Maak uw leefstijl milieuvriendelijker

Groener leven wordt een steeds grotere trend. En dat moet ook wel, want langzamerhand vervuilen we onze wereld steeds verder. U kunt uw leefstijl al een stuk groener maken met een paar kleine aanpassingen. Hier een overzicht van een paar simpele tips en trucs waar u zelf misschien nog niet aan had gedacht.

Voedingsmiddelen

Overweeg eens om naar uw plaatselijke markt te gaan, waar u verse producten kunt kopen tegen een fractie van de kosten. Groenten die in de buurt verbouwd zijn, zijn beter voor het milieu, omdat ze minder kilometers hebben afgelegd voordat ze op uw bord belanden. Ze zijn dus minder vervuilend zijn dan bijvoorbeeld paprika’s uit Argentinië. Zorg er ook voor dat u een herbruikbare boodschappentas meeneemt, zodat u geen plastic zakken hoeft te kopen. Het is het beste om een linnen boodschappentas aan te schaffen, die u altijd opnieuw kunt meenemen. Probeer in de supermarkt producten uit te zoeken met zo min mogelijk verpakking. Een pak koekjes waarin alle koekjes apart verpakt zijn is veel milieuonvriendelijker dan een pak waarin dat niet zo is.

Elimineer het gebruik van waterflesjes

Koopt u vaak flesjes water? Dat kan honderden euro’s per jaar kosten, en slechts ongeveer 5% van de lege plastic flessen wordt gerecycled. Dat betekent dat 95% belandt op afvalstortplaatsen. En dat terwijl er gewoon goed en lekker water uit de kraan komt!
Als u toch waterflessen nodig hebt, bijvoorbeeld voor als u onderweg bent, schaf dan een roestvrij stalen thermoskan aan. Deze kunt u eenvoudig omspoelen en hergebruiken, en het houdt uw water lekker koel.

Maak bewuste keuzes in en om het huis

Het zal u verbazen hoeveel energie u kunt besparen en hoeveel u uw afvalproductie kunt verminderen gewoon door
bewust te zijn van uw dagelijkse keuzes en gewoontes. Draai bijvoorbeeld de kraan dicht als u het water niet gebruikt (tijdens het tanden poetsen), doe het licht uit als u een kamer verlaat van de kamer en recycle zoveel als u kunt. Scheidt uw afval, in gft, glas, plastic, papier, blik en de rest. Lever statiegeldflessen in. Het duurt bijvoorbeeld 4000 jaar voordat een glazen fles volledig wordt afgebroken op een vuilnisbelt, dus het is beter om glas apart in te leveren zodat het hergebruikt kan worden. Een frisdrankblikje dat wordt gerecycled, ligt meestal op de een of andere manier in ongeveer 2 maanden weer in de supermarkt.

Installeer zonne-energieboilers

Overweeg de installatie van zonnepanelen. In eerste instantie kost de installatie wel geld, maar uiteindelijk zal het u veel geld besparen. En deze werken niet alleen in de zomer, maar ook in de winter, als er maar licht op valt. Uw hele huis kan waarschijnlijk niet draaien op de energie van de zonnepanelen, maar u kunt bijvoorbeeld uw boiler er op aansluiten, zodat al uw water wordt verwarmd met behulp van zonne-energie. In veel plaatsen kunt u ook subsidie krijgen voor het aanschaffen van zonnepanelen, dus vraag dat eens na bij uw gemeente.

Houdt uw vriezer ijsvrij

Ontdooi uw koelkast op regelmatige basis. Er kan veel ijs onstaan in een vriezer, en dit kost erg veel energie. IJsvorming in een koelkast mag nooit hoger zijn dan een centimeter, en zelfs dat is te veel. U bespaart een verrassende hoeveelheid geld en energie door uw vriezen ijsvrij te houden.

Lees verder

© 2011 - 2023 Mieka, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bewuste keuzes makenHet hele leven bestaat uit keuzes; we maken ze dagelijks, of we ons daar nu bewust van zijn of niet. Elk woord dat je hi…
Afwassen zonder afwasmachine, in teil, goed voor milieu!Afwassen zonder afwasmachine, in teil, goed voor milieu!Milieuvriendelijk afwassen in plaats van het gebruiken van een afwasmachine, als deel van milieuvriendelijk je huishoude…
Milieubewust zijn: tips voor een groen levenMilieubewust zijn: tips voor een groen levenDoor menselijk handelen kan het milieu veranderen. Daarom is het milieu voor veel mensen belangrijk en probeert men mili…
Ecologisch investeren: geld verdienen en klimaat reddenEcologisch investeren: geld verdienen en klimaat reddenKlimaat en milieu zijn sinds het begin van de 21ste eeuw belangrijke thema's in het publieke debat geworden. Steeds meer…

Vijf eenvoudige gewoonten die uw gezondheid verbeterenAls u zich voorneemt om uw gezondheid te verbeteren hoeft dat niet gelijk te betekenen dat u elke dag naar de sportschoo…
Flexitarisch eten biedt perspectiefFlexitarisch eten biedt perspectiefHuisdieren zijn lief en daarom houden we van ze. Dieren in de vleesindustrie zijn minstens zo lief, toch eten we ze mass…
Mieka (82 artikelen)
Gepubliceerd: 03-07-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.