Donna Karan, ontwerpster voor de werkende vrouw

Donna Karan is behalve ontwerpster ook zakenvrouw. Haar hele carrière vertrok vanuit een eenvoudig idee: als zijzelf nood heeft aan een bepaald kledingstuk dat ze niet meteen in haar kast vindt, dan hebben andere vrouwen daar ook nood aan! DKNY staat vandaag voor stijlvolle, elegante maar toch betaalbare mode.

Jeugd

Donna Karan werd geboren in 1948 in New York. Ze groeide op in Long Island. Haar moeder was model en Donna kreeg al snel de smaak voor mode te pakken. Ze liep school aan de gekende ‘Parson’s School of Design’, maar verliet deze zonder diploma. Ze ging aan de slag als assistente bij Anne Klein, één van de topdesigner-bedrijven van het land.

Toen Anne Klein in 1974 overleed, werd Donna Karan samen met Louis Dell’Olio co-designer. Samen verwierven ze vele awards voor hun sportieve en gesofisticeerde vrouwenkleding. Tevens in 1974 trouwde Donna Karan met Mark Karan, met wie ze een dochter kreeg. In 1978 scheidden ze, maar bleven toch goed bevriend. In 1983 trouwde Donna met Stephan Weiss die ze tien jaar daarvoor op een blind date had leren kennen.

Verdiende reputatie van vernieuwer

In 1983 lanceerde Karan de collectie Anne Klein II. Deze hield het midden tussen couture en betaalbare kleding voor de alledaagse vrouw. Deze lijn werd een echt fenomeen voor modewuste, maar tevens prijsbewuste vrouwen. Vele andere designers zoals Calvin Klein volgden dit voorbeeld. In 1984 sponsorden twee zakenpartners Donna Karans eerste eigen kledinglijn, “Donna Karan New York”. Deze collectie werd meteen een groot succes door de comfortabele, elegante kleding voor de werkende vrouw. De kleur zwart overheerste, zodat de vrouwen eenvoudig konden combineren en ’s morgen geen uren voor de kleerkast hoefden te staan.

DKNY

Donna Karan werd nog meer beroemd vanaf 1989, toen ze met DKNY op de markt kwam, een collectie betaalbare kleding voor de werkende vrouw voor wie de couture-kleding te duur was. De rode draad doorheen de collectie was eenvoud. Ze bestond voornamelijk uit basistukken die bij elke gelegenheid konden gedragen worden. Ook in de jaren ’90 bleef DKNY succesvol omdat Donna de stijl van die periode perfect wist te omarmen.

De couturelijnen voor heren en dames bleven intussen verder bestaan en waren beslist duurder dan de DKNY-collectie. Verder begon Donna Karan ook met een nog meer exclusieve kledinglijn die de ‘Donna Karan Collection’ gedoopt werd en waarin luxueuze, handgeverfde stoffen gebruikt werden.

Andere produkten

Naast kleding, bracht Karan ook parfum op de markt. De flesjes werden ontworpen door haar echtgenoot, die tevens beeldhouwer was. Verder breidde ze ook uit naar huisdecoratieartikles en verzorgingsprodukten.
Eind jaren negentig, beschikte Donna Karan over een heel imperium met onder andere kinderkleding, parfums, huidverzorgingsprodukten, brillen..

Ze kon ook op vele erkenning rekenen van collega-designers die haar uitriepen tot beste vrouwelijke ontwerpster ter wereld.

Financiële strubbelingen

Toch verliep niet altijd alles vlotjes voor Donna Karan. Haar bedrijf kreeg meer dan eens met financiële moeilijkheden te maken. Er werd teveel geld uitgegeven en de uitbreidingskosten namen sneller toe dan de verkoop. Investeerders eisten een besparingsplan. In 1997 zette Donna Karan een stap terug als CEO, maar ze bleef wel voorzitster en ontwerpster.

Het designen gaat Donna Karan beter af dan het zakendoen.
© 2007 - 2024 Evaluna, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Designermerken op een rijtjeDesignermerken op een rijtjeBenieuwt welke designermerken er nou allemaal bestaan in de modewereld? Dit artikel is erg handig! Ook nog eens met hand…
Biografie: Donna SummerDonna Summer is een bekende zangeres. Maar wie is Donna Summer eigenlijk? Je kunt het allemaal lezen in dit artikel.
Een parfum kopen dat bij je pastEen parfum kopen dat bij je pastParfums zijn in te delen in verschillende groepen. Geuren kunnen bloemig zijn, fris en fruitig, of juist wat zwaarder. W…
Het puttertje (The Goldfinch), een boek van Donna TarttrecensieHet puttertje (The Goldfinch), een boek van Donna TarttHet puttertje van Donna Tartt verscheen in 2013. Het is een bestseller. Het boek verscheen eerder in het Nederlands dan…

Fashion: ValentinoValentino Garavani is een beroemd modeontwerper, geboren in Italië op 11 mei 1932. Over de gehele wereld worden zijn cre…
Evaluna (66 artikelen)
Gepubliceerd: 12-08-2007
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.