Universele kleuren in kleding
Er zijn van die kleuren die het overal en altijd goed doen. Kleuren die iedereen zomer, herfst, lente of winter –type ook altijd staan … enkele criticasters in deze uitgesloten. Het is handig die kleuren in de kast te hebben hangen en als je het even niet meer weet, kan je altijd ergens op terugvallen. Hoe kijk je nou naar universele kleuren en belangrijker nog, hoe pas je ze toe?
Kleurig kleden is combineren
Kleurig gekleed gaan is in de meeste gevallen een kwestie van kleuren goed combineren. Soms kan ton-sur-ton ook kleurig staan, maar dan moet je heel voorzichtig zijn met hoe te combineren. De ondertoon van een kleur kan zodanig anders zijn, dat het niet mooi meer is. Als je echter gaat combineren is het een kwestie van de kleuren goed bij elkaar zoeken, de sfeer bepalen voor die dag (want dat is prima door te trekken in je kleding), de kledingkast open trekken en dan aan de slag gaan.
Echter, als het zo simpel was, zouden er veel meer mensen goed gekleed bijlopen. Toch slaat menig man of vrouw de plank nog aardig mis, als het gaat om het combineren van kleuren en materialen.
Kleuren die altijd kunnen
Er zijn gelukkig kleuren die altijd kunnen. De zogenaamde universele kleuren. Kleuren die je per twee of drie kunt combineren en waar je nooit de plank bij misslaat. Wel is het zo dat je minder snel een statement zult maken, als je dat al zou willen tenminste. Deze kleuren hebben tevens als voordeel dat de meeste zomer en winter kunnen. Enkele universele kleuren die prima te combineren zijn, zijn:
- bloed- of koraalrood
- muisgrijs
- antraciet
- zwart
- roomwit
Sommige mensen voegen er graag hardblauw aan toe, zeker omdat deze kleur ook in het zakelijk leven altijd goed werkt. Toch is blauw niet een kleur die altijd kan. Ditzelfde geldt voor paars. Paars, in verschillende tinten, is zo’n kleur die je zomer en winter ziet (winter iets meer dan de zomer), maar toch is het geen universele kleur.
Combineren
Met alleen de kleuren ben je er natuurlijk nog niet. Daar komt nog het combineren bij. Ook daarvoor geldt, als je veilig combineert trek je een lichte kleur aan als shirt, een iets donkerder kleur als broek of rok en de gehele buitenkant wordt donker ofwel … je werkt vanaf je ondergoed gezien van licht naar donker (het buitenste).
Enkele voorbeelden:
- Grijs shirt, bloedrode broek, zwart colbert, bloedrode tas/schoenen
- Roomwit shirt, antraciet rok, koraalrode colbert, antraciet of zwart tas/schoenen
- Bloedrood jurkje, antraciet jasje of vestje, antraciet schoenen, bloedrode tas
Beperk je combinatie in de veilige modus tot maximaal drie kleuren. Dan speel je op safe en het kan altijd. Het enige waar je nog op moet letten is dat bloedrood ook altijd bloedrood is, anders ga je mogelijk de verkeerde kleuren rood combineren.
Iets minder veilig is natuurlijk bijvoorbeeld het bloedrode colbert op een mooi getailleerd jurkje in antracietkleurig materiaal (eventueel met een brede riem in het bloedrood om de taille te benadrukken). Of een zwart fluweelachtig vestje op een roomwitte kanten jurkje. Draag er opvallende schoenen bij in een van de te dragen kleuren en je kunt ook met veilige kleuren een statement maken. De nadruk leg je dan meer op het model en zeker het materiaal, bijvoorbeeld mooi opengewerkt kant, fluweelzachte en extreem soepel vallende stoffen of de combinatie van spannende stoffen.
Er valt altijd wat te combineren
Als je dit soort basisstukken in je kast hebt hangen, valt er altijd wat te combineren. Ook als je het even niet zelf kunt bedenken of je hebt je verslapen. Het is zelfs zo dat de meeste van deze stukken ook heel vrouwelijk op een stoere spijkerbroek kunnen. En wie heeft er nu geen spijkerbroek in de kast liggen.
Tot slot
Het hoeft allemaal niet zo moeilijk te zijn en als je een paar “slimme” kledingstukken in je kast hebt, kom je op dagen met weinig inspiratie voor een mooie outfit ook prima voor de dag. Kledingstukken in kleuren die altijd kunnen, zomer en winter!