Vakantie als relatiebeëindiger

Vakantie als relatiebeëindiger Je hoort er regelmatig over en menigeen zal ook zeggen “zoiets gaat mij niet gebeuren” … tot het moment dat het je overkomt. Zoiets zie je ook vaak niet aankomen. De vakantie is een moment van rust en als die rust er niet veel is, dan probeer je je “geluk” weer samen te pakken in een vakantie. Als het echter niet (meer) “klopt” in een relatie, dan is de vakantie niet zelden de spelbreker.

Je weet het…

Vreemd genoeg zeggen veel mensen achteraf, dat ze wisten dat het fout zat en toch de vakantie nodig hadden c.q. wilde gebruiken om de relatie nieuw leven in te blazen. Echter, als het al zover is, dan is de kans dat de relatie te redden is, ook niet echt groot. Of het een strohalm grijpen is of een serieuze mogelijkheid om een positieve draai te geven aan de relatie, menigeen probeert de relatie op deze wijze te redden.

Uit elkaar groeien

De relatie redden tijdens een vakantie heeft over het algemeen niets te maken met relaties die overduidelijk al fout lopen gedurende de duur van de relatie. Andere partners die in beeld komen, liefde die er simpelweg niet meer is of anderszins. Lastiger wordt het met de relatie waar beide partners zich ontwikkelen (of één van de twee) en men uit elkaar groeit. Dat is namelijk meestal een langzaam proces wat gestaag doorgaat en niet zelden heeft men het niet echt in de gaten, tot het moment dat er vervelende woorden vallen, een van de partners vindt dat er te weinig tijd is of een van de partners “vlucht” in andere dingen dan een goede balans in werk en privé.

Als de vakantieperiode in zicht komt, hebben veel mensen er ook een drukke periode op zitten en zijn toe aan vakantie. Dat kan ook nog meer prikkelbaarheid met zich meebrengen en eigenlijk niet het ideale moment om aan je relatie te werken. Toch doen we het massaal.

Vakantie!

Halleluja … het is vakantie dus nu hebben we alle tijd voor elkaar. En vaak gaat het de eerste dagen ook nog wel goed. Maar de onrust is niet het lichaam uit en zal zich ergens moeten manifesteren, tenminste als je het niet uitspreekt. Dat maakt dus ook dat de kleinste onhebbelijkheid opgeblazen kan worden tot een echt issue, want dat kleine dingetje is slechts de druppel die de emmer kan doen overlopen.

Geen remedie in de vakantietijd

Het is dan ook een utopie om te denken dat de vakantieperiode een scheefgroeiende relatie zal redden. Een serieuze poging de relatie te redden is niet zozeer rust, maar meer de pijnpunten boven halen, helderheid schaffen en een commitment om moeite te doen de nieuwe afspraken te respecteren. Spreekt voor zich als de liefde er niet meer is, ook een serieuze poging geen zin heeft. Maar je kunt het proces wel gebruiken.

Altijd vakantie

Wil je het vakantieproces gebruiken om je relatie te redden, dan zou je moeten kijken naar de vakantie. Wat doe je, hoe gedraag je je, hoe voelt het etc.
Een relatie is investeren in elkaar (en niet eenmalig) en het veelgebruikte argument “tijd” of eigenlijk het ontbreken van tijd, wat nogal snel komt bovendrijven, is een non argument. Je hebt tijd namelijk zelf in de hand en als je te weinig tijd hebt om aan je relatie te werken, dan doe je dat zelf. Prioriteiten stellen doe je namelijk ook zelf en als de relatie te weinig tijd krijgt, vind je het dus niet belangrijk genoeg. Begin ook in dit geval met eerlijk naar jezelf te zijn.

Ontspan en investeer

Er vanuit gaande dat je dat wel wil doen, investeer je dus. Je doet in je tijd samen dingen die je ook tijdens de vakantie doet. In eerste instantie is een ontspannen sfeer belangrijk en wat daarna komt vul je zelf in. Waar het ene stel samen actieve dingen gaat doen, zal het andere stel lekker relaxed ontspannen en over leuke toekomst dingen spreken. Vergeet niet al je mogelijke verstoringen (laptop, mobiel etc.) uit de weg te ruimen en echt eerlijk tegen elkaar te zijn. Vertrouwen dat je in een veilige omgeving bent, is een absolute must voor een serieuze poging.
Dit moet dan ook niet als een “moetje” ervaren worden, maar de balans tussen werk en privé moet van dien aard zijn, dan het glooiend in je totale levensplaatje past. Denk hierbij aan het welbekende yin en yang.

Als het nieuw voor je is, is het niet vreemd dat het in het begin ietwat geforceerd overkomt, maar het moet je levensritme zijn en dan vallen de puzzelstukken vanzelf op zijn plaats. Geen succes verzekerd, want ook bij een serieuze poging waar je beide scherp op het proces zit, kan je toch tot de conclusie komen dat je uit elkaar gegroeid bent. Maar ook dat is het leven en dan heeft het blijkbaar zo moeten zijn. De kans dat het je toch wat oplevert, zijnde geen vervelende scheiding maar de mooie momenten koesteren, is weer groter.

Tot slot

Vakantie is lekker, maar vakantie kan zomaar een desillusie worden, als je deze gebruikt om je relatie te redden. Een boost, omdat je even wat weinig tijd voor elkaar gehad hebt is één, maar een uit elkaar gegroeide relatie of een relatie die op voorhand al niet helemaal klopt, is een heel ander verhaal. Maak jezelf dan ook vooral geen illusie.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Samen op vakantie, de pest voor je relatie?Samen op vakantie, de pest voor je relatie?Ieder jaar in september is het weer zover. Je ziet mensen die je de hele zomer niet gezien hebt terug en ze zijn plotsel…
Typische relatietestenTypische relatietestenWe houden wel van elkaar, maar horen we ook echt bij elkaar? Durven wij een relatie aan en kunnen wij een relatie aan. I…
Relatieproblemen? Relatietherapie!Relatieproblemen? Relatietherapie!Hulp nodig met je relatie? Zijn er relatieproblemen? Erger je vaak aan je partner? Twijfel je aan je relatie? Ga je liev…
Na de vakantie uit elkaarNa de vakantie uit elkaarVele relaties sneuvelen na de vakantieperiode, want het is bekend dat de vakantie de ultieme test voor een relatie kan z…

Internetdaten gevaarlijk?Internetdaten gevaarlijk?Internetdaten wordt steeds meer gebruikt, maar kan ook best gevaarlijk zijn. Je weet nooit met wie je verbonden bent. Is…
Succesvol online datenSuccesvol online datenJe hebt besloten om via het internet te gaan daten. Dat is natuurlijk leuk en spannend, maar wat nu als er maar niemand…
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.