Gezondheid: Bewust leven, mindfulness
Bewust leven is inmiddels een behoorlijk container begrip, maar dat neemt niet weg dat we allemaal in grote lijnen weten wat we ermee bedoelen. Toch geeft iedereen er in ieder geval deels een andere invulling aan. Er zijn echter wat basisuitgangspunten die je kunnen helpen in het proces.
Bewustwording
Het is voor iedereen weer anders wanneer het echte bewustwordingsproces op gang komt, maar in grote lijnen praten we over dezelfde zaken, zoals:
- Begin met echt luisteren naar je lichaam en geest.
- Weet wat je eet en drinkt, laat ook dit een bewust proces zijn.
- Zorg dat je lichaam goed onderhouden wordt door middel van het soepel houden van datzelfde lichaam.
- Zorg dat je geest goed onderhouden wordt door middel van rust en inspiratie.
Geen egoshow
Met het lezen van deze belangrijke hoofdgroepen zou je denken dat het om een egoshow gaat, maar bij bewust leven moet je beginnen bij de basis en dat is je eigen lichaam en geest. Maar als jij je op deze wijze beter in je vel voelt, is het ook gemakkelijker om open te staan en begaan te zijn met de omgeving.
Vormgeving
Voor degene die serieus met dit proces aan de slag gaat of al bezig is, zitten er een aantal aspecten in die bijna vanzelfsprekend zijn. Maar zo vanzelfsprekend is het helemaal niet, want pas als je bewust met zaken aan de slag gaat zie je pas hoeveel je onbewust doet.
Luisteren naar je lichaam en geest
Als je goed luistert, weet je precies wat je nodig hebt. Denk aan het lichaam en de behoefte dat het lichaam zich wil rekken c.q. wil bewegen (verderop meer hierover) of de behoefte aan voeding. Op het moment dat je lichaam voeding nodig heeft om te kunnen functioneren, vraagt het er om. Maar omdat we zo geconditioneerd zijn, stappen we in de val van het gemak om er niet over na te hoeven denken. We smeren de broodjes in de vroege ochtenduren, rond het middaguur en beginnen om een uurtje of vijf aan warme hap. Maar doe dit eens niet en wacht af tot je lichaam er om vraagt en bedenk dan waar je behoefte aan hebt. Soms kan je lichaam heel specifiek om een bepaalde stof vragen, als je goed luistert weet je welke. Behalve dat het goed voor je lichaam is, is de smaak dan ook veel beter.
Voor wat betreft de geest geldt feitelijk hetzelfde. Door het geconditioneerde gedrag hebben we een bepaalde modus waarbinnen we goed kunnen functioneren, maar of er goed naar de geest geluisterd wordt is maar helemaal de vraag. Soms heeft de geest behoefte aan inspiratie, nieuwe ideeën opdoen of heeft de geest juist behoefte aan stilte, rust etc. Luisteren helpt je in het proces om je geest dat te geven, waar het op dat moment behoefte aan heeft. Behalve dat het goed voor de geest is, voel je je er uiteindelijk ook beter bij.
Weet wat je eet en drinkt
Voor veel mensen zijn de 3 maaltijden als vanzelfsprekend en wordt er een dagelijks ritueel opgevoerd. Een ritueel waar de interne mens mee wordt gevoed, maar wat ook vaak gedachteloos toegepast wordt. Een van de zaken die daarbij hoort is dat de kans dat we meer eten dan ons lichaam nodig heeft, zeerwel aanwezig is. Als je dit langer volhoudt, is het ook nog eens een proces wat de verzadiging uitstelt en je dus steeds meer moet gaan eten.
Een begin met veranderen kan je maken door een gemiddelde hap zeker zo’n 30 tot 40 kauwmomenten in de mond te houden, alvorens de hap gekauwd door te slikken. Je proeft bewuster en daardoor beter. Verder bevat speeksel spijsverteringsenzymen (die je met meer kauwen dus meer produceert) en welke weer helpen in het proces van vertering van de voeding. Zorg voor normale hoeveelheden en laat zo nu en dan het proces een de revue passeren hoe de voeding tot stand gekomen is. De groenten die op het land zijn gepland, gegroeid, gerooid, richting de fabriek, groothandel en via de detailhandel naar je bord. Een enorme weg, die je ons niet altijd bewust zijn, maar wat wel eens goed is om bij stil te staan. Maar doe dit ook rustig voor je glaasje wijn of melk of het broodje wat je tot je neemt.
Last but not least is het melden dat je wat tijd voor je voeding neemt, ook bijdraagt aan het proces rond de bewustwording.
Zorg voor je lichaam
Je beweegt, als het goed, de hele dag en dat is goed. Want je levenskracht doe je op door te bewegen en dat hoeft echt niet per se de marathon te zijn. Lekker bewegen kan van alles zijn, zolang je maar aan zo’n uur per dag komt. Of je nu op de fiets boodschappen gaat doen, met de hond gaat wandelen of je toch de sportschoenen aantrekt en gaat hardlopen, dat maakt niet zoveel uit. Het belangrijkste is dat je hardslag verandert (verhoging) ten opzichten van je ‘normale’ beweging. En let wel … niet die bewegingsuurtjes naar één dag verplaatsen, want dat is dan weer minder goed voor het lichaam.
Zorg voor je geest
Als je goed voor het lichaam zorgt, spreekt het eigenlijk voor zich dat je daar ook de geest in meeneemt. Geef je geest afwisselend de rust die het nodig heeft en die rust kan op verschillende manier vormgegeven worden. Maar wissel het ook af met mindfulness en dat kan je bijvoorbeeld vormgeven met yoga, wat vervolgens ook weer goed voor het lichaam is. Verder is het goed de geest “aan het werk te zetten” in de vorm van uitdagingen en wissel goed af. Zorg dat de spanning niet te lang aanhoudt.
Tot slot
Het zijn vaak maar kleine aanpassingen die leiden tot net dat beetje anders leven wat je helpt in het proces, maar wat wel die bewustwording kan stimuleren.