Vintage bruiloft: een nieuwe trend

Vintage bruiloft: een nieuwe trend Naast de do-it-yourself bruiloft is ook de vintage bruiloft een opkomende trend in Nederland. In Amerika is de zogenoemde “vintage wedding” al heel populair, maar in Nederland zijn er ook steeds meer mogelijkheden voor een vintage bruiloft.

Wat is een vintage bruiloft?

Vintage is eigenlijk een ander woord voor tweedehands, ouderwets of retro. Als je aan een vintage bruiloft denkt, kun je bijvoorbeeld denken aan een bruiloft in de stijl van de jaren ’70. Op deze stijl is de hele bruiloft of een (groot) deel van de bruiloft gebaseerd. Je kunt hierbij denken aan de kleding van het bruidspaar, maar ook aan de kleding van de gasten, het vervoer, de muziek, de decoraties en zelfs het servies!

De kleding

Als je de bruidskleding helemaal in vintage stijl wilt, is dit geen probleem. Je kunt natuurlijk bij een kringloopwinkel kijken voor de perfecte kleding, maar er bestaan ook speciale vintage winkels. Je kunt ook kiezen voor nieuwe kleding en dit opleuken met vintage accessoires. Er zijn vintage webshops die ook nieuwe kleding en accessoires in vintage stijl verkopen.

Natuurlijk is de kleding van de gasten op de bruiloft ook niet onbelangrijk. Geef ze “vintage” als dresscode mee om het plaatje van de vintage bruiloft compleet te maken.

Het vervoer

Als je een vintage bruiloft organiseert, maakt het vervoer van het bruidspaar in een vintage stijl het plaatje natuurlijk helemaal compleet. Het huren of lenen van een echte oldtimer is hiervoor de uitkomst. Er zijn bedrijven die oldtimers verhuren, ook speciaal voor bruiloften. Wat dacht je van een echt Volkswagen T1 busje? Het bedrijf “Vintage Camper Fan” verhuurt deze busjes die allemaal in een speciale stijl zijn ingericht.

De decoraties

Natuurlijk hoort een vintage bruiloft ook helemaal in deze stijl aangekleed te worden. Leuk de feestzaal op door bijvoorbeeld oude televisies, telefoons met een draaischijf, een platenspeler of een jukebox te plaatsen.

Tip: Snuffel eens rond bij de kringloopwinkel. De kans is groot dat je hier leuke vintage dingen tegenkomt. Een bijkomend voordeel van de kringloopwinkel is dat je de spullen na de bruiloft gewoon weer terug kunt brengen.

Er zijn ook bedrijven die vintage decoraties verhuren (bijvoorbeeld FeestLAB). De mensen die bij deze bedrijven werken, hebben vaak ook nog meer leuke ideeën om de bruiloft op en top vintage te maken.

De muziek

Muziek is de sfeermaker op een bruiloft. Waar kies je voor? Ga je voor echte muziek van vroeger of wil je toch ook moderne muziek? Als je voor muziek voor vroeger en muziek van nu kiest, is het leuk om een bandje of een soloartiest in te huren die tijdens de bruiloft voor de muziek zorgt. Als je voor alleen muziek van vroeger kiest, is het ook leuk om een platenspeler op de bruidslocatie neer te zetten. Zorg voor voldoende platen, zodat de gasten ook liedjes uit kunnen kiezen.

De fotografie

Foto’s zorgen achteraf voor leuke herinneringen van de bruiloft. Het digitale tijdperk waarin we leven, is natuurlijk ideaal. Er kunnen veel foto’s gemaakt worden waaruit je achteraf kunt kiezen. Ook kunnen digitale foto’s makkelijk bewerkt worden. Wil je toch nog een extra vintage “touch” geven aan de bruiloft? Zorg er dan voor dat er iemand aanwezig is die foto’s maakt met een polaroid camera of een lomo camera die vintage effecten geeft.

Overige ideeën

Overige ideeën om de vintage bruiloft extra vintage te maken:
  • In plaats van een gewoon gastenboek, kun je ook een typemachine neerzetten. De bruiloftsgasten kunnen dan een berichtje op de typemachine typen. De pagina’s die getypt zijn, kun je dan bundelen tot een boek. Eventueel kun je bij de berichtjes polaroidfoto’s plakken.
  • Je kent ze misschien wel: de ouderwetse vogelkooitjes. Deze geven een erg vintage effect op de bruiloft. Vooral bij buitenbruiloften is het leuk om een aantal van deze vogelkooitjes op te hangen. En het leuke is: deze vogelkooitjes zijn tegenwoordig weer in veel winkels te koop!
  • Maak je bruidsboeket van zelfgeplukte veldbloemen. Dit is niet alleen in een vintage stijl, het is ook nog eens erg budgetvriendelijk!
  • Is de bruiloft in flower power/hippie stijl? Vergeet dan niet om volop bloemen te gebruiken! Een grote bloem in het haar van de bruid maakt het helemaal af.

Of je de bruiloft nu in jaren '60, '70 of '80 stijl doet, voor elke tijd zijn er veel dingen mogelijk. Vintage trouwen: de nieuwe trend!
© 2012 - 2024 Mirjamsel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is vintage en wat is retroWat is vintage en wat is retroVintage is in, retro is hip. Wat betekent vintage nu eigenlijk en wat is het verschil met retro? Handig om te weten wann…
Get the look: vintageDe vintage look is weer helemaal hip en happening. Celebraties worden gespot met vintage op de rode loper, de vintagewin…
Vintage laarzen en kleding: waar moet je zijn?Vintage. De kleding en het schoeisel van toen is weer helemaal van nu! Lees hier wat vintage is, en vooral waar je moet…
Laura Dols, dé vintage winkel in AmsterdamLaura Dols is een fenomeen in de vintage wereld. Het is de bekendste vintage winkel in Amsterdam en omgeving niet alleen…

Tijdelijk uit elkaar goed voor de relatie?Tijdelijk uit elkaar goed voor de relatie?Als je relatie niet goed loopt kan dat aan verschillende dingen liggen. Vaak voelen de mensen zich als individu niet mee…
Het leven na een scheidingHet leven na een scheidingHet huwelijk is niet meer wat het was, en je ligt in een scheiding. Is er nog leven na het huwelijk? Hoe pak je het leve…
Bronnen en referenties
  • Hip je huwelijk in! - http://www.hipjehuwelijkin.nl
Mirjamsel (66 artikelen)
Laatste update: 19-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.