Vintage kleding
Vintage kleding is een hot item, een trend in het modebeeld van vandaag. Er is een ware run ontstaan op hippe, tweede hands kleding vanaf de jaren 40 tot en met de jaren 80. Maar wat houdt vintage kleding precies in en waarom is het een modetrend geworden?
Wat is vintage kleding?
Voor vintage kleding bestaan er een aantal definities en prijsklassen, maar in het algemeen staat het voor hippe, eigenzinnige 2e hands kleding vanaf de jaren 40 tot en met de jaren 80. Sommigen rekenen al vanaf de jaren 20, maar dat zijn al bijna antieke stukken, die meer bestemd zijn voor de verzamelaar.
Vintage is volgens mode-journaliste Kim Querfurth ‘’ het nieuwe woord voor tweedehands”. (bron: de Spits, 29 maart 2006) Maar vintage is meer dan tweedehands. Je moet absoluut niet denken aan versleten, ouderwetse kleding. Sterker nog: vintage kleding moet schoon en bijna in perfecte staat zijn! Echte vintage kleding is een afspiegeling is van wat in een bepaalde periode in de mode was. In de fifties waren het de petticoats, in de seventies soulpijpen en plateauhakken, in de eigthies fluorescerende prints op T-shirtjes (is nu weer een rage aan het worden!).
Vintage kleding een nieuwe trend?
Volgens verschillende modebladen waren Julia Roberts en Nicole Kidman onbewust de trendsetters van deze vintagetrend, toen ze een paar jaar geleden op de Oscaruitreiking - op aanraden van hun persoonlijke modestylist – voor de spotlights traden in vintage gala jurken. Ook andere Hollywood filmsterren zoals Jennifer Lopez en Renee Zellweger vielen en bloc voor mooie, kwaliteitskleding uit lang vervlogen tijden.
Toch is het niet de eerste keer dat vintage in de mode is. In de jaren zestig al werden grootmoeders bloesjes – en jurken gecombineerd met moderne leren laarzen en maillots. En ook in de jaren tachtig was vintage een ware rage. Alleen heette het toen gewoon tweedehands. Kanten bloesjes, pumps en flatjes uit de jaren 50. Bowlingbloesjes en stoere, originele honkbalkleding uit de sixties waren toen hót. Veel was import uit Amerika en uitsluitend verkrijgbaar op het Waterlooplein in Amsterdam. Kanten bloesjes kon je ook nog op vlooienmarkten kopen. De prijzen waren toen redelijk betaalbaar, zelfs voor een havo-scholiere. Maar nu rijzen de prijzen de pan uit. Betaalde je toen voor een authentiek jaren 50 jurkje een paar guldens; nu betaal je voor een zelfde soort jurkje soms meer dan een designerjurk.
Vanaf de jaren 80 tot nu is hippe, tweedehands kleding altijd wel in de mode geweest. Vooral de laatste 10 jaar zag je in modebladen als de ‘’Elle” en lifestyle tijdschriften als ‘’Viva’’ regelmatig modespecials die vintagekleding combineerden met moderne kleding van nu.
Wat vintagekleding zo bijzonder en gewild maakt is dat vrijwel elk kledingstuk uniek is. Je kunt je outfit met een vintage stuk een originele uitstraling geven en op deze wijze kun je je onderscheiden van de rest.
Vintage: verschillende definities en prijsklassen
Vintage voor verzamelaars
Vintage kleding die dateert van vóór de jaren 50, is heel moeilijk te krijgen zo niet zeldzaam, de prijzen zijn dan ook vrij hoog en verdwijnt meestal in particuliere collecties. Het betreft dus vaak collector items, bijvoorbeeld jurken uit de jaren 20 – de charlestonjurkjes uit de ‘’roaring twenties’’ - zijn al bijna geen vintage meer, maar antiek en staan voor astronomische bedragen – meer dan 1000 dollar! -te koop op vintagekleding websites.
Vintage van designers
Het gaat om de haute couture uit bepaalde tijdsperioden. Vintage kleding van dure designermerken zoals Chanel, Fong Leng, Dior etc.
Zelfs designers van nu hebben de jacht geopend op vintage kleding van andere beroemde ontwerpers. Zo wordt de beroemde vintage boetiek Laura Dolls regelmatig bezocht door ontwerpers van naam zoals John Galliano, Gaultier en Victor en Rolf. Volgens eigenaresse Laura sterft het vakmanschap van kleermaker uit, dus moderne ontwerpers kopen een oud kledingstuk, halen het uit elkaar en maken aan de hand daarvan hun patronen. (In een interview in de Spits met Kim Querfurth) Prijzen van bijvoorbeeld Dior kleding variëren van 50 dollar voor een bloes tot 180 dollar voor een colbertje.
Vintage voor het gewone publiek
Vintage hoeft helemaal niet duur te zijn. Vintage kleding vanaf de jaren 50 tot jaren 80 is nog redelijk makkelijk te krijgen, alleen vintage kleding afkomstig uit Nederland begint zo langzamerhand op te raken. Veel wordt gehaald uit het buitenland, met name uit Amerika. In de jaren 80 was er nog volop kleding uit de fifties en de sixties, dus waren de prijzen ook vrij laag. Maar nu is dat wel een beetje anders, prijzen zijn nog wel betaalbaar. In vintage boetieks in Amsterdam, zoals Zipper en Laura Dols kun je vintage kleding kopen waarvan de prijzen variëren van 5 euro voor een kanten hemdje tot 30 euro voor een seventies poncho. Goedkopere adressen zijn natuurlijk de plaatselijke kringloopwinkels, vlooienmarkten en de klerenkast van je oma en tantes. Als je een goede speurneus hebt voor golden oldies dan kun je al voor 1 euro of minder een echt vintage stuk spotten!
Retro
Je kunt ook nieuwe kleding kopen met een vintage look, zowel dure merkkleding (Diesel, Indian Rose) als goedkopere merken (H&M, Mango) grijpen voor een deel van hun modecollecties ook terug op vintage kleding vanaf de jaren 50 tot jaren 80. Soms zie ik wel ’s een regelrechte kopieën van sixties kleding waarvan ik zelf ooit de authentieke versie op een rommelmarkt heb gekocht. (en natuurlijk véél goedkoper dan de H&M versie) . Dit soort kledingstukken worden retro genoemd. Bovendien brengen veel merken een nieuw uitgebrachte lijn van vroeger op de markt. Merken als Adidas en Levis doen dit. En soms kost een een vintage Levis net zo duur als een retro Levis!
© 2007 - 2024 Miki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Get the look: vintageDe vintage look is weer helemaal hip en happening. Celebraties worden gespot met vintage op de rode loper, de vintagewin…
Spijkerbroek (jeans)Een spijkerbroek is een van de populairste kledingstukken. Alleen al in Nederland vliegen er per jaar zo'n 15 miljoen st…