Hoe verleng ik de levensduur van mijn bh?

Hoe verleng ik de levensduur van mijn bh? Bijna elke vrouw draagt een bh. Wekelijks zijn er dan ook een of meerdere in de was. Dat wassen is al een kunst op zich. Bijna elke vrouw wast en droogt haar bh ook anders. Bovendien kost een nieuwe bh vaak flink wat geld. We proberen dan ook zo lang mogelijk onze favoriete bh te gebruiken. Met enkele tips kan je jouw bh langer laten meegaan.

Hoe lang gaat een bh mee?

Kenners geven aan dat een bh ongeveer 6 tot 10 maanden meegaat. Dit enkel als er goed zorg voor gedragen wordt, anders is hij nog sneller aan vervanging toe.

Wassen

Omdat we elke dag onze bh dragen zullen we deze ook vaak moeten wassen. Hoe je een bh wast kan veel verschil maken in de levensduur. Het is dan ook de bedoeling om dit zo voorzichtig mogelijk te doen en toch een schone bh te verkrijgen.

Handwas vs. machine

Over het algemeen is het beter om de bh met de hand te wassen. Dit komt omdat het wasmachine de bh laat rondslingeren waardoor de elasticiteit en de vorm er van verloren kan gaan. Denk hierbij vooral aan voorgevormde bhs. Ook kan de bh in een wasmachine een beetje van kleur veranderen. Het is beter om een bh te wassen in lauw tot warm water. Heter water heeft geen voordeel bij het wassen. Je kan ook het beste een waspoeder gebruiken dat geschikt is voor delicate stoffen. Zo weet je zeker dat het je bh niet zal beschadigen. Heel belangrijk is ook om je bh's op kleur te sorteren. Was nooit een rode bh met een witte of een blauwe bh samen. Dit kan tot verkleuringen leiden. Wanneer je de bh wast is het ook beter om niet te hard te wrijven. Laat in plaats daarvan de bh een paar minuten in het water met waspoeder weken. Na het weken spoel je de bh uit met koud water en laat je hem open drogen op de wasdraad. Wring de voorgevormde bh ook zeker niet uit op het einde. Hierdoor verliest hij zijn vorm.

Wanneer je geen tijd hebt om je bh handmatig te wassen en je deze toch in de machine wil stoppen zijn er enkele tips die je kunnen helpen. Sluit de haakjes van de bh en stop je bh altijd in een waszakje voor je die in de machine stopt. Op die manier voorkom je beschadigingen van de machine of andere kledingstukken. Sorteer de kleuren en gebruik waspoeder net zoals bij de handwas. Hou je altijd aan de voorschriften die op het etiket van de bh staan. Zo gaat je bh langer mee. Was je bh nooit boven de 30 graden. Wanneer je een handwasprogramma op je wasmachine hebt kan je dit beter gebruiken. Dit is niet hetzelfde dan wanneer je je bh zelf met de hand wast, maar het is toch beter voor je bh dan je wasmachine op een standaard programma zetten.

Hoe vaak wassen?

Gemiddeld wordt aangeraden per 4 dagen dat je de bh gedragen hebt deze te wassen. Je kan er natuurlijk voor kiezen om deze vroeger te wassen. Zeker wanneer je afwisselt is na 4 dagen je bh gedragen te hebben een goed moment om deze te wassen.

De bh drogen

Een bh mag je nooit in de droogkast stoppen. Dit omdat dan de elasticiteit en de vorm verloren gaat. Bovendien kan je bh niet tegen deze hoge temperaturen. Dan was al de voorzichtigheid die we in het wassen hebben gestopt voor niets. Het is dus beter om je bh te laten drogen op een droogrek. Hang je bh nooit op met wasknijpers. Dit kan ook de vorm beïnvloeden. Leg hem in plaats daarvan met de cups open op een droogrek of op een handdoek. Wring je bh nooit uit. Dit verandert de vorm van je bh. Ook de bh strijken in uit den boze.

Opbergen van een bh

Een bh opbergen op de juiste manier is ook belangrijk. Dit bepaalt mede de levensduur van een bh. Zo is het belangrijk dat je bij een voorgevormde bh de cups niet in elkaar duwt, maar ze met de cups open in je kast leggen. Leg daarom je bh voorzichtig met je hand terug in de juiste vorm. Je kan dan je verschillende bhs gewoon op elkaar leggen. Een bh die niet voorgevormd is mag wel dubbel gevouwen worden en zo in de kast gelegd worden.

Dragen van een bh

Nieuwe bh

Een nieuwe bh draag je altijd met de lusjes die het meeste los zijn. Na verloop van tijd kan je je haakjes in een strakker lusje doen. Op die manier blijft je bh steeds goed aanpassen.

Afwisselen

Afwisselen van bh is zeer belangrijk. Het vraagt in begin een grotere investering, maar je zal langer kunnen genieten van je favoriete bh. Draag elke dag een andere bh. Zo kan je bijvoorbeeld drie bhs elke dag wisselen. Op die manier hebben de twee andere bhs tijd om te rusten als je een derde aan hebt. Let hierbij wel op dat je niet te hard gezweet hebt doorheen de dag. Wanneer je hard gezweet hebt gedurende de dag en je laat je bh dan een paar dagen rusten alvorens je hem opnieuw draagt kan het zweet in de stof trekken. Dit zorgt er voor dat hij moeilijker te wassen is en bovendien zal het zweet inwerken op de stof. Het is dan beter om deze bh onmiddellijk te wassen.

Wanneer is mijn bh toe aan vervanging?

Er zijn een aantal tekenen waardoor je weet dat je bh toe is aan vervanging. Het belangrijkste teken is dat je het gevoel hebt dat je borsten niet goed ondersteund worden. Verder voelt je bh niet strak meer aan. Je merkt ook dat hij een stuk losser is geworden dan een nieuwere bh. Vaak heb je hem ook al op de meest vaste haakjes aan, maar biedt hij nog niet genoeg steun. Een ander teken is dat je schouderbandjes van je bh steeds afzakken omdat je bh te los is geworden. Sommige proberen dit op te lossen door de schouderbandjes te verzetten, maar dit helpt niet. Je ondersteuning in je rug zal er enkel minder op worden. Je moet je bh ook zeker vervangen als er zichtbare schade is. Denk hierbij aan een beugel die een beetje in je vel prikt of een stukje stof dat echt wel te dun is geworden. Verder is het ook belangrijk om goed te kijken naar je cups. Je borsten zullen nooit heel je leven dezelfde maat hebben. Dit is ook niet mogelijk gezien de hormoonschommelingen gedurende je leven. Wanneer je het idee hebt dat je cups te klein worden of je net te veel plaats krijgt kan je ook beter een nieuwe bh kopen.
© 2018 - 2024 Leen0095, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Energie en geld besparen met wassen en drogen van kledingEnergie en geld besparen met wassen en drogen van kledingZuinig omgaan met energie is een hot-item. Iedereen weet dat het goed is om spaarlampen te gebruiken, maar je kan natuur…
Hoofdkussens reinigen en kussens wassenHoofdkussens reinigen en kussens wassenDe meeste mensen wassen de overtrekken van hun hoofdkussens één keer per week. De kussens zelf worden daarentegen zelden…
Tips om te wassenTips om te wassenWassen is een dagelijkse bezigheid geworden in het huishouden. Maar hoe kun je nou het beste je kleding wassen en voor j…
Koud wassen zorgt voor een besparing op de energierekeningKoud wassen zorgt voor een besparing op de energierekeningUit onderzoek is gebleken dat een groot deel van de was die meestal op 40 graden gewassen wordt ook al schoon wordt bij…
Instappers - loafers en mocassins - de stijlvolle schoenenInstappers - loafers en mocassins - de stijlvolle schoenenGemakkelijke, nette herenschoenen die nog eens een hoge draagcomfort hebben en praktisch zijn, bestaan die wel? Jazeker.…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Webandi, Pixabay
  • https://pmadesign.nl/wanneer-moet-je-een-bh-vervangen-sneller-dan-je-denkt/
  • https://www.hunkemoller.be/be_nl/bh-s/bhs-wasadvies.html
  • http://was-tips.nl/bh-wassen/
  • https://www.lingadore.nl/lingerie-wasvoorschriften/
  • https://www.hunkemoller.be/be_nl/blog/fashion/4-bh-feiten/
Leen0095 (84 artikelen)
Laatste update: 27-05-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.