Laura Dols, dé vintage winkel in Amsterdam

Laura Dols is een fenomeen in de vintage wereld. Het is de bekendste vintage winkel in Amsterdam en omgeving niet alleen vanwege haar 30 jarige bestaan, maar ook door de uitgebreide collectie van glamourkleding uit Hollywood en veelal unieke vintage stukken, een absolute must voor de vintage adepten. In dit artikel vind je alle informatie over Laura Dols.

Laura Dols

Laura Dols is een vintage winkel die naam heeft gemaakt, gedurende de 30 jaar dat het bestaat. De winkels van Laura Dols zijn gevestigd in Amsterdam, in de beroemde 9 straatjes, vlak achter het Paleis op de Dam.

Laura Dols is gespecialiseerd in jaren vijftig kleding, bloesjes, jurkjes, rokjes, maar ook een uitgebreide tassencollectie, hoeden en accessoires zoals riemen en sieraden. Daarnaast is er ook een bijzonder aanbod van mooie kleding van hoogstaande kwaliteit vanaf jaren 20 tot en met de jaren 80. Veelal gaat het om unieke vintage stukken, waardoor Laura Dols naam heeft gemaakt. Van heinde en verre komen vintage adepten hier vintage kleding scoren en zelfs beroemde modeontwerpers als het hippe Nederlandse ontwerpers duo Victor en Rolf, John Galliano van modehuis Dior en Gaultier komen hier tussen de rekken snuffelen om inspiratie op te doen voor hun nieuwe collecties. Wat deze ontwerpers zo aantrekt aan de collectie van Laura Dolls is dat de vintage stukken die eigenaresse Laura aanbiedt, klassiekers zijn waaraan je het vakmanschap van de kleermaker kunt aflezen.

Bovendien maken glossy modebladen als Marieclaire en Elle regelmatig gebruik van kleding uit Laura Dols voor hun modespecials.

Vintage avondkleding

Laura Dols staat bekend om de grootste collectie van glamoureuze avond – en feestkleding die rechtstreeks uit Hollywood geïmporteerd wordt: sensationele avondjurken, swingende cocktailjurken, slagroom ballroomjurken, maar ook aan de heren is gedacht: galante smokings en tuxedos en bijpassende overhemden, zijden stropdassen, manchetknopen en overjassen maken het geheel compleet. Ook de lady’s kunnen hun galaoutfit helemaal compleet maken met avondtasjes, vintage juwelen, armlange handschoenen en avondschoentjes.

Twee vintage winkels

Zoals gezegd heeft Laura Dols twee winkels in dezelfde straat: in de grootste locatie – Wolvenstraat nr. 7 - vind je een grote collectie glamourkleding voor zowel mannen als vrouwen en kun je lekker wegdromen in wolken tule, zoveel sprookjesachtige jurken hangen hier.

In de andere vestiging van Laura Dols, die zich tegenover de 1e locatie bevindt – Wolvenstraat nr. 6 – richt zich meer op casual vintage kleding. Bovendien vind je er ook de Linnenkamer: een prachtige collectie ouderwets linnen uit grootmoeders tijd zoals kanten kussenslopen, tafelkleden met handgemaakt borduursel en boerenlinnen dat je nog maar zelden ziet.
In de kelder beneden, bevindt zich de verkleedkomeet van Laura Dols: een groot aanbod van tweedehands verkleedkleding voor kinderen van 0 tot 10 jaar. Het is een waar verkleedparadijs voor de kleintjes en je kunt er van alles vinden van dromerige prinsessenjurken, piratenkleding tot en met flitsende Batmanpakken. Daarnaast is er ook verkoop van vintage kinderkleding.

Vintage bruidskleding

En last but not least kun je in de vestiging van Wolvenstraat 7 ook terecht voor vintage bruidskleding én bruidegomkleding, de Tweede Keus genaamd, en je kunt er werkelijk een complete bruidsoutfit samenstellen compleet met sluiers, schoenen, handschoenen en andere accessoires. Voor de bruidegom zijn er jacquets, pantalons en hoge hoeden. Zelfs aan vintage kleding voor bruidsmeisjes is gedacht.

Verder is het ook mogelijk om verkleedkostuums te huren maar alleen voor commerciële doeleinden zoals voor theater –en of filmproducties en dus niet voor particulieren.

Op de website kun je het aanbod zien, maar ook het aanbod van de andere collecties vintagekleding en een kleine greep uit de galakleding en bruidskleding. Uit dit aanbod kun je via de website bestellen en kleding zoeken door je maten in te vullen.

  • Website: Laura Dols
  • Adres Laura Dols: Wolvenstraat 6 en 7
  • Openingstijden: ma t/m zat 11.00 tot 17.00, donderdag 11.00 tot 21.00, zondag 13.00-18.00
© 2010 - 2024 Miki, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vintage Amsterdam: de beste vintage winkels in AmsterdamEen lijst van de beste vintage winkels in Amsterdam is een must have voor de liefhebber van vintage kleding en accessoir…
Vintage kledingVintage kleding is een hot item, een trend in het modebeeld van vandaag. Er is een ware run ontstaan op hippe, tweede ha…
Vintage laarzen en kleding: waar moet je zijn?Vintage. De kleding en het schoeisel van toen is weer helemaal van nu! Lees hier wat vintage is, en vooral waar je moet…
Get the look: vintageDe vintage look is weer helemaal hip en happening. Celebraties worden gespot met vintage op de rode loper, de vintagewin…

Lekker naturel!Lekker naturel!Lekker naturel is in de zomer sowieso handig, maar naturel is ook een uitstraling, je zegt er iets mee. Wat te doen voor…
Rood als blikvanger in de mode!Rood als blikvanger in de mode!Rood vindt de een een opvallende of zelfs schreeuwende kleur, terwijl de ander het ietwat provocerende rood helemaal sup…
Bronnen en referenties
  • Spits: ´Vintage: het excuus voor tweedehands´, Kim Querfurth, 29 maart 2006
  • Website: www.lauradols.nl
Miki (26 artikelen)
Laatste update: 05-08-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.