Welke kleuren kun je goed met elkaar combineren?

Welke kleuren kun je goed met elkaar combineren? Een mooi shirt gekocht in een opvallende kleur? Heel leuk, maar thuisgekomen gebeurt het weet hoe vaak dat je vertwijfeld voor je kledingkast staat: Wat past er nu mooi bij deze kleur? Hier volgen wat tips om je op weg te helpen.

Kleurencirkel

Bij het combineren van kleuren kijk je het best naar de kleur die tegenover de basiskleur ligt in de kleurencirkel (zie hiervoor de afbeelding bij de inleiding van dit artikel)
De primaire kleuren rood geel en blauw zijn de basiskleuren, een menging van deze kleuren doet de secundaire kleuren ontstaan. Dan heb je nog tertiaire kleuren, dit zijn de kleuren die ontstaan door primaire en secundaire kleuren te mengen. De tegenover elkaar liggende kleuren in de kleurencirkel passen over het algemeen altijd wel bij elkaar. Ook naast elkaar gelegen kleuren in de buitenste ring zijn goed te combineren.

Bron: Knox x, RgbstockBron: Knox x, Rgbstock

Combinaties

 • Blauw kan mooi samen met oranje, groen en paars, zij het in gedempte kleuren.
 • Rood staat vaak mooi bij groen, paars en oranje
 • Geel kan gecombineerd worden met groen en oranje. Paars staat mooi bij geel in kleine hoeveelheden, bijvoorbeeld als accessoire. Geel past ook mooi bij goudtinten.
 • Groen:Bij een tint die in de natuur voorkomt, zijn bijna alle kleuren goed te combineren. Blauw en geel prima, rood of (zacht) rose ook mooi, mits een natuurtint.
 • Paars: Hier past geel bij,ook weer in kleine hoeveelheden, als accessoire of bijvoorbeeld een randje van een blouse onder een jasje.
 • Oranje (gedempt) met niet te fel geel of rood kan prima. Met bruin combineert oranje ook. Blauw in kleine hoeveelheden past ook bij oranje.

Liever niet:

Rood, blauw en geel passen niet zo mooi bij elkaar.
Paars, groen en oranje is ook geen geslaagde combinatie.

Bruin, zwart, wit en grijs

De kleuren bruin, zwart wit en grijs zijn neutrale kleuren.
Bij bruin passen alle kleuren die ook in de natuur bij deze kleur voorkomen. Denk eraan dat lichtbruin het beste met lichtere tinten is te combineren en donkerbruin beter met fellere kleuren. Zwart en wit kan altijd bij bruin.
Zwart, wit en grijs kan met elke kleur gecombineerd worden. Dit geldt ook voor denim (spijkerstof).

Bron: Ayla87, RgbstockBron: Ayla87, Rgbstock

Tips

 • Lekker opvallen? Ga voor knal! Kies bijvoorbeeld voor knalroze of felgeel met zwart.
 • Mooi opvallen doe je ook in grijs met fel groen of fel rood.
 • Een mooie combinatie is donkerblauw met bruine accenten. Voor heren: een donkerblauw pak met bruine (liefst cognackleurige) schoenen en een bijpassende riem.
 • Verder is het belangrijk te onthouden dat basiskleuren met een warme ondertoon het best met warme kleuren gecombineerd kunnen worden en de koele basiskleuren ook met koele kleuren gecombineerd dienen te worden voor het mooiste effect.
 • Een boek dat kleurcombinaties mooi in beeld brengt : 2000 kleurencombinaties van Garth Lewis. Dit boek laat je zien hoe kleuren bij elkaar staan en helpt je een keuze te maken.

Persoonlijke smaak

Natuurlijk is het combineren van kleuren een kwestie van persoonlijke smaak. Het kan best zijn dat je juist bewust kiest voor een combinatie die volgens bovenstaande richtlijnen met elkaar zou vloeken, omdat je extra wilt opvallen, of omdat dat toevallig in de mode is. 2011 is bijvoorbeeld het jaar van de colorblocking-trend. Daarbij is het de kunst om juist botsende kleuren met elkaar te combineren.
Het kan zijn dat je de ene dag zin hebt je heel uitbundig en kleurrijk te kleden en de andere dag er wat minder opvallend bij wilt lopen. Vertrouw bij het kiezen van kleuren op je gevoel, dan zit je meestal goed.
© 2011 - 2024 Paulina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kun je je woonkamer mooi inrichten met paars?Wil jij je woonkamer inrichten met paars? Dat kan heel goed, paars is een prachtige kleur voor in de woonkamer. Toch kan…
Welke kleuren kun je goed combineren? Advies voor inrichtingWelke kleuren kun je goed combineren? Advies voor inrichtingEen roze, oranje of misschien toch wel een zwarte muur het blijft lastig kiezen. Vooral het combineren van kleuren kan t…
Universele kleuren in kledingUniversele kleuren in kledingEr zijn van die kleuren die het overal en altijd goed doen. Kleuren die iedereen zomer, herfst, lente of winter –type oo…
Make-up tips voor een donkere huidHeb je een donkere huid? Dan wil je alsnog mooie make-up op je gezicht aanbrengen. Waar moet je zoal op letten wanneer j…

Mode: najaarskledingMode: najaarskledingOp een of andere manier hebben veel mensen er een hekel aan om aan de herfstkleding te denken. Het doet de herfst dichte…
Het juweel - Bewijs van liefdeHet juweel - Bewijs van liefdeWanneer de juwelier een juweel schept volgens de aanwijzingen van zijn klant, werkt de juwelier zijn ontwerp uit, door h…
Bronnen en referenties
Reacties

Demi, 04-12-2012
Hoi, leuke site. Alleen ik zit met een vraagje: Welke kleur past er bij donker blauw?
Het is voor een jongen.

Groetjes van Demi Reactie infoteur, 05-12-2012
Hallo Demi,

Donkerblauw combineren voor een jongen?
Er zijn veel mogelijkheden, bijvoorbeeld:

Wit
Grijs
Lichtblauw
Oranje
Rood
Groen (niet te donker)
Zwart
Jeans
Cognac kleur
Turquoise
Kaki

Paars en roze, maar dat is meer voor jezelf.;-)

Succes
Groet, Ellen

Miranda de Wit, 12-10-2012
Ik had een vraagje ik heb een knalroze blazer gekregen, maar ik weet niet zo goed wat ik er onder aan kan doen. Ik weet alleen dat zwart er onder past, maar verder weet ik niet. Ik heb probleem met combineren, want ik loop meestal in het zwart en ik wil nu wel eens iets anders, daar bedoel ik mee met kleuren. Ik hoop dat je mij kan helpen. Reactie infoteur, 12-10-2012
Hallo Miranda,

Kinkt leuk, knalroze!
Wel gewaagd… Niet moeilijk te combineren.
Als je lef hebt, ga je voor colorblocking: knalroze is bijvoorbeeld mooi bij een mintgroene broek met een wit shirtje eronder. Ook op een fellere groene broek doet de kleur het goed.
Wat voorzichtiger? Een cremekleurige of beige broek of rok.
Donkerblauw of juist heel fel (koningsblauw) is ook niet verkeerd.
Ga anders voor een rok, broek of blouse in een print waar dezelfde kleur roze inzit.
Als je het helemaal niet meer weet, kun je altijd nog terugvallen op de vertrouwde jeans, lekker casual.

Succes, lekker knallen.

Danny Labrie, 29-09-2012
Ik heb eigenlijk meer een vraagje.

we zijn bezig in een huis waar beige natuurstenen tegels liggen en eikenhouten meubels. we zoeken een kleur die hier mooi bij past voor op de muur.

iemand enig idee? Reactie infoteur, 30-09-2012
Hallo Danny,
Dus flink aan de klus. Leuk, dan kun je je huis helemaal naar eigen smaak inrichten.
Kleuren die bij beige passen… Hangt er ook een beetje vanaf wat voor soort eiken meubelen je hebt. Is het licht eiken of donker eiken?
Om de kleur beige een wat koelere tegenhanger te geven, denk ik dat turquoise er mooi bij past. Google maar eens 'turquoise'. Bij de afbeeldingen verschijnt de kleur als het goed is direct. Je kunt er ook voor kiezen één wand in een wat fellere (koele) kleur te schilderen en de rest neutraal te houden
In principe is beige een vrij neutrale kleur, waar veel bij past. Toch zou ik de kleur een koele tegenhanger geven, een mooi fris kleurtje, anders wordt het al gauw een beetje saai (tenzij je daar van houdt natuurlijk) Haal maar eens wat kleurenkaarten op bij een bouwmarkt, kun je thuis kijken wat het beste staat.
Succes!

Tirza, 24-09-2012
Kan ik mijn rode laarzen onder mijn fel roze shirt aan? Reactie infoteur, 30-09-2012
Hallo Tirza,
Wauw, jij durft te knallen zeg.
Gewoon doen! Rood en roze liggen dicht bij elkaar, dus dat lijkt me geen probleem.
Nog leuker als je het combineert met andere rode accenten, bijvoorbeeld een mooie rode armband, ketting, een rode riem. Dan komen de kleuren nog mooier bij elkaar.
Succes!

Paulina (49 artikelen)
Laatste update: 03-03-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Mode
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.