Na de vakantie uit elkaar

Na de vakantie uit elkaar Vele relaties sneuvelen na de vakantieperiode, want het is bekend dat de vakantie de ultieme test voor een relatie kan zijn. Zeker als een relatie, om wat voor reden dan ook, toch al onder druk staat. Maar ook de prille relatie kan hiermee de eerste echte test doorstaan (of niet). Wat doet de vakantie met mensen dat er zoveel relaties sneuvelen na een ontspannen periode van samen zijn?

Samen zijn

Een periode zoals de vakantie, waar je de boel de boel kunt laten en juist tijd voor elkaar hebt, is bij uitstek de periode om er achter te komen of je relatie bestand is tegen “op elkaars lip zitten”. Het klinkt wellicht vreemd, want in een periode dat je niets om handen hebt dan de leuke dingen van het leven en heerlijk ontspannen allerlei bezigheden in kunt vullen, knappen veel relaties.

Vreemd in de zin van ontspannen zijn en dan alles heerlijk van je af laten glijden, versus de minder leuke kanten van je partner zien juist omdat continu op elkaars lip zit.

Scheefgroei in relatie

Normaal gesproken heb je allebei je bezigheden in werk, school en/of het huishouden al dan niet met kinderen. Dan is het vaak passen en meten om juist dingen samen te doen, als het al lukt. Als er dan om wat voor reden enige scheefgroei is, valt dat niet direct op. Mensen zijn geconditioneerd en gaan in principe altijd door. Pas op het moment dat je na gaat denken, tijd hebt om tot rust te komen en andere aspecten van je partner ziet, worden zaken duidelijk.

Bron: Eommina, PixabayBron: Eommina, Pixabay
Uitvergroten
Daarmee ook meteen gezegd dat sec de vakantie nooit de reden van het breken van een relatie is, maar de gevoeligheden komen tijdens de vakantie wel bloot te liggen en worden mogelijk zelfs uitvergroot. Je hebt tijdens de vakantie alle tijd om over zaken na te denken, te spreken en dus tijd voor elkaar te hebben. Als er dan ergens iets niet goed zit (scheefgegroeid of pril en je kent elkaar nog niet zo goed), worden ook andere aspecten van je partner uitgelicht en vergroot dat je negatieve plaatje over je partner. Je dikt met kleine irritaties, die je eigenlijk al wel had maar geen aandacht aan schonk, je eigen verhaal aan.

Daar komt dan meestal nog bij dat er veel mensen de grootste moeite hebben om over hun gevoelens te praten en als er al een weg uit is, is het praten (maar dan wel in een vroeg stadium). Aangezien dit aspect geheel of deels achterwege blijft, is je beeld van je partner na de vakantie een stuk helderder. Niet zelden val je dan bij thuiskomst in een zwart gat en vergroot het probleem zich nog meer. Immers, je vakantie gebruik je ook om lekker bij te komen en weer nieuwe energie te hebben voor de volgende periode. Lekker fris beginnen na je vakantie moet het gevoel zijn, maar omdat het juist het tegenovergestelde is, komt het gevoel extra hard aan.

Hulp inroepen?

Of je nu wel of niet goed bent in het praten over je gevoelens, meestal is het beter om een onafhankelijk persoon naar de situatie te laten kijken en een poging te laten doen om tot elkaar te komen. Immers, je hebt je mening gevormd of bevestigd gekregen tijdens de vakantie en de kans op een welles / nietes – spel is dan groot. Hoe reëel je beelden zijn, kan een onafhankelijk persoon beoordelen. Bovendien kan je jezelf meer focussen op het gevoel, immers houden van is een basis die er nog moet zijn en soms wordt deze weggedrukt door andere gevoelens en gedachten.
Als de basis er nog is, kan het voldoende aanleiding zijn om een succesvolle sessie met een professional in te gaan.

Gescheiden verder?

Als alle pogingen op niets uitdraaien en je komt tot de conclusie dat uit elkaar gaan toch beter is, is dat altijd pijnlijk. Ook als het houden van langzaam geheel of deels weggedreven is, is het toch een pijnlijke periode. Zeker als je kinderen hebt, want die vragen er niet om. Kinderen willen ouders bij elkaar hebben en een van de twee ouders minder zien, omdat ze niet meer van elkaar houden is moeilijk te verhapstukken voor kinderen, het is tegennatuurlijk. Zeker als ze jong zijn en niet bewust wat van ruzies of andere onenigheden meegekregen hebben.

Bron: Eigen neefje en nichtje - AnnastaalBron: Eigen neefje en nichtje - Annastaal
Als er kinderen zijn
Als je alleen verder moet, kan je je - hoe pijnlijk dan ook – toch direct richten op de toekomst. Spullen verdelen, oplossing zoeken voor de woonruimte en afscheid nemen. Spreekt voor zich dat ook hier nog een proces van verwerking ligt wat je zeker niet moet negeren.

Met kinderen ligt het echter alleen nog een stuk genuanceerder, want kinderen wil je niet de dupe laten zijn van je beslissing. Naast je eigen verwerking moet je ook zorgvuldig een oplossing zoeken voor de kinderen en zo dat ze een gevoel houden bij beide ouders, de kosten voor de kinderen vastleggen en hoe je onderling de relatie dusdanig kunt laten zijn, dat het acceptabel is voor kinderen. Voorkomen dat, bij onenigheid, kinderen ergens tussen gezet worden, en je leven weer oppakken.
Enig extra nadeel als een scheiding met kinderen na de vakantieperiode plaatsvindt, is de onzekere situatie die voor veel kinderen op school ook al speelt. Ze zijn net nieuw in een klas, mogelijk nieuwe vriendjes moeten maken en hun plekje nog moet vinden.

Tot slot

Een relatie ga je niet aan met de gedachten dat het weer stopt, toch zijn maar weinig relaties bestand tegen de tand des tijds. Van de geregistreerde partners gaat inmiddels bijna de helft weer uit elkaar en uit onderzoek (2011) blijkt dat ruim 60% tijdens de vakantie de ogen open zijn gegaan en het beëindigen in gang is gezet.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De meest voorkomende redenen voor een echtscheidingDe meest voorkomende redenen voor een echtscheidingEen huwelijk beginnen we allemaal met de gedachte dat dit voor het leven is. Wanneer we de cijfers bekijken is dit geen…
Relatie is te slecht om er mee door te gaanRelatie is te slecht om er mee door te gaanWat doet het gevoelsmatig met je als je beseft dat je relatie of huwelijk te slecht is om er mee door te gaan? Welke emo…
Kinderen en scheidenKinderen en scheidenScheiden is een van de meest voorkomende problemen binnen een gezin. Vaak lijden de kinderen onder ruzies van de ouders…
Kinderen en relatieproblemen: scheiden of blijven?Kinderen en relatieproblemen: scheiden of blijven?Moet je bij elkaar blijven wegens de kinderen? Als de relatie zo slechts is dat er dagelijks sprake is van conflicten, r…

Relatie valkuilen die je kunt voorkomenOp de rotsachtige weg van liefde, kan een deel van de weg waar je langskomt diepe kuilen hebben, welke een klapband kunn…
Onvrijwillig relatieloosOnvrijwillig relatieloosEr zijn steeds meer mensen die geen vaste relatie hebben en hoewel mensen met een relatie gezonder blijven en ouder word…
Bronnen en referenties
  • H. Benschop - relatietherapeut
  • Afbeelding bron 1: Eommina, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Eigen neefje en nichtje - Annastaal
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.