Pilcultuur in de Westerse samenleving: oorzaken en gevolgen

Pilcultuur in de Westerse samenleving: oorzaken en gevolgen Tegenwoordig bestaat er voor elke kwaal medicatie. Bij het minste lichamelijk of geestelijk ongemak grijpt men naar tabletten en siropen om er zo snel mogelijk vanaf te raken. Deze vorm van zelfmedicatie kan grote gevolgen in de hand werken. Men raakt de controle kwijt op de pilgebruikers en medicatie is tegenwoordig niet meer weg te denken uit de samenleving. Maar is het allemaal wel zo onschuldig? Welke mogelijke gevaren zijn er?

Wat is de pilcultuur?

Heden ten dage is het niet meer zo gek te bedenken of je kan bij elke pijn of minste ongemak een pil slikken. Veel mensen geloven dan ook dat het goed is voor ons lichaam en slikken pillen bij de vleet. Maar hoe zit dat dan met de verslaving? De lichamelijke en psychische onafhankelijkheid? Waar zijn de vroegere middelen gebleven? Vroeger greep men naar een dag rust als men zich niet goed voelt, nu wordt er een Paracetamol genomen en gaat men weer verder. Is dit de oplossing? Of hebben we geen tijd meer om ziek te zijn?

De druk van de maatschappij

De steeds toenemende druk van de maatschappij zorgt ervoor dat mensen snel overspannen raken of gestresseerd thuiskomen van hun werk of school. De weerstand van de mens verminderd en we worden sneller ziek. Tijd om in bed uit te zieken hebben we niet dus grijpen we naar voedingssupplementen, Paracetamol of Ibuprofen. Als er dan eens een vrije dag is, is ziek zijn wel het laatste dat men wenst en wordt dit zoveel mogelijk genegeerd.

Het ziekteverzuim is in de Westerse wereld erg hoog en men ziet steeds hoger toenemende aantallen van personen die antidepressiva gebruiken, professionele hulp zoeken of thuis zitten met een burn – out. De mate van stress is afhankelijk van hoe men ermee kan omgaan en de oorzaak van stress. Stress is nodig en verhoogd de prestatiedrang maar het mag niet in zodanige mate zijn dat het prestaties belemmerd of de draagkracht om met stress om te gaan uitgeput raakt en het lichaam niet meer kan herstellen.

Tranquillizers zoals de benzodiazepinen en antipsychotica worden veelvuldig aangewend en ook de slaappillen zijn steeds terugkerende hulpmiddelen. In combinatie met psychotherapie kan het erg verhelderend en helend werken maar men merkt algauw dat men niet zonder de medicatie kan of er maar moeilijk van af raakt. Een alom gekend voorbeeld hiervan zijn de slaappillen. Veel mensen zijn hieraan verslaafd en kunnen er maar moeilijk vanaf raken omdat ze bang zijn weer in dezelfde situatie te belanden als voorheen. Ziekten zoals depressie en burn – out worden ook wel de ‘ziekten van de 21e eeuw’ genoemd. Het is nog steeds een taboe om professionele hulp te zoeken, doch, kan het zeker helpen en zelfs ervoor zorgen dat men niet aan de antidepressiva of kalmeringsmiddelen moet.

De positieve gevolgen

Dankzij de farmacie zijn er diverse medicamenteuze behandelingen voorhanden wat het mogelijk maakt om ernstige kwalen of ziekten te genezen of te stabiliseren. Een gekend voorbeeld hiervan is de chemotherapie welke als ondersteuning kan dienen in de behandeling tegen kanker. De gemiddelde levensverwachting is mede door deze ontwikkelingen gestegen en men kan een betere levenskwaliteit bekomen.

Wat als men toch medicatie moet nemen?

Het kan gebeuren dat je er niet onderuit komt en toch aan de medicatie moet. Bedenk steeds vooraf of het echt noodzakelijk is of het meer om het gemak gaat. Enkele voorbeelden:
  • Motilium is een maagzuurremmer en kan genomen worden bij braken, reflux of misselijkheid. Men moet er echter voor waken dat kinderen onder de 12 jaar deze niet innemen, voor hen bestaan er pediatrische vormen.
  • Een paracetamol nemen kan veel helpen als de hoofdpijn optreedt in situaties waarbij het erg hinderlijk is zoals autorijden, vergaderingen of andere situaties waar concentratie nodig is. Probeer eerst rust te nemen of in een minder drukke omgeving te vertoeven vooraleer er tot paracetamol wordt over gegaan. Vaak kunnen deze middelen er al voor zorgen dat de hoofdpijn weg gaat.
  • De anticonceptiepil is natuurlijk een middel dat men best inneemt indien men niet zwanger wenst te worden. Probeer er dan ook steeds rekening mee te houden dat er nare bijwerkingen kunnen optreden of er verhoogde risico’s op bepaalde aandoeningen zijn. Iedereen is wel bekend met de verhoogde risico op trombose en vooral in combinatie met roken. Probeer dan ook te stoppen indien je nog rookt of stap over op een ander anticonceptiemiddel.

Wees steeds alert

Medicatie zijn geen snoepjes en wees dan ook extra waakzaam wanneer kinderen rondlopen. Ze gaan op onderzoek en ontdekken al snel de pillen wat ze voor lekkere snoepjes aanzien. Bewaar de medicatie dan ook op een veilige plaats. Medicijnen kunnen veel kwalen genezen of draaglijker maken maar wees steeds bewust van de (mogelijke) bijwerkingen die kunnen optreden bij gebruik. Ga steeds naar de dokter als de bijwerkingen lang blijven aanslepen of zeer ernstig zijn.

Sommige medicijnen kunnen beter niet met andere worden ingenomen. Vraag daarom steeds aan uw apotheker of ze combineerbaar zijn. Een klassiek voorbeeld zijn bepaalde antibiotica in combinatie met de anticonceptiepil. Ook neem je best geen medicatie in met pompelmoessap. Lees steeds bij twijfel de bijsluiter of vraag raad aan je arts of apotheker. Probeer zelfmedicatie zoveel mogelijk te vermijden of te beperken.

Tot slot

Het is niet gemakkelijk om van medicatie af te komen en soms kan het ook gewoon niet anders. Probeer ook steeds af te bouwen en te stoppen indien mogelijk. Doe dit wel steeds in overleg met de arts, sommige medicijnen moeten langzaam afgebouwd worden en mogen niet zomaar van de een op andere dag gestopt worden. De kans op nare bijwerkingen is dan reëel. Denk goed na of je het medicijn daadwerkelijk nodig hebt, maar neem geen gezondheidsrisico’s en vraag altijd raad bij de arts.
© 2012 - 2024 Armaris, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Visies op de pluriforme samenlevingVisies op de pluriforme samenlevingBinnen de multiculturele samenleving zijn er twee visies te onderscheiden: de cultuurrelativisten en de cultuuruniversal…
Wat is een jongerencultuurWat is een jongerencultuurIedereen krijgt er in het dagelijks leven mee te maken, jongerenculturen. Men onderscheidt zichzelf van de rest van de s…
Hoe ziet de pluriforme samenleving in Nederland eruit?Hoe ziet de pluriforme samenleving in Nederland eruit?Nederland is een pluriforme of multiculturele samenleving. Ongeveer 24% van de inwoners in Nederland komt van buitenland…
Schizofrenie en medicijngebruikSchizofrenie en medicijngebruikVeel mensen die lijden aan schizofrenie en last hebben van waanbeelden en hallucinaties nemen hun medicijnen onregelmati…

Energietekort, hoe krijg je meer energie?Energietekort, hoe krijg je meer energie?Veel mensen komen tegenwoordig energie tekort. Een werkdag lijkt twee keer zolang te duren en eenmaal thuis hebben ze ge…
15 feiten over mondhygiëne15 feiten over mondhygiëneDat iedereen mooie, gezonde tanden wil hebben zal niet als een verrassing komen. Dat je daarvoor goed moet poetsen en fl…
Bronnen en referenties
  • http://ll.lico.nl/Trends/Trends_home_expansus_&_harmonus_files/T_25.pdf
  • http://the-great-learning.com/initiationtherapy/1-stress.htm
  • http://support.janssen-cilag.com/emarketingBE/IMAGES/Emailing/Bijsluiters/MPB_00017473_nl.pdf
Armaris (83 artikelen)
Gepubliceerd: 10-02-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Lifestyle
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.