Energietekort, hoe krijg je meer energie?
Veel mensen komen tegenwoordig energie tekort. Een werkdag lijkt twee keer zolang te duren en eenmaal thuis hebben ze geen zin om nog iets te ondernemen. Gedeeltelijk komt dat doordat we altijd bezig zijn en een jachtig leven leiden. Door teveel stress die lang aanhoudt, kan er lichamelijke en geestelijke vermoeidheid optreden. Een andere oorzaak is het tekort aan bepaalde voedingsstoffen. De oorzaak hiervan kan zijn stress, ziekte, te weinig lichaamsbeweging of een ongezond eetpatroon.
Normale vermoeidheid
Wanneer we na een dag hard werken, waarin we lichamelijke of geestelijk arbeid hebben verricht thuiskomen, is het heel normaal dat we moe zijn. Een nacht goed slapen verhelpt die vermoeidheid meestal wel, het energiepeil wordt door het slapen weer aangevuld. Als we echter meer energie verbruiken dan we aanvullen, bestaat er een grote kans dat we chronisch vermoeid raken. Wanneer we aanhoudende vermoeidheid voelen terwijl we geen grote inspanningen hebben geleverd, is de kans groot dat er een onderliggende reden voor is.
Voorkomen is beter dan genezen
Er zijn verschillende oorzaken die vermoeidheid met zich meebrengen. Er zijn oorzaken waar je zelf niets aan kunt doen, dan is het raadzaam om naar je huisarts te gaan. Zeg alleen niet te snel dat je er zelf niets aan kunt doen, neem je leven eens onder de loep. Leef je gezond? Neem je jezelf genoeg in acht? Krijg je alle vitaminen die je lichaam nodig heeft wel binnen? Hieronder staan een aantal tips om je op weg te helpen naar een gezond leven vol energie.
Inventariseren
De weg naar meer energie leidt door het doolhof van je eigen leven. We leven vaak niet zo gezond. We drinken te weinig water en te veel alcohol, we lijnen te vaak en als er dan ook nog een stevige dosis stress en spanning bijkomt, is chronische vermoeidheid niet zo’n vreemd resultaat. Houd een poosje een dagboek bij waarin je je levensstijl en voedingspatroon opschrijft. Na een maand zal duidelijk zijn waar de punten liggen die verbeterd kunnen worden.
Genoeg slaap
Uitzonderingen daargelaten, heeft de gemiddelde mens tussen de zeven en acht uur slaap nodig. Wanneer het minder dan vijf of zes uur wordt, dan mis je zomaar een of twee nachten slaap per week. Het blijkt dat piekeren de grootste oorzaak is van slaap tekort. We kunnen nu eenmaal niet alle problemen oplossen als we in bed liggen en dat veroorzaakt stress waardoor we gaan piekeren. Drink voordat je gaat slapen geen cafeïne, maar neem liever een natuurlijk supplement als Valeriaan dat rustgevend werkt. Leg pen en papier naast je bed en verplaats letterlijk de problemen uit je hoofd naar het papier.
Co-enzym Q10
Q10 zien we tegenwoordig veel op potjes gezichtscrème staan, of het helpt om Q10 op je gezicht te smeren weet ik niet. Wanneer we het door voeding binnenkrijgen, speelt het een belangrijke rol in hoe energie in onze cellen wordt opgeslagen. Het is een antioxidant en beschermt ons tegen hartaandoeningen. Bij het ouder worden, produceert ons lichaam steeds minder Q10. Q10 zit in haring en in makreel en is ook als voedingssupplement te verkrijgen.
Rhodiola
Rhodiola of Rozewortel is een plant uit de vetplantenfamilie. Door onderzoek is uitgewezen dat deze plant ervoor zorgt dat de bijnieren stress herkennen en het lichaamssysteem hierop aanpast.
Rhodiola is goed om een niet al te lange periode in te nemen, bij langdurig gebruik kan er irritatie optreden. De volgende effecten zouden worden toegeschreven aan
Rhodiola:
- Het verbetert de gemoedstoestand
- Het verlicht depressies
- Het verbetert de lichamelijke prestatie
- Het verbetert de geestelijke prestatie
- Het vermindert vermoeidheid
- Het geeft meer geestelijke energie
- Het heeft een rustgevende en ontspannende invloed
IJzertekort
Bij vrouwen is een van de oorzaken van vermoeidheid vaak bloedarmoede. Het hemoglobine en proteïnegehalte in de rode bloedlichaampjes daalt tijdens de menstruatie. Hemoglobine is een eiwit dat in het bloed voorkomt, het zorgt voor het transport van zuurstof en koolstofdioxide door het bloed. Door middel van een bloedtest kan je huisarts zien of je bloedarmoede hebt. IJzerrijk voedsel wil vaak helpen het tekort aan te vullen. IJzer zit in donkergroene groenten, hazelnoten, rood vlees en sardientjes. Ook zijn er voedingssupplementen die de opname van ijzeraanmaak bevorderen te koop. Foliumzuur en vitamine B12 zijn daar een voorbeeld van. Ook het drinken van vers sinaasappelsap bij het eten bevordert de ijzeropname in het bloed. Het drinken van melk, thee of koffie tijdens de maaltijd, verlaagt de opname van ijzer in het bloed. Wanneer je bloedarmoede hebt kun je dat vaak merken aan:
- Hevige bloedingen tijdens de menstruatie
- Er bleek uitzien
- Kortademigheid
- Slechte nagelriemen
Serotonine
Dit is een stofje in de hersenen dat je een blij gevoel geeft. De opname van
serotonine wordt door een supplement als 5-htp bevorderd. Door opname van serotonine worden gevoelens van depressie onderdrukt en voel je je blijer. Het helpt ook tegen onrustige nachten.
Serotonine blijkt zelfs te helpen tegen overmatige trek in koolhydraatrijk voedsel.
Even bewegen
Als je de hele dag achter een bureau zit, kun je moe en lusteloos worden. Een korte wandeling wil dan nog weleens helpen. Verander even van omgeving, een wandelingetje door de gang kan zelfs al voor verschil zorgen. Even in beweging komen, kan je helpen je weer levendig te voelen.
Drink
Iedere dag is het belangrijk om genoeg vloeistof binnen te krijgen. Dan bedoelen we hier uiteraard geen alcohol mee, want dat onttrekt water aan onze hersenen. Koffie zorgt ervoor dat we water wat sneller afdrijven uit ons lichaam. Drink een glas koud water of een kop groene thee, dat geeft je even een korte maar krachtige energieboost.
Frisse lucht
Het is vaak benauwd op je werk en de ramen zijn meestal dicht. Probeer af en toe even een teug frisse lucht te krijgen, zet even een raam open. Ook wil het nog weleens helpen om met essentiële citroenolie de lucht even lekker op te frissen. Het inhaleren van de geur van citrusvruchten heeft direct het gewenste effect.
Het effect van cafeïne
Mensen drinken vaak koffie omdat ze denken, dat ze daardoor goed wakker blijven en een energieboost krijgen. Te veel cafeïne zorgt er echter voor dat het de stressreacties van het lichaam nabootst, waardoor deze sterker wordt. Gebrek aan vitamine B zorgt voor vermoeidheid. Het drinken van teveel cafeïne, zorgt voor het afnemen van het vitamine B gehalte in het bloed. Koffie drinken is geen probleem, maar overdaad schaadt. Drie kopjes koffie per dag kan geen kwaad.
Suiker
Suiker geeft energie, dat weten veel mensen, maar wat de meeste mensen niet weten, is dat teveel suiker het energiepeil juist weer omlaag brengt.
Biologische klok
Uit onderzoek is gebleken dat onze lichaamstemperatuur na de lunch en aan het begin van de avond licht daalt. In deze periodes maakt het lichaam
Melatonine aan. De
Melatonine stuurt weer een signaaltje naar onze hersenen om te vertellen dat het tijd is om te slapen.
Slaapstoornissen
Slaapstoornis wil zeggen dat er een stoornis is in de slaappatronen van een persoon. Er zijn vele verschillende slaapstoornissen die allemaal hun eigen patronen hebben. De meeste slaapstoornissen hebben de vervelende gewoonte om een persoon de goede nachtrust te ontnemen die juist zo belangrijk is. Vaak wordt je de volgende ochtend nog steeds moe wakker. Het
slaapapneusyndroom is een stoornis waarbij de ademhaling steeds wordt onderbroken tijdens de slaap. Daardoor wordt men regelmatig licht wakker en voelt men zich ’s morgens niet goed uitgerust. Als je een vermoeden hebt dat je lijdt aan een slaapstoornis, ga dan zeker naar je huisarts. Hieronder een lijst met meer slaapstoornissen:
- Bruxisme, dat wil zeggen tandenknarsen
- DSPS, ook wel uitgestelde slaapfasesyndroom genoemd
- Insommia of slapeloosheid
- Jetlag
- Narcolepsie, dit is een neurologische afwijking. Men kan zomaar in slaap vallen.
- Slaapwandelen
- Slaapverlamming, een normale verlamming van alle spieren behalve de hart- en oogspieren.
- Nachtmerries
- Parasomnie, dit is praten tijdens de slaap
- Snurken
- Hypersomnia, dit is overmatige slaperigheid overdag
- Periodieke beenbewegingen, dat wil zeggen dat de benen om de twintig à veertig seconden bewegen.
- Slaapziekte, dit is een ziekte en geen stoornis. Deze wordt veroorzaakt door een parasiet die overgebracht wordt door de tseetseevlieg.
Buiten de nachtrust om extra slapen
Het is niet erg verstandig om zomaar, buiten je nachtrust om, een poosje te gaan slapen. Dit kan namelijk je slaapritme verstoren. Een ‘powernap’ in de ochtend of net na de lunch is prima om even rust te nemen, maar deze kan beter niet langer duren dan twintig minuten. Zwaar lunchen en daarbij alcohol drinken kan ervoor zorgen dat je erg slaperig wordt. Is dit het geval sta dan even op en ga je handen met koud water wassen of onderneem even iets bewegelijks, zoals stofzuigen of wandelen.
Tot slot
Energie tekort is niet iets waar we licht over moeten denken. Het heeft een enorme invloed op je hele leven. Wanneer je dat dagboek een maand hebt bijgehouden en je hebt het idee dat het niet kan liggen aan je levenswijze en je voedingspatroon. Of je weet eigenlijk al, dat het gevoel van energie tekort komen, niet aan je levenswijze en voedingspatroon kan liggen. Schroom dan niet en raadpleeg je huisarts.
Lees verder