De geneeskracht van gele kornoelje
Gele kornoelje is een boom die twee tot zes meter hoog wordt. Hij komt vooral voor in Midden- en Zuid-Europa. Het is een boom waarvan de bloemen verschijnen als de takken nog kaal zijn. Dat geeft hem in de lente een mooi knalgeel aanzicht. In de nazomer beginnen er felrode vruchten aan deze boom te hangen die kunnen worden bereid als jam die boordevol vitamine C zit. Kornoelje is een zeer goed geneesmiddel. Het werkt zelfs tegen coeliakie, een ziekte waarvan men denkt dat het ongeneeslijk is.
Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.Botanische tekening gele kornoelje /
Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Inhoud:
Naamgeving
De
Latijnse naam die we in de wetenschap gebruiken van gele kornoelje is
Cornus mas. Een alternatieve naam in
het Nederlands voor deze bes is kornalijn. In het Duits wordt deze boom Kornelkirsche genoemd, wat vertaald wordt met kornoeljekers. In het Engels heet het cornelian cherry.
Gele kornoelje komt in het wild in
Nederland en België voor maar hij staat op de lijst van rode planten. Hij begint al te bloeien in februari en deze bloei duurt voort tot in april.
De vruchten kun je eten
Kornoeljevruchten hebben diverse toepassingen. Het vruchtvlees kan versuikerd worden zodat je een snoepje krijgt. De vruchten kun je met suiker of
azijn bereiden tot een compote. Er is ook een marmelade, gelei of vruchtensap van te maken. In Turkije noemt men een sap van deze plant Scherbet of Hoschaf. De vrucht is een volksgeneeskundig middel bij diarree. In
de traditionele Chinese geneeskunde is kornoelje een middel dat ying versterkt, de nierwerking verbetert en het wordt soms ingezet bij mannen die last hebben van ongewenste zaadlozing.
10 leuke weetjes over kornoelje
- De pitten van kornoeljevruchten werden vroeger geroosterd en gemalen om te dienen als koffiesurrogaat met een extra lekkere, vanilleachtige smaak.
- Naast gele kornoelje bestaat er rode kornoelje die blauwe vruchten aflevert.
- Het hout van kornoelje is zo hard dat er wandelstokken van worden gemaakt.
- De kornoeljevruchten kunnen als visaas worden gebruikt.
- Gereedschap zoals hamerstelen maar ook kammen, handvatten van messen, raderen in molens zijn dikwijls genaakt met kornoeljehout omdat dit hout niet snel breekt.
- De pitten van kornoelje zijn zeer geschikt om een ketting van te maken.
- Een Arabisch hoofddeksel, genaamt ´fez´, werd vroeger rood gekleurd met kornoeljesap.
- Vroeger lag kornoelje in Duitsland op markten. Op de Balkan vind je het in de herfst anno begin 21e eeuw nog op markten.
- Het paard van Troje uit de geschiedenis van het oude Griekenland, is gebouwd met kornoeljehout.
- Romulus en Remus baakten de grenzen van Rome af met stokken gemaakt van kornoeljehout.
Traditionele geneeskunde en kornoelje
De Kornoelje is mild verwarmende en het heeft zoete vochtige bijsmaak. De bast, het hout en de bladeren samen kun je in water koken om een lekker ontspannend bad van te maken. Als je aan jicht leidt is het goed om extra bladeren van de kornoeljeboom in het bad te doen. De kornoeljevrucht van deze boom is niet schadelijk maar zuivert en versterkt de maag. Je hoeft niet ziek te zijn om beter te worden van gele kornoelje. Een thee van enkel de schors is een opwekkend middel.
Hildegard von Bingen en kornoelje
Hildegard von Bingen is één van de eerste schrijfsters die in Europa de volksgeneeskunde op papier vastlegde. Ze schreef dat kornalijn of kormoelje goed is voor maag en darm en het kan colitus of ontsteking van de dikke darm tegengaan. Reinhard Schiller schreef een boek over von Bingen met daarin de volgende bereidingswijzen en toepassingen: je kunt het rauw eten, als jam en als gelei of gewoon als rauwe puree. Het spijsverteringskanaal wordt versterkt door deze vrucht.
De zaden van kornoeljevruchten kunnen worden aangewend om een olie te maken die geschikt is voor consumptie.
Kornoelje tegen coeliakie
Kornalijn werkt goed tegen coeliakie of glutenintolerantie. De coeliakiepatiënt dient dagelijks een portie kornoelje-kersen te eten, in welke vorm (verse vrucht, compote, jam) dan ook. De spijsverteringskanalen worden hierdoor versterkt. Het helpt niet om deze vrucht eenmalig te eten; slechts een maandenlang volhouden van het eten van kornoeljebessen leidt tot medicinaal positief resultaat. Het heeft immers ook jaren geduurd voordat de darmen dermate ziek waren dat er sprake is van coeliakie. Volgens schrijver Wighard Strehlow zit er een anthocyanide in deze rode vrucht die een beschadiging van de maagslijmvliezen kan herstellen. Deze zelfde stof kan ook bloedvaten en spataderen repareren en is een middel bij gastritis of maagslijmvliesontsteking.
De bladeren van kornoelje kun je gebruiken om een thee te maken.
Zelf kruidenthee maken is goed mogelijk met deze bladeren.
Gele kornoelje in de tuin
Het is leuk om een gele kornoelje in de tuin te hebben. Hij houdt van een vochtige grond. Het is een boom die veel aantrekkingskracht uitoefent op bijen. Een gele kornoelje is een schitterende sierboom in de tuin met vele nuittige toepassingen. Je kunt de vruchten van gele kornoelje eten maar ze zijn een beetje wrang. Er zijn speciale rassen gekweekt met iets grotere vruchten zoals 'Jolico' en 'Kasanlak'. Deze boom is een extra aanrader voor mensen die van jam maken houden. De pit is moeilijk van het vruchtvlees te scheiden maar en paar uur werken levert vele potten heerlijke en unieke jam op die in vrijwel geen enkele winkel verkrijgbaar is. De gele kornoelje is winterhard tot -35 graden Celsius wat inhoudt dat hij in Nederland nooit aan vorst zal bezwijken.