Spreken in het Openbaar

Spreekangst is één van de meest voorkomende angsten en komt in allerlei verschillende vormen en gradaties voor. Het is belangrijk je te realiseren dat jouw situatie uniek is, dat betekent dat je als je spreekangst hebt je dit op jouw eigen manier ervaart.

Klachten

Over het algemeen ervaren mensen met spreekangst de volgende soort klachten:
 • ze zien al dagen voordat een presentatie begint tegen de presentatie op en maken ramp scenario’s in hun hoofd waarin, ze alles mis zien gaan.
 • ze hebben tijdens de presentatie het gevoel de controle kwijt te zijn, krijgen het warm en voelen zich ongemakkelijk.
 • ze halen zich allerlei onzekere gedachtes in hun hoofd waarmee ze zichzelf dwarsbomen.

Eigen situatie

Als je kijkt naar jouw eigen situatie zul je als het goed is jezelf herkennen in tenminste één van de drie bovenstaande ervaringen. Zoals gezegd is jouw situatie uniek en zul je wellicht dingen kunnen toevoegen of juist dingen weglaten. Het
belangrijkste is dat je grofweg jezelf herkent in één van de drie situaties of in meerdere.

Kaars

Net als bij een kaarsje dat warm is en je hier je vingers aan kunt verbranden, heb je geleerd in je leven. Elke keer dat je iets ervaart sla je deze informatie op in je bio-computer, zodat je weet hoe je moet reageren in situaties.
Voor de meeste situaties is het handig dat je deze informatie hebt, zodat je vooral een veilig leven leeft en niet steeds je vingers blijft verbranden aan kaarsjes. Soms kan het gebeuren dat je in een bepaalde periode van je leven patronen hebt aangeleerd, die op dit moment niet meer nuttig zijn. Het is dan goed om deze patronen af te leren en er nieuwe nuttige patronen voor in de plaats te zetten.

Je brein trainen

Oude negatieve patronen kunnen vervangen worden door positieve sterke patronen. De manier om dit te doen, is door je eerst bewust te worden hoe deze negatieve patronen zich in je brein afspelen. Je weet dat je brein 5 zintuigen
gebruikt om informatie te verwerken.
Je moet zorgen dat je je bewust maakt bij de volgende 3 zaken:

Zien

Als je om je heen kijkt zie je van alles. En van alles wat je ooit hebt gezien heb je een beeld opgeslagen. Heb je een fiets? Denk dan nu eens aan je fiets en stel je voor dat die nu vlak voor je staat.

Voelen

Denk eens terug aan een leuke herinnering zoals een leuke vakantie of een overwinning op je werk.

Horen

Dit zijn alle geluiden die je hoort en opslaat maar ook je eigen interne stem.
Nu je inzicht gekregen hebt in deze situatie kun je door naar de volgende stap: Het veranderen van deze oude negatieve patronen.

Het negatieve gevoel stoppen

Met de onderstaande techniek kun je het nare gevoel veranderen in een goed gevoel door deze toe te passen op het moment dat je het nare gevoel voelt opkomen. Hierbij telt, hoe eerder je de techniek toe past hoe beter het is.

 • Traceer het nare gevoel in je lichaam en merk op welke beweging het maakt.
 • Plaats dit gevoel buiten je zodat je het voor je kunt zien.
 • Draai het patroon van het gevoel om. Draaide het rechtsom dan draai je het linksom. Ging het van boven naar beneden beweeg het dan van beneden naar boven.
 • Plaats het omgedraaide patroon terug in je lichaam en blijf het in de nieuwe richting bewegen.
 • Merk nu op dat terwijl je het gevoel blijft bewegen het nare gevoel neutraliseert.
 • Denk terug aan een moment van krachtig zelfvertrouwen en stel je weer voor hoe dat was. Zie weer wat je zag, voel weer wat je voelde en haal de positieve gedachtes weer op. Blijf dit goede gevoel door je lichaam bewegen en
 • maak het sterker door het sneller en sneller te bewegen.
 • Voel nu hoe goed het voelt om dit goede gevoel te voelen en test vervolgens hoe goed je de techniek gedaan hebt door te proberen om het nare gevoel nogmaals te voelen. Je zult merken dat dit een stuk minder is geworden of
 • dat het helemaal verdwenen is.

Als je deze techniek goed gedaan hebt heb je letterlijk de negatieve patronen vervangen door positieve nieuwe patronen. Het nare gevoel is dus helemaal verdwenen.

Nare beelden stoppen en vervangen door krachtige goede

Als je presentaties hebt gegeven die mis gingen in het verleden is het eerst goed om een einde te maken aan de nare herinneringen die je daar aan hebt. Als je hieraan terug denkt kun je weer zien hoe die presentatie mis ging en zie je als het ware de nare film in je hoofd weer voor je.
 • Draai de film van de nare presentatie nog een laatste keer af, maar begin nu aan het eind.
 • Maak de film zwart-wit en spoel hem versneld terug terwijl je er tegelijkertijd circusmuziek bij neuriet. Op deze manier lijkt het alsof je een oude Charlie Chaplin-film snel terugspoelt. Zorg ervoor dat je jezelf in de film ziet.
 • Als je klaar bent, test dan of je jezelf nog steeds naar voelt als je aan het voorval terugdenkt. Als je het goed gedaan hebt, lukt dit niet meer.
 • Realiseer je opnieuw dat het moeilijker is om dit alleen van papier te doen, dan samen met iemand die hier heel goed in is en veel ervaring in heeft.

Nare gedachtes (geluiden) stoppen en vervangen door goede

Wanneer je voortdurend nare gedachtes in je hoofd haalt over de presentaties die je moet geven is het goed om deze te leren stoppen en te vervangen door krachtige goede gedachtes. Stel dat je bijvoorbeeld de gedachte in je hoofd haalt. Ow nee, morgen moet ik de presentatie geven, stel je voor dat het mis gaat en dat iedereen begint te lachen, straks word ik nog ontslagen en gaat alles mis in mijn leven”

Ga nu deze gedachtes steeds langzamer herhalen en herhalen zodat het wordt. “oooooowwwwwww nnnnnneeeeee, mmmoooorrrrgggeeeeen mooooooeeeeett….” Merk nu op wat er gebeurt met je gedachtes, je zult merken dat het al snel belachelijk wordt om op deze manier na te denken. Nu je deze oude gedachtes belachelijk hebt gemaakt vervang je deze door positieve goede gedachtes. Bijvoorbeeld: “ Morgen is die belangrijke presentatie, ik ga er een succes van maken!” Je zult merken dat deze positieve krachtige gedachtes een positieve invloed hebben op het resultaat van je presentatie. Het is goed om je te realiseren dat je jouw brein kunt trainen om te doen wat je wilt in je leven. Als jij wilt leren om succesvolle presentaties te geven dan kun je dat het beste doen door veel te oefenen.
© 2010 - 2024 Pantherex, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met spreekangstNiks is vervelender dan dat je niet kan laten zien wat je in je mars hebt. Stel, je wilt een grote groep mensen overtuig…
Spreekangst bij kinderenVeel kinderen hebben last van spreekangst. Ze worden nerveus bij het idee om hardop een stukje te moeten voorlezen, een…
Hoe overwin je Spreekangst?Hoe overwin je Spreekangst?Presenteren is eng. Je staat voor een volle zaal en alle ogen zijn op jou gericht. Het zweet breekt je al los bij alleen…
Spreekangst overwinnenSpreekangst overwinnenSpreken voor een grote groep mensen is iets wat een groot aantal mensen liever niet doet. De gedachte hieraan maakt vele…
Waterpijp; werking, gebruik en risico'sEen waterpijp is een veelgebruikt voorwerp om zowel pijptabak als wiet mee te roken. Het roken van pijptabak is de origi…
Pantherex (1 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.