Een nieuwe tas kopen: waar let je op?

Een nieuwe tas kopen: waar let je op? Het kopen van een nieuwe tas vinden vooral vrouwen erg leuk om te doen. Als je een goede keuze wilt maken kan het handig zijn om jezelf een paar dingen af te vragen vóór je tot de aankoop overgaat. Het is jammer als je (veel) geld voor een tas uitgeeft en het is toch niet helemaal wat je ervan verwachtte. Tips voor het kopen van een tas.

Een nieuwe tas? Graag!

Een nieuwe tas kopen is voor de meeste vrouwen geen straf. Of dat nu in een opwelling gebeurt of er is lang over de aankoop nagedacht, het blijft leuk om een nieuwe tas aan te schaffen. Tassen zijn er natuurlijk in oneindig veel soorten, maten, typen en prijzen, en voor allerlei gebruik. Zeker als je nieuwe tas aardig wat geld gaat kosten wil je wel even goed rondkijken. Waar vind je een nieuwe tas, en hoe maak je een goede keuze, zodat je achteraf niet het gevoel hebt een kat in de zak te hebben gekocht?

Een tas kopen: keus te over

Bron: ImGz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bron: ImGz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Je kunt bij veel winkels even een tas kopen, dat is geen kunst. Bij kledingwinkels vallen ze onder accessoires en bij warenhuizen is er meestal een aparte afdeling van. Dan heb je nog de speciaalzaken: tassenwinkels die alleen tassen, koffers en dergelijke verkopen. Bij deze winkels heb je veel keus en kwaliteit, maar ben je over het algemeen duurder uit. Dan zijn er nog de webshops, de winkels die (ook) online verkopen. Makkelijk natuurlijk, om lekker vanuit je luie stoel alles te bekijken op tassengebied. En met een paar muisklikken heb je binnen no-time een tas besteld. Alleen kan het lastig zijn om te kiezen uit het vaak grote en gevarieerde aanbod, vooral als je de tas niet even in handen kunt nemen om er een optimale indruk van te krijgen. Hoe ga je dat aanpakken?

Het budget: wat heb je te besteden?

Het klinkt misschien heel nuchter en zakelijk, maar als je niet al teveel geld te besteden hebt, wordt je keus al aardig beperkt. Dan is een tas van de H & M of andere kledingwinkel nog te doen, maar hoef je niet aan dure merktassen te denken. Een tas van 15 euro is toch een stuk betaalbaarder dan eentje van 80 of 200 euro. Een goedkopere tas kan net zo leuk zijn en de aankoop net zoveel voldoening geven. Het is wel realistisch te beslissen hoeveel geld je kunt of wilt uitgeven aan een nieuwe tas vóór je je laat verleiden tot een (te dure) aankoop.

Waarvoor ga je de tas gebruiken?

Een tas die je nodig hebt voor je schoolboeken of papieren voor je werk moet aan andere eisen voldoen dan een tas om mee te nemen bij het uitgaan. Neem een schooltas: wil je geen rugzak voor naar school dan zul je moeten nagaan of de beoogde tas stevig genoeg is om door weer en wind op de fiets mee te nemen. Is hij groot genoeg om boeken in te doen en ook nog wat andere spullen? Is de sluiting goed, hoe zien de stiksels eruit, is de tas goed afgewerkt? Soms kan goedkoop duurkoop blijken te zijn. Dan kun je beter wat meer uitgeven als dit mogelijk is, wil je er een tijdje profijt van hebben. Een tas waarin je mappen en dergelijke moet vervoeren kan het beste wat steviger zijn en moet een minimale afmeting hebben, houd daar rekening mee.

Hoe wil je de tas kunnen dragen?

Ook handig om van te voren te weten: hoe wil je de tas dragen? Wil je je handen vrij hebben terwijl je de tas bij je hebt dan kun je een schoudertas kiezen die je schuin over je lichaam draagt of in ieder geval een tas waar een schouderriem bijgeleverd is. Kijk of de riem lang genoeg is. Heb je snel last van je rug en schouders dan is een tas die je (ook) op je rug kunt dragen weer beter dan scheef lopen met een schoudertas, zeker als die vrij zwaar is. Voor speciale gelegenheden zoals bruiloft of feest is een kleine handtas met dito hengsel of enveloptas wel goed mogelijk. In die gevallen kan mooi en leuk meer tellen dan praktisch en nuttig.

Hoelang moet de tas meegaan?

Koop je een goedkope tas speciaal voor bij een setje kleding wat je waarschijnlijk maar één seizoen zal dragen dan verwacht je van de tas meestal ook niet meer dan dat. Dan is dat ook niet erg. Een lagere prijs vertaalt zich nu eenmaal naar minder kwaliteit, een goedgemaakte tas kost gewoon meer geld. Een tas waar je langer mee wilt kunnen doen omdat hij wat minder mode-gevoelig is, daar kun je best iets meer voor uitgeven als je het geld ervoor hebt. Zorg dan dat je een model en kleur kiest waar je niet zo snel op uitgekeken zal raken. Sommige modellen blijven altijd wel, die zijn klassiekers geworden. Denk aan eerdergenoemd enveloptas. Ben je een type dat lang doet met kleding en heb je wat duurdere basisstukken in je kast hangen dan zal je met tassen ook eerder voor kwaliteit kiezen en wat meer willen betalen.

Ben je merkgevoelig of maakt het merk je niet veel uit?

Hecht je aan bekende merken, dan weet je al dat je daar (veel) meer voor moet betalen dan voor een tas van een onbekend merk. Prada en Vuitton zullen misschien boven je begroting liggen, maar bedenk dat je bij de echt duurdere merken ook precies daarvoor betaalt: de naam, het merk. De tas wordt meer dan een artikel om je spulletjes in te dragen: een statussymbool. Prima als je dat wilt en kunt betalen, maar lig er niet wakker van als je dat (nog) niet kunt en kies er eentje die je je wel kunt veroorloven zonder ervoor krom te liggen.

Een tas kopen via internet: waar let je op?

Als je overweegt om een tas bij een webwinkel te kopen is het handig om op een paar dingen te letten. Wat je in een 'echte' winkel meteen ziet en voelt is op een foto op je computerscherm soms niet heel duidelijk. Neem de afmetingen van een tas: het is wel handig als die erbij vermeld worden in de beschrijving. Wil je bijvoorbeeld een weekendtas voor je bagage aanschaffen let dan op meer dan alleen de foto. Kijk naar de afmetingen en ga na of de tas groot genoeg zal zijn.

Pak eventueel een meetlint en vergelijk met een tas die je al in huis hebt om een goed idee te krijgen van de grootte. Waar is de tas van gemaakt, kun je je een voorstelling maken van het materiaal? Wil je een tas met voering, zit die er dan in? Sommige websites hebben ook foto's uit meerdere hoeken genomen van hun tassen, soms zelfs van de binnenkant. Dat laatste is erg handig. Staat er geen foto van de binnenkant bij dan moet je ook hier afgaan op de beschrijving voor wat betreft vakindeling, wel of niet afsluitbaar, aantal zijvakken, vakje voor mobiele telefoon, sleutelhaak, extra riem, enzovoort. Het is jammer als je de tas thuis uitpakt en deze niet overeenkomt met wat je dacht te hebben gekocht!

Lees verder

© 2011 - 2024 Lexia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Herfst tassentrendsHerfst tassentrendsDe zomer is plezierig: zon, zee, lekkere cocktails en een mooie bruine huid. Maar de zomer is ook casual en comfortabel…
Fournituren voor tassenFournituren voor tassenFournituren zijn de metalen of plastic onderdelen aan een tas, zoals het slot, een gesp, sierdrukkers en andere versieri…
Het kiezen van de juiste schooltasHet kiezen van de juiste schooltasU kent het wel, uw zoon of dochter gaat naar de middelbare school en moet daarvoor een grote schooltas hebben om alle bo…

Balans tussen werk en privé: onderzoek, tips en cijfersBalans tussen werk en privé: onderzoek, tips en cijfersBalans tussen werk en privé. Nederlanders vinden dat dat best goed zit, blijkt uit internationaal onderzoek van Robert H…
Slapen in twee fasesSlapen in twee fasesIedereen weet dat een mens gemiddeld 8 uur slaap nodig heeft per dag. Meestal slapen we aan één stuk door in de nacht, m…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Rdsmith4, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.5)
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Burberry_handbag.jpg
  • http://en.wikipedia.org/wiki/File:VeraBradleyBag.jpg
  • Afbeelding bron 1: ImGz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Lexia (181 artikelen)
Laatste update: 28-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.