Kleurenanalyse toepassen op meer dan alleen kleding

Na een kleurenanalyse koop je misschien voortaan alleen kleding die de juiste kleur voor jou hebben. Maar er is meer dan alleen kleding! Wat kun je nog meer met een kleurenanalyse? Het is ook mogelijk om de uitslag toe te passen op make up, accessoires, je haarkleur en nog meer! Bij een kleurenanalyse kijkt een adviseur (kleurenconsulent) welke kleuren het beste bij je natuurlijke kleurtype passen. Iedereen heeft een bepaalde kleur huid, haar en ogen. Wanneer je kleuren draagt die aansluiten bij je kleurtype heb je harmonie, en zie je er altijd goed uit! Een kleurenconsulent kan jouw kleurentype bepalen. Hierna is het mogelijk om alle kleding die je koopt af te stemmen op de kleuren die je het beste staan. Dit artikel gaat over meer dingen die je met de uitslag van een kleurenanalyse kunt doen. Aangeraden wordt om eerst het volgende artikel te lezen, wanneer je weinig weet over kleurenanalyses: Het hoe en waarom van een kleurenanalyse.

Haarkleur

Wanneer je haar geverfd is, is het mogelijk dat het natuurlijke beeld verstoord is wanneer je haarkleur niet past bij je huidskleur. Na een kleurenanalyse weet je of je een zomer-, lente-, herfst-, of wintertype bent. Deze informatie kun je gewoon meenemen naar je kapper, een goede kapper weet dan precies welke haarkleuren jou goed staan.

Kappers gebruiken de categorieën 'warm-goud' en 'koel/zilver'.
 • Warm/goud: lentetype en herfsttype
 • Koel/zilver: zomertype en wintertype

Een aantal haarkleuren die waarschijnlijk bij de volgende typen staan:
 • Lentetype: goudblond, caramel, honing, koper, kastanje, lichtbruin, mahonie, goudblond, honing- of koperblond;
 • Herfsttype: brons, caramel, cognac, bruintinten, hazelnoot, honing, kastanje, lichtbruin;
 • Wintertype: aubergine, astinten (asblond, asbruin), chocoladebruin, grijs, mokka, platina, witblond;
 • Zomertype: astinten (asblond, asbruin), chocoladebruin, grijs, lichtbruin, mokka, platina, witblond.
Zoals je ziet komen zomer- en wintertypes erg overeen, en lente- en herfsttypes ook.

Een paar voorbeelden van haarkleuren:

Een leuk feit: wanneer je later grijs wordt, of al grijs bent, is de uitslag van een kleurenanalyse nog steeds geldig. Je kunt je kleurenpatroon dus je hele leven gebruiken!

Make-up

Ook de make-up kan makkelijk afgestemd worden op je natuurlijk kleurtype. Je kunt eigenlijk alle kleuren van je kleurenwaaier gebruiken voor de makeup. Hier volgen nog enkele tips:
 • Lentetype: make-up met een goudglans staat erg goed, gebruik geen paars/purpertinten. Voor de lippen staat oranje of koraalrood erg goed.
 • Herfsttype: ook hier staat een goudglans goed en moeten paars/purpertinten worden vermeden. Rood en lichtbruin of koper staat erg goed bij het herfsttype. Ook donkerblauw kan een herfsttype wel hebben.
 • Wintertype: kleuren met een zilverglans staan erg goed. Maar gebruik geen geel(tinten) en oranje in de make-up. Grijs en donkerblauw kunnen wel.
 • Zomertype: zilverglans en geen geeltinten, het zomertype bestaat uit ingetogen kleuren. Grijsbruin, bruin, roze, groen, blauw en roze kunnen wel.

Accessoires

Ook je accessoires afstemmen op je kleurtype is erg handig. Ze zullen beter bij je (afgestemde) kleding matchen en geven net de 'finishing touch' aan je uiterlijk. Over het algemeen geldt:
 • Zomer- of wintertypes: zilverkleurige sieraden
 • Lente- of herfsttypes: goudkleurige sieraden

Het is bij lente- of herfsttypes ook mooi om bijvoorbeeld accessoires met bruine houten kralen te dragen, eventueel gecombineerd met gouden versieringen. Bij zomer- en wintertypes staan bijvoorbeeld donkerblauw met wit/grijs, of donkerrood juist heel mooi! Verder is het leuk om alles op je kleurentype af te stemmen, zelfs je gadgets!

Meer?

Stem eens je nagellak af op je kleurentype! Of kies als lente- of herfsttype bruine mascara, in plaats van zwarte. Wanneer je een presentatie geeft is het mooi om de kleuren in de powerpoint bij je kleurentype af te stemmen. Dan staan er ook geen storende kleuren op de achtergrond die de aandacht trekken, in plaats van dat mensen naar jóu kijken.

Tip: wanneer je op Google afbeeldingen zoekt naar een kleurentype, komen er leuke afbeeldingen uit waar je inspiratie uit kunt halen!
© 2011 - 2024 Doorbellrings, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het hoe en waarom van een kleurenanalyseHet hoe en waarom van een kleurenanalyseEen kleurenanalyse is het in kaart brengen van uw natuurlijke kleurtype (gebaseerd op ogen, huid en haar) om te bepalen…
Welke haarkleur past bij mij?Welke haarkleur past bij mij?De kleur van je haren kan je gezicht en je uiterlijk doen opleven. Wanneer je toe bent aan een nieuwe haarkleur, is het…
De kleur van je kleding zegt veel over jouBewust of onbewust heb je misschien al vaker ervaren dat je er in de ene kleur mooier, frisser en stralender uitziet dan…
Opleiding kleuranalyseOpleiding kleuranalyseEen opleiding kleuranalyse biedt je de grondbeginselen van de kleuranalyse aan. De kleurenanalyse gaat uit van vier basi…

Mode van toen tot nuMode van toen tot nuMode is steeds in beweging. In de afgelopen decennia hebben zich vele ontwikkelingen voorgedaan. Van wijde rokken in de…
Kinderkleding welke maat bij welke leeftijd?Kinderkleding welke maat bij welke leeftijd?Het is vaak lastig om de maat van een pasgeboren baby te bepalen. Als je op kraamvisite gaat wil je iets leuk meenemen e…
Bronnen en referenties
 • http://www.haarkleuradvies.net/
 • http://www.kleurenanalyse.net/
Doorbellrings (8 artikelen)
Gepubliceerd: 12-05-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.