Herensokken - welke sokken passen bij mijn outfit?

Herensokken - welke sokken passen bij mijn outfit? Je verwacht het misschien niet, maar sokken vormen een belangrijk onderdeel van je outfit. Hiermee kun je je persoonlijkheid benadrukken of je onderscheiden van de rest. Als een outfit met bijbehorende accessoires op elkaar zijn afgestemd verhoogt het zelfs je status. Daarnaast geeft het meer zelfvertrouwen, waardoor je daar ook naar gaat handelen. Aan de andere kant is het ook zo dat verkeerd gekozen sokken je imago naar beneden kunnen halen. Zeker in zakelijk opzicht is dat niet wenselijk. Sokken hebben ook nog andere functies. Zo bieden ze bescherming aan de voeten en nemen ze vocht op.

Welke sokken passen bij je outfit?

Er zijn veel verschillende soorten sokken. Ze zijn formeel of casual. Formele sokken draag je bij een kostuum, naar zakelijke gelegenheden. Casual sokken zijn ‘vrijetijdssokken’. Formele sokken zijn dun en vaak neutraal van kleur. Hoewel er ook wel voor sokken met een opvallend dessin wordt gekozen. Hiermee kun je een statement maken. Casual sokken zijn bijvoorbeeld sportsokken, maar ook enkelsokken vallen hieronder.

Sokken onder een pak, wat kan wel en wat niet?

Het is belangrijk om de juiste sokken onder een pak te dragen. De sokken zijn extra zichtbaar omdat de broekspijpen van een pantalon korter zijn dan van een jeans. Zodra je gaat zitten schuift de pantalon omhoog en komt er een stuk been tevoorschijn. Dat is niet wenselijk! De sokken moeten daarom niet alleen de juiste kleur hebben, maar ook de juiste lengte. Kies voor sokken die tot halverwege de kuit komen.

Kleuren en dessins

Sokken moeten bij het pak passen. Dat betekent in de kleur van de pantalon of een tint donkerder. Het is beter om voor sokken in dezelfde tint of iets donkerder te kiezen omdat lichtere sokken de aandacht naar zich toe trekken. Kies dus ook niet voor sokken in de kleur van de schoenen. Bij een donkerblauw pak kies je bijv. voor donkerblauwe of zwarte sokken, bij een antraciet pak zijn dat antraciet grijze of zwarte sokken. Effen sokken zijn de meest veilige keuze.

Wil je liever iets meer kleur, maar wel ingetogen? Kies dan voor donkergroene of bordeaux rode sokken. Sokken met een eenvoudig dessin kunnen ook.(ruiten, stippen) Of wil je echt een statement maken? Kies dan voor sokken in een contrasterende kleur, felle kleur of met een opvallend dessin. Dit kunnen bijv. witte of gele sokken onder een donker pak zijn. Een voorbeeld van sokken met een opvallend dessin zijn de sokken van het merk 'Happy Socks'. Als je voor opvallende sokken kiest, dan moet de rest van je outfit rustig zijn. Ook is het mogelijk om de kleur terug te laten komen in bijv. de stropdas of blouse. Kies je voor witte sokken? Draag dan ook een witte blouse. Bij gele sokken zou je bijv. een gele stropdas kunnen dragen. Een andere mogelijkheid is om voor een outfit in één tint (bijv. grijs) te kiezen, met alleen een opvallend paar sokken eronder.

Welke sokken kun je in je vrije tijd dragen?

In je vrije tijd kun je kiezen voor sokken die je leuk vindt. Natuurlijk moeten ze passen bij je outfit. Draag je een korte broek? Dan zijn lange sokken niet zo mooi. In dat geval kies je voor enkelsokken of sneakersokken. Deze sokken zijn kort, ze komen tot de enkels of iets eronder. Ze zijn niet of nauwelijks zichtbaar, maar je profiteert wel van de voordelen. Sokken nemen namelijk vocht op en bieden bescherming aan je voeten.

Opvallende sokken onder een lange broek

Onder een lange broek kun je ook kiezen voor sokken in een opvallende kleur of met een mooi dessin. Bij een opvallend dessin stem je de basiskleur van de sok af op de kleur van de broek. De basiskleur is de kleur van de sok zonder vormen en figuren. Omdat de sokken de aandacht trekken, blijft de rest van de outfit rustig. Ook de schoenen. Kies alleen voor opvallende sokken als het totaalplaatje klopt. Anders ziet er het al snel komisch uit.

Afzakkende sokken, wat zijn de oorzaken?

Een bron van irritatie, afzakkende sokken. Maar waarom zakken sokken af? In de eerste plaats kunnen sokken afzakken omdat de boorden na verloop van tijd minder elastisch worden. Het is een vorm van slijtage, wat ontstaat na veelvuldig dragen en wassen. De sokken zijn ‘op’ en moeten worden vervangen. Daarnaast kunnen sokken afzakken door:
  • Een verkeerde maat te dragen. Te kleine sokken zakken sneller af.
  • Dat de sok niet om de enkels sluit. De enkels zijn te smal.
  • Slechte kwaliteit.
  • Schoenen die te los zitten bij de hiel. Ze trekken de sokken naar beneden tijdens het lopen.
  • De afwezigheid van een stevige boord of siliconen randje (in enkelsokken).

Hoe kun je afzakkende sokken voorkomen?

Afzakkende sokken kun je voorkomen door te letten op de kwaliteit. Sokken van goede kwaliteit gaan langer mee en ze zijn gemaakt van betere materialen. Ze hebben een mooie pasvorm en zijn netjes afgewerkt. De sokken sluiten goed om de enkels. De prijs zegt niet altijd alles. Goedkope sokken hoeven niet per se slecht te zijn. Koop sokken in de juiste maat, niet te strak en niet te ruim. Bij enkelsokken let je op de stevigheid van de boord. Siliconenrandjes rond de boord houden de sokken ook op hun plek.

Waarom kun je beter kiezen voor sokken van goede kwaliteit?

Sokken van goede kwaliteit hebben meer draagcomfort en absorberen vocht. Ze zijn gemaakt van zachte, natuurlijke materialen. Aan de afwerking is veel aandacht besteedt. De sokken zakken niet af en slijten minder snel. Ze zien er ook niet goedkoop uit en daarom zijn ze onmisbaar onder een net pak.

Van welke materialen zijn sokken gemaakt?

De meeste sokken worden van katoen gemaakt, maar ook wol wordt veel gebruikt. Voor speciale gelegenheden zijn er sokken van zijde of kasjmier. Sokken van wol of katoen bieden veel draagcomfort.

De voor- en nadelen van katoenen sokken

Sokken zijn vaak gemaakt van katoen, wol of een mix. Katoenen sokken absorberen en isoleren goed, maar het draagcomfort is minder dan van wollen sokken. Ze worden ook sneller vaal door het wassen. Aan katoen worden soms synthetische stoffen toegevoegd. Dit maakt het katoen sterker.

De voor- en nadelen van wollen sokken

Wollen sokken nemen meer vocht op dan katoenen sokken. Ze isoleren goed. Dat betekent dat de sokken koel zijn in de zomer en warm in de winter. Ze blijven ook langer mooi van kleur. Maar wol gaat wel pullen door het dragen en ze slijten sneller. Dat ziet er minder verzorgd uit. Soms zorgt wol voor huidirritaties zoals kriebel en jeuk. Dit is enigszins te voorkomen door te kiezen voor sokken van merino wol. Merinoschapen hebben veel meer haren dan gewone schapen. Daardoor is de wol langer, dunner en voelt het zachter aan dan gewone wol. Soms wordt wol vermengd met synthetische stoffen. Sokken worden ook wel van een mix van wol en katoen gemaakt.
© 2019 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat te doen tegen zweetvoeten? Nu zweetvoeten verhelpenWat te doen tegen zweetvoeten? Veel mensen hebben behoorlijk veel last van zweetvoeten. Het hebben van zweetvoeten is da…
Geld besparen bij het kopen van nieuwe kledingGeld besparen bij het kopen van nieuwe kledingHet aanschaffen van kleding is tegenwoordig erg duur. Toch zijn er handige tips en trucs om hier op te besparen. Let bij…
Waterdichte sokken, oplossing voor natte voeten bij sportWaterdichte sokken, oplossing voor natte voeten bij sportIedereen die regelmatig buiten gaat sporten maakt het wel eens mee. Na een hevige regenbui zijn je schoenen doorweekt en…
Komen de geitenwollensokken terug?De beroemdste onder alle sokken zijn toch wel de geitenwollensokken. Met spotzucht wordt het dragen toegeschreven aan he…

Welke kleding past bij mijn kleurtype en figuur?Welke kleding past bij mijn kleurtype en figuur?Je staat in de winkel en ziet een prachtig zonnegeel jurkje hangen. Je past het en kijkt dan in de spiegel teleurgesteld…
Modetrends voor het najaar en de winter van 2020/2021Modetrends voor het najaar en de winter van 2020/2021De oversized kledingtrend is er al jaren en blijft maar steeds terug komen. Het wordt steeds wijder, langer en volumineu…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Taiscaptures, Unsplash
  • https://www.hemdvoorhem.nl/kennisbank/welke-soorten-sokken-zijn-er
  • https://www.assem.nl/berry/artikel/welke-sokken-onder-pak
  • https://www.suitableshop.nl/blog/held-op-sokken/
  • https://www.manners.nl/alles-wat-je-moet-weten-over-het-dragen-van-sokken/
  • https://www.elzingakousen.nl/blog/cat/tips/post/tips-voor-het-kiezen-van-de-juiste-sokken/
  • https://www.mt.nl/columns/robin-hendriks/kledingadvies-kunt-flinke-flater-slaan-verkeerde-sokken/533341
  • https://www.coolesuggesties.nl/modetrends-herensokken-2018/
  • https://man-man.nl/how-to-wear-sokken/
Liza (204 artikelen)
Gepubliceerd: 17-05-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.