Het juweel - Bewijs van liefde

Het juweel - Bewijs van liefde Wanneer de juwelier een juweel schept volgens de aanwijzingen van zijn klant, werkt de juwelier zijn ontwerp uit, door het op papier uit te tekenen of door het met gips of in was te vormen en er de edelstenen op aan te brengen.

Edele metalen

Door de eeuwen heen behoudt het goud zijn prestige, zijn kwaliteit van vaste waarde. Het is het traditionele metaal, waaruit ook de familiejuwelen zijn gemaakt, die bewerkt en gewijzigd worden volgens de generaties. Zijn natuurlijke tint is mooi en glanzend geel. Het grijsgoud, meer algemeen witgoud genoemd, is het resultaat van een legering van palladium of nikkel, zilver en koper.

Zilver en platina

Zoals platina verleent het juweel een grotere voornaamheid die zich evengoed langs een sportieve kant kan tonen. Niets is mooier dan het krontrast tussen een zilveren armband en een verkleurde jeans. Platina vindt men zelden in zuivere toestand vermits het te zacht is, men vermengt het dan ook met koper om het de gewenste stevigheid te geven. Platina werd gezien zijn vrij hoge prijs lange tijd voorbehouden aan de industrie waar het hoge temperaturen diende te trotseren of tegen zuren diende bestand te zijn die geen enkel ander metaal verdroeg. Zijn zeer bleke blonde tint kan in geen geval worden verward met deze van zilver. Platina geeft het juweel een densiteit, een originaliteit die door de kenners ten zeerste wordt gewaardeerd.Van oudsher hebben edelstenen omwille van hun schoonheid en zeldzaamheid aantrekkingskracht uitgeoefend. Hun schoonheid vindt haar oorsprong in de kwaliteit van hun schittering en de levende en schitterende kleuren die intenser worden naarmate hun weerkaatsingscapaciteit van het aanwezige licht groter is.

Oorsprong

De ontdekking van deze ontelbare schatten gebeurde in het Oosten. Na Indië ontdekte men ze ook in Afrika en Amerika.

Soorten

Saffier

Doorzichtige variëteit van korund. De blauwe en koningsblauwe Indiase variëteit en de heldere saffier van Ceylon worden het meest gewaardeerd.

Diamant

Diamant is samengesteld uit gekristalliseerde zuivere koolstof. De kleurloze diamant is de mooiste van alle edelstenen.

Robijn

De donkerrode robijn uit Birma, die duivenbloed genoemd wordt, is het meest gezocht.

Smaragd

De smaragd is mooi groen van kleur is de mooiste van de Berillen en ook de meest gezochte

Zirkoon

Zijn schittering maakt er een economisch vervangmiddel voor diamant van. Zijn vrij geringe hardheid verwijdert het daarentegen van diamant. Er bestaan doorzichtige, kleurloze, blauwe, gele, groene en bruine zirkonen.

Opaal

Is een aantrekkelijke steen die alle kleuren van de regenboog kan aannemen of helemaal oranje kan zijn.

Natuurlijke of cultuurparels

Ze zijn het resultaat van een substantie die bestaat uit calciumcarbonaatkristallen samengevoegd door een organische materie.

Lapis Lazuli

Lapis Lazuli is ondoorschijnend en azuurblauw of donkerblauw. Het wordt veel gebruikt om er zegels mee te maken.

Agaat

Agaat is een harde steen bestaande uit parallelle repen chalcedoon en uit kwarts wat eigenaardige kleurschakeringen geeft.

Turkoois

Turkoois varieert van prachtig azuurblauw tot blauwgroen en wordt dikwijls doorlopen door mooie zwarte aders die Matrix heten. Dit zijn de aders uit de rots waaruit het is gehaald.

Malachiet

Malachiet bezit mooie concentrische helgroene aders.

Kornalijn

Kornalijn is oranjerood of bruinrood.

Heliotroop of jaspis

Heliotroop is groen met rode stipjes.

Amazoniet

Amazoniet is een ondoorzichtige blauwachtige groene veldspaat, soms vertoont het witte aders.

Labradoriet

Labradoriet behoort eveneens tot de veldspaat. Donkergrijs van kleur bezit het weerspiegelingen waarvan het donkerblauw doet denken aan vlindervleugels.

Jade

Jade is helder of donkergroen met een melkachtige schittering. Wordt veel gebruikt in China.

Geel barnsteen

Geel barnsteen bevat fossiele harsen uit de oligoceen periode. Het is een zachte steen waarvan de kleur varieert van het helderste geel tot het donkerste bruin.
© 2011 - 2024 Avalon, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken en verschillen in de liefdeHet gevoel van liefde en verliefdheid heeft iedereen wel eens ervaren. Voor veel mensen is het echter een raadsel waar l…
Verkopen van juwelen en sieradenVerkopen van juwelen en sieradenHet kan erg aantrekkelijk zijn om oude sieraden en juwelen te verkopen. Vaak kunt u er nog een goed geldbedrag voor ontv…
Stelling van PythagorasStelling van PythagorasMet de stelling van Pythagoras kun je de lengtes van de zijden van een rechthoekige driehoek berekenen. De stelling is r…

Welke kleuren kun je goed met elkaar combineren?Welke kleuren kun je goed met elkaar combineren?Een mooi shirt gekocht in een opvallende kleur? Heel leuk, maar thuisgekomen gebeurt het weet hoe vaak dat je vertwijfel…
Kleding gemaakt van hennepKleding gemaakt van hennepHennep werd al duizenden jaren gebruikt en ook de afgelopen eeuwen was het belang van dit gewas enorm voor de textielind…
Avalon (367 artikelen)
Gepubliceerd: 18-08-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.