Kleuren en je humeur

Kleuren en je humeur Kleuren beïnvloeden je humeur. Een groen geverfde muur in je huis maakt je kalm, maar je hebt het ook sneller koud. De kleur rood verwarmt en maakt je energieker. De kleur van je woonkamer, van je kleding en zelfs van de bloemen in je tuin kunnen bepalen hoe jij je voelt. Breng in de donkere decembermaanden extra kleur in je huis en je voelt je dynamischer en gezonder. Kleur maken je blij, opgewekt en fitter of juist koud, somber en lusteloos.

Inhoud


Kleur je humeur

Onbewust word je beïnvloed door de kleuren om je heen. Wanneer je in een donkere kamer zit is het moeilijk om opgewekt te blijven terwijl je in een zonnige gele ruimte juist een energy-boost krijgt. In een rode ruimte kan de verwarming een standje lager terwijl je in een blauwe kamer een paar extra sokken aantrekt. Meestal proberen mensen een combinatie te maken van ‘warme’ en ‘koude’ kleuren. Een kamer in vooral gele en oranje kleuren lijkt wel vrolijk maar maakt je ook onrustig. Groen, blauw of zelfs bruin brengen de kleuren beter in balans. In een blauw colbert word je serieuzer genomen dan in een rode en in een oranje jurk lijk je energieker dan in een bruine.

Het is niet de bedoeling om je complete garderobe te vervangen (maar ’t mag natuurlijk wel). Laat de kwasten en de behangrollen ook nog even liggen want het verschil zit vaak in de details. Een kamer kun je ook opvrolijken door een bos bloemen, een felgekleurd kleed of een schilderij. Gekleurde sieraden, sjaals en riemen doen wonderen voor donkere kleding. Belangrijk is dat je gaat voor de emotie waar jij je prettig bij voelt.

We reageren op kleuren en deze geven een unieke boodschap af aan onze hersenen. Dat beïnvloedt je humeur op verschillende manieren. Hieronder een lijst met enkele kleuren en hun effect, misschien geeft het je een idee om je woon- of slaapkamer te veranderen of je garderobe aan te passen.

De kleur rood voor emotie

Bron: NGDPhotoworks, PixabayBron: NGDPhotoworks, Pixabay
Rood is voor veel vrouwen de favoriete kleur. Rood is de kleur van de liefde, Valentijn, moed, passie en kracht. Aan de andere kant is rood ook gevaar, woede, bloed en geweld. Het is geen wonder dat deze kleur de meeste emoties oproept. Met rode kleding val je op maar pas op, je lijkt ook zwaarder in rode kleuren. In rood straal je ook zelfvertrouwen, energie en sensualiteit uit. Je voelt je krachtiger in rood maar dat heeft ook zijn keerzijde. De aandacht die je krijgt in rood kan anderen ook afschrikken. Rood wordt vaak gebruikt als accent en trekt hierdoor alle aandacht naar zich toe. Dit betekent ook dat een rood voorwerp vaak in perfecte staat is. In de eetkamer is rood misschien niet zo’n geschikte kleur want rood bevordert de eetlust! Slaapkamers zijn weer heel geschikt voor rood, maar één muur is meer dan genoeg.

Blauw maakt je rustig en kalm

Eén van de geliefdste kleuren.
Bron: Ataribravo99, PixabayBron: Ataribravo99, Pixabay
Vooral mannen gaan voor de kleur blauw als lievelingskleur. Blauw is bijna het tegenovergestelde van rood. Blauwe kleuren maken je rustig en kalm en zouden zelfs je hartslag gunstig kunnen beïnvloeden. Draag tijdens een sollicitatiegesprek blauwe kleding en je maakt een goede indruk. Blauw toont aan dat je betrouwbaar en loyaal bent. Sporters doen het beter in een zaal met blauwe wanden. Onderzoekers ontdekten dat mannen zwaardere gewichten konden tillen in blauwe sportzalen. Op drukke kinderen heeft een blauwe kamer een rustgevend effect en blauw vermindert de eetlust. Het gaat waarschijnlijk te ver om het als dieet te gebruiken maar alle kleine beetjes helpen.

Groen is balans en rust

Bron: GLady, PixabayBron: GLady, Pixabay
Groen is populair maar haalt nog net niet de populariteit van rood en blauw. Groen is de kleur voor balans en rust. De kleur vermindert stress en geeft je energie. Bijna iedereen associeert de kleur met natuur, de kleur van je tuin en van de lente. Groen brengt harmonie in je leven, met groene kleding kom je ook betrouwbaar en evenwichtig op anderen over. Groen is een mooie kleur voor kinderkamers omdat het ze een kalmerende, rustige plek geeft.

Bruin is vooral geborgenheid

Bron: ArtsyBee, PixabayBron: ArtsyBee, Pixabay
De aardekleur is bruin. Veel mannen noemen bruin als een favoriete kleur. Bruin lijkt een beetje op groen omdat het ook verwijst naar de natuur, naar de aarde. Het donkere bruin kan je ook een beetje depressief maken maar tegelijkertijd staat het ook voor geborgenheid. Bruin staat voor het stoere hout en leer. In 2011 is het één van de belangrijkste kleuren voor je interieur.

Oranje maakt dynamisch

Bron: LoggaWiggler, PixabayBron: LoggaWiggler, Pixabay
De kleur vol dynamiek, energie en warmte. Oranje maakt je anders , in oranje steek je met kop en schouders boven de grijze massa uit. Oranje is, net als rood, de kleur voor de liefde. Oranje in je leven maakt je scherp en gefocust, een kantoor met een oranje muur is misschien wel een ander, maar geen slecht, idee. Mocht je oranje te heftig vinden dan is het goed te combineren met veel grijstinten.

Zwart is sensueel en tijdloos

Bron: Pok Rie, PixabayBron: Pok Rie, Pixabay
Strikt gezien is zwart geen kleur. Een voorwerp is zwart wanneer het geen licht terugkaatst. Zwart is het ontbreken van licht en dus ook van kleur. In Europa en Amerika staat de kleur voor droefheid, rouw en dood. Zwart lijkt dus een kleur om depressief van te worden maar dat is niet overal zo. Veel mensen dragen graag zwarte kleding omdat het elegant, krachtig, tijdloos, sensueel en stijlvol staat. Daarnaast is het een prachtige beschermende kleur, wanneer je in de groep niet wilt opvallen dan draag je graag zwarte kleding. Maar teveel zwart kan je droevig maken, boos, ongelukkig en angstig. Zwart is ook mysterieus en dramatisch waardoor sommige artiesten graag zwart dragen.

Wit is zonder emotie

Bron: Ewirz, PixabayBron: Ewirz, Pixabay
Wit is vrede, onschuld, puurheid, sneeuw en een huwelijk. Wit is vooral in de mode belangrijk omdat het een mooie neutrale kleur is. Wit kan bij vrijwel alle kleuren gedragen worden. Een witte omgeving maakt je rustig en kalm. Wit lijkt hierdoor een bijna perfecte kleur voor iedereen maar teveel wit maakt een kamer koud, kil en steriel. Vergeet ook niet dat wit ook de kleur is die het snelst vlekken laat zien. Deze gemakkelijk te combineren kleur roept over het algemeen weinig emoties op. Vrij weinig mensen noemen wit een favoriete kleur maar ook bijna niemand vindt het een lelijke kleur.

Geel brengt je in balans

Bron: Couleur, PixabayBron: Couleur, Pixabay
Geel is plezier, zonneschijn, zomer, optimisme en natuurlijk goud. Geel is goed voor je concentratie en je krijgt er inspiratie van. Voor je studeerkamer of kantoor is geel dus een goede kleur. Maar let op, je kunt je ook groen en geel ergeren en baby’s lijken meer te huilen in gele kamers. Geel kan soms een beetje overweldigend zijn zeker wanneer je teveel gebruikt in je kleding of huis. Toch ervaren de meeste mensen het warme geel positief en het maakt bijna iedereen blij. Geel kan, net als groen, je in balans brengen en hierdoor vliegen al je negatieve gevoelens het raam uit.

Lees verder

© 2011 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe maak je de kleur bruin?Veel mensen hebben geen idee hoe ze bruin maken, het staat immers niet op de kleurencirkel. Je kunt bruin maken door de…
Alles wat je over kleuren moet weten!Alles wat je over kleuren moet weten!Kleuren zien we door het wit licht. Als er geen licht is, kunnen we ook geen kleuren zien. Indien de lichtbron gekleurd…
Effect van kleuren in huisEffect van kleuren in huisKleuren in huis kunnen voor veel effect en gevoel zorgen. Kleuren wekken iets op en het is dan ook handig om te weten wa…

Een eenvoudig en efficiënt ochtendritueelEen eenvoudig en efficiënt ochtendritueelDe meeste mensen hebben last van een te krappe ochtend en te veel werkzaamheden. Dan wordt het inschikken of zaken overs…
Hoe kiezen we de voor ons beste hometrainer?Hoe kiezen we de voor ons beste hometrainer?Steeds meer landgenoten kampen met ernstig overgewicht. Minder eten en meer bewegen is de enige manier om ons gewicht on…
Bronnen en referenties
  • Healthmad.com
  • Galearning.com/weprintcolor/about-color
  • Afbeelding bron 1: NGDPhotoworks, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Ataribravo99, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: GLady, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: ArtsyBee, Pixabay
  • Afbeelding bron 5: LoggaWiggler, Pixabay
  • Afbeelding bron 6: Pok Rie, Pixabay
  • Afbeelding bron 7: Ewirz, Pixabay
  • Afbeelding bron 8: Couleur, Pixabay
Reactie

Rosa, 06-06-2015
Ik mis de kleuren roze en paarse. Reactie infoteur, 06-06-2015
Voor paars staat een link onderaan het artikel maar is meer algemeen, roze ontbreekt idd misschien ooit een leuke toevoeging

Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 10-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.