor het slapen gaan lees je het weer door en vul je het weer aan met nieuwe dingen waar je dankbaar voor bent. Grote dingen, kleine dingen, alles wat je maar bedenken kunt. Wanneer je dankbaar bent en je dankbaarheid uit krijg je een goed gevoel. Bovendien wordt de wet van aantrekking weer geactiveerd dus zul je meer dingen terug krijgen om dankbaar voor te zijn.

En zo kom je in een positieve cirkel.

Deze stappen kun je met elk ander probleem ook doorlopen natuurlijk.
© 2010 - 2024 Tina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een sterke en goede relatieKenmerken van een sterke en goede relatieWat zijn de kenmerken van een goede relatie? Hoe herken je een goede relatie? Wanneer is een relatie sterk en niet kapot…
Hoe zie je jezelf?Hoe zie jij je zelf als je in de spiegel kijkt. Ben je er tervreden mee of niet? Zou je jezelf willen veranderen zodat j…
Negatief zelfbeeld, oorzaken, gevolgen en behandelingNegatief zelfbeeld, oorzaken, gevolgen en behandelingEen negatief zelfbeeld of een laag zelfbeeld komt vaak voor. Hoe ontstaat een negatief zelfbeeld? Wat zijn de oorzaken?…
The Secret: Your wish is my commandThe Secret: Your wish is my commandJe vindt het boek terug in alle bestseller-lijsten ter wereld en ook in de meest modale boekhandel lacht de prachtige co…

De gekste tips voor een zomerproof strandlichaamDe gekste tips voor een zomerproof strandlichaamSporten en op de voeding letten. Op die twee dingen komen alle adviezen van guru's en afvalmethodes neer. Wil je een bet…
Lichaam en geest éénLichaam en geest éénHet wordt zo eenvoudig gezegd, lichaam en geest één dan leef je zuiverder, eerlijker en ervaar je alles intenser. Dit is…
Bronnen en referenties
  • Zelf geschreven artikel en gepubliceerd op www.chronischgelukkig.web-log.nl Copyright Linda Pancras (Tina) www.chronischgelukkig.nl
Tina (9 artikelen)
Gepubliceerd: 01-06-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.