Welke kleding past bij mijn kleurtype en figuur?

Welke kleding past bij mijn kleurtype en figuur? Je staat in de winkel en ziet een prachtig zonnegeel jurkje hangen. Je past het en kijkt dan in de spiegel teleurgesteld naar jezelf. Het staat je helemaal niet mooi! Je buikje lijkt ineens veel dikker dan je dacht en die kleur geel doet niks met je. Het kan best zijn dat je niet geschikte kleding passend bij je figuur en kleurtype hebt uitgekozen. Wat staat dan wel bij je? Welke kleuren zijn geschikt voor jou en wat voor figuurvorm heb je eigenlijk?

Wat kleuren en kleding met je doen

Er zijn zoveel verschillende kleuren kleding, maar niet iedereen kan dezelfde kleur hebben. Het staat je of het staat je niet. Zo is zwart een kleur die menigeen vast in de kledingkast heeft hangen, terwijl deze kleur bij lang niet iedereen mooi staat. Eigenlijk is de kleur zwart alleen weggelegd voor een wintertype. Natuurlijk kun je dit oplossen door het dragen van een sjaaltje in de kleur die jou wel staat. Hetzelfde geldt voor het dragen van een riem of ceintuur in de taille. Niet iedere figuurvorm kan dit hebben. Als je al een buikje van jezelf hebt, benadruk je op deze manier het buikje nog meer. Je kunt dan beter een riem onder de borstpartij dragen. Dit is bijvoorbeeld geschikt voor een appelfiguur.

Figuurvorm en kleurtypes

Er zijn vier figuurvormen en vier (hoofd)kleurtypes. Er zijn dus tal van combinaties mogelijk. Iemand met een appelfiguur kan een zomertype zijn, terwijl een ander met hetzelfde appelfiguur juist een wintertype is. Of een zomertype heeft een plankfiguur of juist een zandloperfiguur. Welke kleding kun je het beste dragen bij een bepaalde figuurvorm en welke kleuren horen bijvoorbeeld bij een zomertype? Om te achterhalen welke kleuren mooi bij je staan (welk kleurtype je bent), kun je een kleurenanalyse overwegen.

Kleurenanalyse

Je vindt veel kleuren mooi en misschien denk je wel dat je bepaalde kleuren goed kunt hebben, maar blijkt dat juist niet het geval te zijn. Een kleurenanalyse/-advies kan dan een uitkomst zijn. Dan kan het zomaar gebeuren dat je ineens zelf ziet wat bepaalde kleuren met je doen! En kom je te weten welk kleurtype je bent. Een kleuradvies kan worden gegeven door een fashionstylist (niet iedere fashionstylist doet dit), maar het wordt ook wel in bepaalde winkels gegeven.

Hoe gaat een kleurenanalyse

De persoon die bij jou een kleurenanalyse doet, heeft vermoedelijk al in gedachten wat voor kleurtype je bent. Maar om dit helemaal zeker te weten, gaat hij/zij met verschillende kleurstalen aan de slag. Zelf zit je voor een spiegel, zodat je ook kunt zien wat een bepaalde kleur dus met je doet. De gekleurde stof wordt rond je hals gedrapeerd. Dat is namelijk de geschiktste plek om te zien wat een kleur in/met je gezicht doet. Bij sommige kleuren die dus niet geschikt voor je zijn, kun je ineens rode vlekken in het gezicht krijgen, of wordt een snorretje zichtbaar. Het kan zelfs gebeuren dat het lijkt of je gezicht aan één kant scheef trekt! Voor de één is het gemakkelijker te zien wat een kleur in het gezicht doet, dan voor een ander.

Kleurtypes

Bij een kleurenanalyse komt een kleurtype naar voren die het beste bij je past. Bij het vaststellen daarvan, wordt gekeken naar je (eigen) haarkleur, je huidtint en kleur ogen. Sommige mensen verwachten dat ze een wintertype zijn als ze ook in de winter zijn geboren, maar dat is dus niet het geval.
Er zijn vier hoofdkleurtypes. Dat zijn:
  • lente
  • zomer
  • herfst
  • winter

Naast deze vier hoofdkleurtypes zijn er ook gecombineerde kleurtypes: zomer-lentetype of herfst-wintertype. Hieronder volgt een kleine leidraad, maar het is erg leuk om zelf een keer een kleurenanalyse te volgen, zodat je ook echt zeker weet wat voor kleurtype je precies bent.

Lentetype

Een lentetype heeft donkerblond, blond of rossig haar of een kleur met een goudkleurige ondergrond. De kleur ogen zijn veelal lichtblauw, lichtbruin of lichtgroen, maar ook bruine ogen komen voor. De huid is licht van kleur (perzik-achtig).

Kleuren die bij een lentetype passen zijn onder andere: petrol, gebroken wit en koraal.

Zomertype

Een zomertype heeft een roze-achtige (lichte) huid en blond (ook donkerblond) haar. De kleur van de ogen is grijsgroen of (grijs)blauw.

Kleuren die bij een zomertype passen zijn onder andere: gebroken wit, bordeauxrood en zachtgeel.

Herfsttype

Een herfsttype heeft veelal bruine of groene ogen, maar blauwe ogen komen ook voor. De huid is licht en er kunnen sproetjes aanwezig zijn. De haarkleur is donkerbruin, kastanjebruin of donkerblond. Goudblond haar komt ook voor.

Kleuren die bij een herfsttype passen zijn onder andere: roestbruin, okergeel en olijfgroen.

Wintertype

Een wintertype heeft een ivoorkleurige huid, maar ook een donkere tint komt voor. De haarkleur is heel donkerbruin of zwart. De ogen zijn blauw of bruinig van kleur.

Kleuren die bij een wintertype passen zijn onder andere: zwart, wit en citroengeel.

Tips bij toepassen kleuradvies

Kleurenwaaier

Nadat je tijdens een kleurenanalyse te weten bent gekomen wat voor kleurtype je bent, kan het voor jezelf handig zijn om een kleurenwaaier - die bij jouw huidtype hoort - te gebruiken bij het kopen van nieuwe kleding. Bij sommige kleurenanalisten krijg je zo'n waaier. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je overwegen om zelf één aan te schaffen.

Doorschijnende kleding

Uit de kleurenanalyse is bijvoorbeeld naar voren gekomen dat wit of geel een passende kleur is bij jouw kleurtype. Je wilt deze kleur wel graag dragen, maar durft het eigenlijk niet, omdat je ondergoed er doorheen schijnt. Met onderstaande tips kun je je geliefde kleuren gewoon dragen.

Wit
Het is algemeen bekend om onder witte kleding een huidkleurige bh en slip (passend bij je eigen huidkleur) te dragen. Maar ja, dat vindt niet iedereen een mooie kleur. Wat kun je dan het beste dragen? Je zou misschien wit verwachten, maar die kleur schijnt dus door. Er zijn een aantal kleuren die ook prima onder witte kleding kunnen en dat zijn: zachtroze, lichtgrijs en zelfs rood. Alleen is de rode kleur juist weer weggelegd voor mensen met een donkerder huidtype en zijn lichtgrijs en zachtroze weggelegd voor een lichtere huidtype.

Geel
Heb je een leuk geel kledingstuk, maar schijnt je bh of slipje er doorheen? Dan kun je kiezen om juist een rode bh of een rood slipje te dragen! Je zult verwachten dat dit juist nog meer zichtbaar is, maar dat is dus niet het geval.

Lichaamsvorm: wat voor figuur heb ik en welke kleding past erbij?

Nu je weet welk kleurtype je hebt (welke kleuren bij je passen) is het ook handig om te weten wat geschikt is voor je figuur. Er zijn verschillende soorten lichaamsvormen. Niet iedereen heeft hetzelfde figuur. De één heeft een peervorm, terwijl een ander juist weer het bekende zandloperfiguur heeft. Er zijn een viertal figuren:
  • peer
  • appel
  • zandloper
  • plank

Iedere lichaamsvorm heeft bepaalde kenmerken en daarbij past weer bepaalde kleding.

Zandloperfiguur

Een zandloperfiguur heeft een slanke taille met brede heupen en schouders, die weer met elkaar in evenwicht zijn. De borsten zijn vol en de billen mooi rond. Eigenlijk heeft het zandloperfiguur mooie vrouwelijke rondingen. Mocht iemand met een zandloperfiguur in gewicht toenemen, dan zal dit zich over het hele lichaam verspreiden.

Kleding
  • Om de slanke taille te benadrukken is getailleerde kleding geschikt of het dragen van een mooie, maar niet te brede riem.
  • Strakke topjes en hooggesloten broeken zijn ideaal.
  • Een V-hals, vierkante hals en zelfs een brede hals trekken de aandacht naar de schouderpartij.

Appelfiguur

Iemand met een appelfiguur heeft een rond figuur met veelal een buikje. De taille is niet heel erg goed zichtbaar. Het meeste gewicht (zwaartepunt) zit rond de taille en iets er boven en eronder. Mocht iemand met een appelfiguur in gewicht toenemen, dan zal dit zichtbaar worden rond de taille. De borsten zijn niet groot, maar ook niet klein. De billen zijn vrij plat. De benen zijn slank met smalle heupen. En de schouders zijn een beetje breed.

Kleding
  • Kies voor een A-lijn of kleding dat in de taille plooit, zodat het buikje minder opvalt. Ook doet kleding met een V-hals het goed.
  • Kies niet voor te drukke prints op kleding en vermijdt zo veel mogelijk felle kleuren.
  • Draag geen ceintuur, koordjes of riem in de middel, maar draag het juist onder de borstpartij.

Peerfiguur

Iemand met een peerfiguur is van boven smaller dan van onderen en is niet gezegend met een volle boezem. Diegene heeft een platte buik met een slanke taille. De schouders zijn smaller dan de heupen. De billen, dijen en bovenbenen zijn dikker. Mocht iemand met een peerfiguur in gewicht toenemen, dan zal dit zichtbaar zijn op de dijen en heupen.

Kleding
  • Je kunt beter je bovenkant benadrukken met fellere kleuren. Hiermee valt je bovenkant juist meer op.
  • Kies voor een A-lijn, hierdoor leg je de aandacht minder op je bovenbenen en billen.
  • Doordat je schouders smaller zijn dan je heupen, kun je ze benadrukken waardoor ze juist breder lijken.

Plankfiguur

Iemand met een plankfiguur heeft geen vrouwelijke rondingen. Zij oogt jongensachtig. Er zit weinig verschil in schouders, taille en heupen. De borsten zijn middelgroot en de benen zijn vaak lang.

Kleding
  • Om de taille te benadrukken kun je kiezen voor het dragen van een riempje onder de borstpartij.
  • Ook kun je kiezen voor een jurkje met een zandloperschnitt.
  • Om iets voller te ogen draag je het beste shirtjes die tot de taille strak zijn en dan wijder uitlopen.

Tips kleding

Zichtbaar ondergoed

Misschien komt je figuur heel mooi uit in strakke kleding, maar draag je dat liever niet omdat de lijnen van je ondergoed eronder zichtbaar zijn. Dit kun je voorkomen door het dragen van een string of boxershort, zodat het niet zichtbaar is dat je ondergoed draagt. Een andere oplossing is naadloos ondergoed.

Schurende dijbenen

Bij warme temperaturen is het niet altijd fijn om een panty onder een rokje of jurkje te dragen. Dat is gewoon te warm. Blote benen zijn een stuk fijner, maar vaak schuren de binnenste dijen tegen elkaar aan. Dit heeft trouwens niets te maken met je gewicht, maar gewoon met je bouw. Ook slanke mensen kunnen hier last van hebben! Door het schuren ontstaan pijnlijke plekken. Een eenvoudige oplossing is het dragen van bandelettes - ook wel dijenbanden genoemd. Je plaats ze op het gedeelte van je bovenbenen waar je steeds die vervelende schuurplekken krijgt. Er zit een plastic randje aan de binnenkant dat helpt tegen afzakken. Een handige tip: maak dit randje even nat voordat je de bandelettes aantrekt. Op die manier blijven ze nog beter zitten. Bandelettes zijn te koop, maar je kunt ze ook zelf maken. Vind je het laatste te veel werk, dan kun je ook hold-up kousen kopen en dan de kous eraf knippen, zodat alleen het bovenste deel overblijft. Deze draag je dan net zoals je bandelettes zou aantrekken.

Afzakkende kleding

Soms blijft kleding gewoon niet op zijn plaats zitten, terwijl je dit wel graag wilt. Je kunt dit eenvoudig oplossen door gebruik te maken van speciale kledingtape. Deze tape bestaat uit twee zijden die plakken. De ene zijde plak je in je kleding en de andere zijde plakt op je huid, waardoor je kleding dus wel op zijn plaats blijft.

Lees verder

© 2019 - 2024 Ottergraafjes, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kleurenanalyse toepassen op meer dan alleen kledingNa een kleurenanalyse koop je misschien voortaan alleen kleding die de juiste kleur voor jou hebben. Maar er is meer dan…
Kledingadvies voor vrouwen met verschillende vormenKledingadvies voor vrouwen met verschillende vormenLang niet alle kleding is voor elke vrouw geschikt om te dragen. Bij de keuze voor bepaalde kleding moet je daarom goed…
Het hoe en waarom van een kleurenanalyseHet hoe en waarom van een kleurenanalyseEen kleurenanalyse is het in kaart brengen van uw natuurlijke kleurtype (gebaseerd op ogen, huid en haar) om te bepalen…
Opleiding kleuranalyseOpleiding kleuranalyseEen opleiding kleuranalyse biedt je de grondbeginselen van de kleuranalyse aan. De kleurenanalyse gaat uit van vier basi…

Leer van paddenstoelen: milieu- en diervriendelijkLeer van paddenstoelen: milieu- en diervriendelijkEr bestaan diverse alternatieve leersoorten zoals: kunstleer, leer van kurk of leer van verschillende fruitsoorten ter v…
Herensokken - welke sokken passen bij mijn outfit?Herensokken - welke sokken passen bij mijn outfit?Je verwacht het misschien niet, maar sokken vormen een belangrijk onderdeel van je outfit. Hiermee kun je je persoonlijk…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Soorelis, Pixabay
  • https://www.hunkemoller.nl/ondergoed/welk-ondergoed-witte-kleding
  • https://styleconsulting.nl/blog/kenmerken-van-het-lentetype-warme-lente/
  • https://www.kleuranalist.nl/vijfde-of-zesde-kleurtype/
  • https://www.dressesonly.nl/figuuranalyse
  • https://www.dressesonly.nl/blog/lichaamsvormen-trinny-susannah
Ottergraafjes (212 artikelen)
Laatste update: 07-06-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.