Het leven na een scheiding

Het leven na een scheiding Het huwelijk is niet meer wat het was, en je ligt in een scheiding. Is er nog leven na het huwelijk? Hoe pak je het leven na het huwelijk weer op? Dit gedeelte van je leven zit vol uitdagingen, waarvoor je niet uit de weg moet gaan. Scheiding is nooit prettig, maar je leven is niet voorbij na deze periode. Zorg dat je blijft genieten van het leven, met wie dan ook!

Scheiding komt meer bij kijken

Een scheiding kan een enorme wending aan je leven geven. Altijd was je samen en nu moet je alles ineens zelf regelen, en bovendien ben je diep verdrietig vanwege het verlies van je relatie. Ineens sta je voor uitdagingen, zoals geldzaken, de kinderen, een carrière en de familiebanden. Hoe ga je hiermee om en wat kun je het beste doen en laten. Je moet een hoop regelen om deze scheiding in orde te krijgen. Ondanks dat je wellicht nog wat voelt voor de ander, zal je het toch heel zakelijk moeten bekijken. Zorg dat je alles krijgt waar je recht op hebt en laat dit door een expert nakijken, zodat je er ook zeker van bent niet te kort te komen.

Als je moeite hebt om het los te laten

Een scheiding is niet niks. De persoon waar je wellicht lange tijd alles mee hebt gedeeld is er ineens niet meer. Er komen een hoop emoties bij kijken, zoals dat ook hoort na een goede relatie. Toch heb je moeite om dingen los te laten, hoe ga je daarmee om:

Er is ook leven na het huwelijk

Natuurlijk, nu zal je dat niet geloven, maar het is echt zo. Er is een leven na het huwelijk. Op een dag zal dit huwelijk gewoon iets zijn wat je ooit eens hebt gedaan. Je zult je moeten gaan focussen op andere zaken in je leven, zodat je deze periode makkelijker achter je kan laten.

De ontkenning

Vraag jezelf af: Wil je dit huwelijk wel? Of ben je bang hetgeen dat scheiding betekent? Als het alleen zijn een vervelender gedachten is dan een mislukt huwelijk, dan neemt de angst het over in je relatie. Dit is natuurlijk niet goed! Ben je aan het rouwen om hoe je huwelijk was of rouw je om hoe je huwelijk zou moeten zijn? Het is belangrijk om een weloverwogen keuze te maken, die niet de rest van je leven blijft beïnvloeden.

Het leven gaat gewoon door

Het rouwen heeft geen tijdsduur, maar het leven wel. Of je het nu realiseert of niet, het leven gaat gewoon lekker door. Er zal een tijd komen wanneer je zal moeten zeggen ‘ik zal door moeten met mijn leven’. Ik zal mijn kinderen verder moeten gaan opvoeden en grootbrengen, Ik zal mijn leven weer op orde moeten maken, zodat ik weer gelukkig kan worden. Zor ervoor dat je stap voor stap weer je leven op orde gaat maken, zodat je weer vooruit kan gaan.

Haal de negatieve gedachten uit je systeem

‘Ik ben alles kwijt’, ‘ik heb niets meer om voor te leven’ en ‘alle dingen zijn vreselijk’ zijn zinnen die je vaak zou kunnen gaan zeggen als je er ineens alleen voor staat in het leven. Dit kan een enorme impact hebben op jouw leven. Probeer te herkennen dat dit simpelweg niet waar is en dat je genoeg hebt om voor te leven. Het leven is niet over, dit is een nieuwe start in je leven. Het veranderen van de negatieve gedachten in je hoofd zullen ervoor zorgen dat je jezelf weer beter gaat voelen.

Verlies geen tijd met jammeren

Op een bepaald moment zul je tegen jezelf moeten zeggen ‘het is wat het is’. Je kan nu eenmaal niets aan het verleden meer doen, maar je kunt wel invloed uitoefenen in hetgeen wat je nog gaat komen. Zorg ervoor dat je alles zelf in de hand hebt en dat je het leven weer gaat
begrijpen en zelf invulling hieraan geeft.

Wees een voorbeeld voor je kinderen

Wat voor moeder denk je dat je bent voor je kinderen als je alleen maar zit te jammeren en negatief bent over alles in het leven om je heen. Je onderneemt niets meer en gaat er bij de zakken neerzitten. Wees sterk en laat zien naar je kinderen dat je een groot voorbeeld bent voor hen. Je kinderen kunnen er niets aan doen dat deze situatie zich voordoet.

De volgende stap

Je hebt de vorige punten allemaal geaccepteerd? Dan is het nu tijd om voor de grote stap in jouw eigen leven! Op basis hiervan zul je weer geluk vinden en leren te genieten van het leven.

Zorg voor een relatie met je ex-partner

Je vorige relatie met je ex-partner was als man en vrouw. Als er kinderen in het spel zijn dan is het belangrijk om een (goede) band te behouden met je ex-partner. Ga een verbond aan met je ex-partner voor de kinderen en zorg dat je kinderen niet aldoor moeten leven met haat en nijd tussen de ouders. Dit bevorderd je levensstijl en zodoende is er nog meer om voor te leven.

Praat met je kinderen

Een scheiding kan een enorme impact hebben op je kinderen. Vaak wordt is dat besef er niet bij de ouders, omdat ze zelf teveel ermee bezig zijn om los te komen van de ex-partner. Praat met je kinderen over wat er is gebeurd, hoe ze zich voelen en hoe de dingen beter kunnen worden. Betrek ze in het proces. Als zij iets kunnen doen, waardoor iets beter zal gaan, dan hebben ze ook een gevoel dat ze een bepaalde macht hebben en dat geeft ze een beter gevoel.

Maak een plan van aanpak

Loop je financiële situatie door en bekijk wat je kan doen op het gebied van werk, huisvesting en andere financiële zaken. Huisvesting is uiteraard het meest belangrijk. Zorg dat je kinderen en jezelf op de juiste plek zijn, zodat eventuele scholen kunnen blijven in hun leven. Doe dit samen met je ex-partner en doe het vooral voor je kinderen. Het is belangrijk om genoeg financiën te hebben voor de toekomst, wellicht wat spaargeld. Vraag subsidie aan bij de gemeente. Zorg voor een uitkering als je nog geen werk hebt. Bekijk alle mogelijkheden en raak niet in paniek!

Vraag hulp van familie en vrienden

Vraag voor hulp! Veel mensen waarderen het echt wel als je ze vraagt om hulp. Des te meer mensen om je heen des te beter en wel overwogen de keuzes zijn in je leven. Laat je deels beïnvloeden met goede ideeën.

Maak tijd voor jezelf

Maak er een prioriteit van om op sommige momenten ook iets voor je zelf te gaan doen. Ga een sport beoefenen, leuk met vrienden uit of pak een hobby op.

De passie terugvinden en beschermen

Vind de passie in je eigen leven weer terug en zorg ervoor dat je jezelf weer beschermd tegen hetgeen waardoor het misgegaan is in de vorige relatie. Ga uit, ontmoet andere leuke mensen. Start, zodra je er aan toe bent, een nieuwe relatie en zorg ervoor dat je anders in deze relatie stapt en dat de passie erin blijft. Zorg ervoor dat je leven altijd nut blijft houden en je weer kan gaan genieten.

Lees verder

© 2012 - 2024 Mayorfrits, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Verschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedVerschillen echtscheiding en scheiding van tafel en bedGehuwden die niet meer samen door het leven willen gaan, kunnen een echtscheiding aanvragen of een scheiding van tafel e…
Relatie is te slecht om er mee door te gaanRelatie is te slecht om er mee door te gaanWat doet het gevoelsmatig met je als je beseft dat je relatie of huwelijk te slecht is om er mee door te gaan? Welke emo…
Voel jij je schuldig om je partner te verlaten?Voel jij je schuldig om je partner te verlaten?Lang geleden heb je besloten om je partner te verlaten en je relatie of huwelijk te verbreken. In de praktijk doe je ech…

Vintage bruiloft: een nieuwe trendVintage bruiloft: een nieuwe trendNaast de do-it-yourself bruiloft is ook de vintage bruiloft een opkomende trend in Nederland. In Amerika is de zogenoemd…
Hoe vind je de liefde van je leven?Hoe vind je de liefde van je leven?Hoe vind je de juiste persoon tijdens het daten? Waar moet je op letten tijdens het daten? Tegenwoordig is het daten nie…
Mayorfrits (220 artikelen)
Gepubliceerd: 15-01-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.