Superproducten uit de natuur

Superproducten uit de natuur De natuur heeft de mens veel te bieden, we staan er alleen lang niet altijd bij stil. Of we staan er op zijn minst niet genoeg bij stil. De natuur biedt producten die iets toevoegen aan onze gezondheid, zowel aan de binnen- als de buitenkant. De producten die een dubbele werking hebben en op verschillende manieren toepasbaar zijn, zijn helemaal ideaal om in huis te hebben en regelmatig toe te passen. Enkele van deze multitaskers opgesomd.

Breed toepasbaar

De mens heeft zich door de eeuwen heen weten te handhaven in de natuur en dat wil zeggen, dat men de producten die we in de natuur vinden voldoende functioneel heeft toegepast. Toch is er op enig moment ook de klad in gekomen, want we zijn natuurproducten gaan namaken en de chemische goedjes zijn voor veel minder geld te koop. Een goed voorbeeld is een product als rozenolie. Het chemische goedje is voor enkele euro’s te koop. Echter, de echte rozenolie is erg duur, want het proces van de vele blaadjes die in het water moeten drijven en waar men de geur uiteindelijk uit moet destilleren is erg arbeidsintensief. Nog even los van de vele rozen die je voor het proces nodig hebt.

Daarmee niet gezegd dat het chemische goedje het natuurlijke product kan evenaren, want juist bij rozenolie is het een voorbeeld van het blijven ruiken van een chemische lucht. Dit geldt voor meer producten uit de natuur. Het chemische proces is er en kan toegepast worden, maar staat los van wat de natuur echt kan bieden.

Betaalbaar

Toch zijn er gelukkig ook genoeg producten rechtstreeks uit de natuur die prima betaalbaar zijn. Producten die verbouwd worden voor de veelal dubbele toegevoegde waarde welke deze producten voor de mens oplevert.

Veelzijdige natuurproducten

Er zijn meerdere veelzijdige producten, waarvan er enkele in willekeurige volgorde zijn opgesomd.

Amandel

Er zijn twee soorten amandelen (amandelen behoren tot de steenvruchten): de eetbare is de zoete. In Nederland groeien ze niet, ze worden hier geïmporteerd uit subtropische landen. Het bevat vitaminen A, B1, B2, B6 en E en is voedend en hydraterend. De amandel is als steenvrucht gezond, maar er wordt ook olie uit geperst tot amandelolie, die wordt gebruikt in bijvoorbeeld shampoo of huidverzorgingsproducten. Met name de droge huid vaart er wel bij en de olie wordt ook bij massages veelvuldig toegepast.

Dode zeezout

De Dode zee ligt ruim 400 meter onder onze de zeespiegel en is de laagste plaats ter wereld te noemen. Er verdampt in de Dode zee meer dan er instroomt en dat maakt het de zee met de hoogste concentratie van zout ter wereld; de concentratie is zo’n 340 gram per liter. De naam dankt de zee aan het gegeven dat er in deze zee geen leven mogelijk is.

Echter, de helende werking voor de mens is er wel degelijk, want de mineralen zijn erg goed voor de mens met huidklachten. Met name de magnesium is vijftien keer zo hoog als in het bekende zout uit het keukenkastje. Verder bevat het ook nog sporenelementen. Het water droogt niet uit maar hydrateert, verwijdert de droge huidcellen en werkt desinfecterend. De grote hoeveelheid mineralen, zeker indien regelmatig aangebracht, werkt erg goed voor de huid. De huid wordt vitaler. Verder werkt dit zeewater door in de stofwisseling en de vochtbalans en dat heeft weer een uitwerking op een grotere weerstand voor ziekten van buitenaf.

Aloë vera

De Aloë vera-plant behoort tot de cactusachtige en is lid van de lelie-familie. De plant vindt zijn oorsprong in Afrika. In het blad zit een soort gel, welke een medicinale werking heeft. Het bevat maar liefst 200 werkzame stoffen, mineralen en vitaminen en ook nog een groot aantal antioxidanten. Het product heeft een ruime werking tegen ontstekingen, constipatie, is goed voor de huid en helpt de spijsvertering.

Aloë vera is een multifunctioneel product en is te vinden in gel- en poedervorm. Voor de huid werkt het tevens als hydraterend middel en het helpt in het aanmaken van nieuwe cellen. Aloë vera wordt in steeds meer producten toegepast, tot tandpasta aan toe. Een pasta die je ook nog gewoon door mag slikken. Bovendien verkoelt het het tandvlees enigszins en dat is zeker voor jonge kinderen met doorkomende tanden weer heel erg nuttig. Voor de huid is het behalve hydraterend ook verzachtend en reinigend.
Eeczeem, schaafwonden of luieruitslag worden prima opgevangen met producten met Aloë vera. Tenslotte wordt het inmiddels ook in shampoos toegepast.

Bron: Castleguard, PixabayBron: Castleguard, Pixabay
Lavendel
Behalve dat het lekker ruikt, doet het product nog veel meer. Heel lang geleden werd het kruid gezien als bescherming tegen de negatieve krachten. Het begon echter pas goed met de geur en dus gingen er mensen in baden of er vervolgens essentiële olie uit persen en het als gedroogd kruid toepassen.

Het kalmeert de zenuwen en geeft een opbeurend gevoel. Het heeft een ontsmettende en pijnstillende werking en kan dus ook ingezet worden bij wondjes, puistjes en insectenbeten. Verder werkt het slijmoplossend en het verzacht bij een keelontsteking en hoestbuien. Lavendel doet echter nog meer, want als je last van winderigheid hebt, kan lavendel ook uitkomst bieden. Tenslotte is je voorhoofd, hals en nek insmeren als je hoofdpijn hebt, ook een manier om hier vanaf te komen.

Magnesium

Magnesium is een mineraal en absoluut onmisbaar voor onze gezondheid. Het zit in verschillende stoffen, maar meest bekend zijn de volkorentarweproducten en paranoten. Maar ook zeewier bevat veel magnesium.

Onze botten bevatten het meeste magnesium. Magnesium helpt bij het opnemen van calcium en het zorgt voor de structuur van onze botten. Magnesium is naast calcium de stof die onze spieren goed laat werken (samentrekken en weer ontspannen). Magnesium is ook belangrijk voor het aanmaken van energie, essentieel om te kunnen functioneren. Het kan in verschillende manier opgenomen worden en kan variëren van voeding, tot een tablet tot een smeersel (olie, gel, vlokken in water).

Tot slot

Slechts een greep uit de producten van de natuur die op meerdere manieren toegepast kunnen worden en voor meerdere doeleinden geschikt zijn. Toch zijn deze het meest bekend, betaalbaar en goed toe te passen.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Aloë vera, superfood of onzin?Aloë vera, superfood of onzin?Hoe zit het met de aloë vera? Dit product wordt al langer gezien als enorm gezond, een soort superfood dus. Er worden al…
Aloë vera van grote betekenis in de islamAloë vera van grote betekenis in de islamHet woord Aloë is afkomstig van het Arabische alloeh en dat betekent letterlijk schitterende, bittere substantie. Vera b…
Aloë vera: de wonderplant voor jong en oudAloë vera: de wonderplant voor jong en oudAloë vera wordt al van oudsher gebruikt omwille van zijn genezende functie. Toch kennen vele mensen deze plant nog niet.…
Aloë vera, wondermiddel!Aloë vera is de voorbije jaren zowaar verheven tot een wondermiddel. Een product dat heil brengt tegen allerlei soorten…

Stress en hoe je op natuurlijke wijze stress kan bestrijdenStress en hoe je op natuurlijke wijze stress kan bestrijdenUit sommige onderzoeken is gebleken dat stress de grootste kwaal is van het Westen, maar wat is stress nu eigenlijk? Hoe…
Natuurlijke middelen tegen aarsmadenNatuurlijke middelen tegen aarsmadenHet hebben van aarsmaden zal de meerderheid van de Nederlanders en Belgen minimaal een keer in hun leven meemaken. Velen…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PollyDot, Pixabay
  • Healthy, De Tuinen, magazine september 2015: “Producten uit de natuur”
  • Afbeelding bron 1: Castleguard, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.