Colloïdaal goud of goudwater: wat is het en wat doet het?

Colloïdaal goud of goudwater: wat is het en wat doet het? Colloïdaal goud, we noemen het in de volksmond ook wel goudwater, klinkt duur en voor menigeen is het ook duur. Aan colloïdaal goud wordt al eeuwen een (natuur)geneeskrachtige werking toegekend. Geneeskracht die overigens deels wel en deels niet bevestigd wordt. Colloïdaal goud is terug te herleiden naar de klassieke natuurgeneeskunde. Wat is goudwater nu echt, waar kan het je bij helpen en hoe pas je het toe?

Wat is colloïdaal goud?

Colloïdaal goud betreft minuscuul kleine stukjes goud, die in het water drijven. Hoewel de geneeskrachtige werking van dit geneesmiddel uit de klassieke geneeskunst maar deels zijn effectiviteit heeft aangetoond, wordt het toch voor de meest uiteenlopende zaken toegepast. Denk hierbij aan meer vitaliteit, een hoger energieniveau en het aanpakken van tumoren. Voor velen is het inmiddels een soort levenselixer geworden en hoort er op dagbasis bij zoals je ook een vitaminetablet slikt. Men gaat er van uit dat je 10 ml per dag moet opdrinken.

Onderzoek

Zoals gezegd kan goudwater worden toegepast bij het aanpakken van tumoren. De Universiteit van Twente heeft in 2011/2012 in samenwerking met het AMC (academisch ziekenhuis Amsterdam), het EMC (academisch ziekenhuis Rotterdam) en het RIVM* onderzoek gedaan of goudwater zich daadwerkelijk hecht aan kankercellen en of dit voordelen heeft voor de medicijnen die de kankerpatiënt moet innemen.

Men geeft aan dat het goud een goed “vervoersmiddel” is voor medicijnen die de tumoren moeten bestrijden. Het gegeven dat goudwater zich gemakkelijk hecht aan tumoren helpt om de medicijnen meer te kunnen laten richten op de tumor. Bovendien wil meer effectieve werking in de praktijk zeggen dat je minder medicijnen in hoeft te nemen. Dit verlicht het veelal zware proces waar kankerpatiënten zich in bevinden. Goudwater is echter nooit een vervanging voor een medicijn.

* RIVM is een Nederlands overheidsinstituut. Men verzorgt informatie, monitoring en wetenschappelijke onderbouwing van het volksgezondheidsbeleid.

Bron: PublicDomainPictures, PixabayBron: PublicDomainPictures, Pixabay

Geschiedenis

Gebruik in het verleden

Dat het gebruik niet helemaal uit de lucht gegrepen is, blijkt wel uit de oude Chinese geneeskunst waar gouden munten meegekookt werden met de rijst. Zo zouden er goudmoleculen in het water terechtkomen en op de rijst. Zowel de rijst als het rijstewater werden goed gebruikt. Tot op de dag van vandaag wordt het als levenselixer door menig Chinees nog steeds toegepast. Er is ook opgetekend dat de Romeinen met goudwater meer heil zagen in het bestrijden van lepra en syfilis. In de middeleeuwen zagen de alchemisten goudwater als het perfecte middel voor verjonging en gezondheid.

Wel of geen officieel medicijn toen en nu?

Tot 2002 was colloïdaal goud slechts in de apotheek verkrijgbaar. De Amerikaanse FDA* heeft colloïdaal goud inmiddels benoemd als een 'geneesmiddel van voor 1938'. Wat men daar mee wil zeggen is dat het in de praktijk vrij mag worden gefabriceerd en gedistribueerd. Bovendien mogen er geen claims gelegd worden wat betreft de effectiviteit ervan. Het is dus geen medicijn in traditionele zin. Nu kan colloïdaal goud dus door iedereen gefabriceerd en commercieel aangeboden worden, wat de kwaliteit in het algemeen overigens niet ten goede komt. Het luistert nogal nauw hoe groot de deeltjes goud in het water zijn en wat de verhouding exact is.

* FDA staat voor Food and Drug Administration. President Roosevelt heeft de FDA in 1906 opgericht en het instituut is inmiddels wereldwijd toonaangevend. Voor Amerika bewaakt het de kwaliteit van het voedsel en de medicijnen in brede zin.

De prijs van goudwater varieert nogal, want voor 250 ml betaal je in 2016 tussen de € 30,- en € 50,-. Grotere verpakkingen geven wel wat korting. Online zijn er veel bedrijven die het goudwater aanbieden. Kijk vooral ook waar de verschillen zitten wat betreft hetgeen er nog meer aan het product toegevoegd wordt.

Waar wordt het voor toegepast?

Geestelijk

Er zijn nogal wat aandoeningen waar goudwater voor wordt ingezet. Inmiddels is men er achter dat het naast werkzame stoffen voor lichamelijke klachten ook werkzame stoffen voor geestelijke klachten bevat. Te denken valt aan depressiviteit en zelfs bij zelfmoordneigingen wordt het ingezet. Klinisch psycholoog Dr. Fabel heeft hier 30 jaar onderzoek naar gedaan. Verder bevat het ook stoffen die kunnen helpen bij verslavingsgevoelige mensen.

Bron: Geralt, PixabayBron: Geralt, Pixabay
Lichamelijk
De lichamelijke aandoeningen waar goudwater voor ingezet wordt zijn:
 • Lepra
 • Tuberculose
 • Kanker
 • Syfilis
 • Gewrichtsreuma/ontstekingen, artrose
 • Huid: rimpels, ouderdomsvlekken, psoriasis, brandwonden, eczeem, schimmelinfectie, uitslag
 • Parkinson
 • Hartaandoeningen
 • Slapeloosheid
 • Stofwisseling
 • Rillingen
 • Nachtelijk zweten
 • Zwaarlijvigheid

Het heeft tevens een pijnstillende werking en er zijn dus mensen die wat goudwater innemen in plaats van een paracetamol of aspirine. Lopende onderzoeken anno 2016 over wat goudwater nog meer kan betekenen concentreren zich voornamelijk op de intelligentie. Echter, het blijft een middel dat ter aanvulling ingenomen kan worden en dient nooit ter vervanging van medicijnen die in overleg met de behandelend arts ingenomen dienen te worden.

Conclusie

Colloïdaal goud is niet vaag. Het heeft werkzame geleidingsstoffen bij mensen met tumoren (medicijnen kunnen sneller en beter de tumoren bereiken) en er zijn talloze klachten die minimaal kunnen verlichten als je op dagbasis colloïdaal goud gebruikt. Voor de een is het middel een laatste strohalm tijdens het ziekteproces en voor de ander en vitalisator.
© 2016 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van colloïdaal goudGoud op zich is niet giftig. Je kunt goudvlokken vinden in allerlei dranken. Volgens natuurgeneeskundigen heeft het zelf…
Het inruilen van (oud) goudHet inruilen van (oud) goudHeb je thuis nog wat goud liggen? Een erfenis missschien, of wat sieraden die je niet meer gebruikt? Hier wat tips die j…
Wat kost een kilo goud?Wat kost een kilo goud?In tijden waarin beleggers vluchten uit aandelen, is goud een goed alternatief. Goud is een dure variant van metaal, en…
Geld voor je gouden sieradenGeld voor je gouden sieradenGoud is op dit moment een populaire middel om je geld in te beleggen. Andersom is er ook veel vraag naar goud en kun je…

Op natuurlijke wijze witte tandenOp natuurlijke wijze witte tandenWitte tanden geven een uitstraling dat je gezond bent en zijn een extra schoonheidsideaal geworden. De tanden (laten) bl…
De helende werking van kruidnagelDe helende werking van kruidnagelKruidnagel is een kruid met een sterk overheersende smaak, het wordt voornamelijk in Indonesië gekweekt waar het in siga…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: 422737, Pixabay
 • The Micro Silver Bullet
 • http://www.wijwordenwakker.org/content.asp?m=m4&s=m78&ss=P789&l=NL
 • http://www.colloidaalgoud.nl/watiscg.html
 • http://www.rife-healing.nl/goudwater.html
 • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
Reactie

Pauline Boon, 13-03-2017
Hallo,
Ik hoorde dat collodiaalgoudwater niet meer ingenomen mag worden? Is dat waar? en waarom? Reactie infoteur, 14-03-2017
De werking wordt door een bepaalde groep mensen betwist, maar het is niet verboden.

Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 25-02-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.