Onvrijwillig relatieloos

Onvrijwillig relatieloos Er zijn steeds meer mensen die geen vaste relatie hebben en hoewel mensen met een relatie gezonder blijven en ouder worden (volgens de statistieken), kiezen toch nog steeds meer mensen voor het vrijgezellenbestaan. Echter, binnen die grote groep vrijgezellen is een substantiële groep mannen en vrouwen die niet vrijwillig relatieloos zijn. De vraag is dan natuurlijk … wat is de reden?

Waarom zonder relatie?

Hoewel we bij de man of vrouw zonder relatie denken aan de happy single met een goede baan in een grote stad, is de grootste groep toch de man of vrouw waarvan de partner overleden is. Zeker als mensen van middelbare leeftijd zijn, wordt er minder snel naar een nieuwe partner gezocht. Dan krijg je de relatief grote groep die bewust kiest voor het vrijgezelle bestaan en dan is er ook nog een groep die uiteindelijk wel voor een relatie wil gaan, maar wat om een of andere reden (nog) niet lukt.

Met name die laatste groep is in beeld bij de relatiebureaus, websites en goedwillende vrienden (om twee mensen aan elkaar te koppelen). Deze groep is erg divers, maar er zijn wel wat overeenkomsten inzake het niet komen tot een relatie.

Waarom geen relatie?

Waar de ene onvrijwillig relatieloze man of vrouw denkt “het komt wel” is de andere verwoed op zoek naar de reden waarom een relatie uitblijft, terwijl er op allerlei fronten aan gewerkt wordt om nieuwe mensen te leren kennen. Hier is het eisenpakket een item wat steeds belangrijker wordt, dit terwijl het lang niet altijd als zodanig gezien wordt.

Eisen stellen?

Voor de meeste mannen en vrouwen is het geen kwestie van moeten en de meeste kunnen er alleen ook een leuk leven van maken. Dit is ook meteen de basis die gesteld wordt voor het eisenpakket als je dan toch aan een relatie denkt. Immers, de relatie moet erop vooruit gaan en daar begint de lijst van wat je zoekt in een partner. Verder zijn eisen die veel terugkomen:
  • Relatie moet 1 + 1 = 3 zijn.
  • Genegenheid / warmte.
  • (Deels) dezelfde interesses.
  • Gelijkwaardigheid in relatie en als mens.
  • Ambitieniveau / doelen moet enigszins aansluiten.

Welnu, een eisenpakket is prima, een partner moet immers iets aanvullen en is geen nieuw behangetje wat je er weer af kunt halen als het toch even tegenvalt. Echter, waar de eisen op zich prima zijn, is het tijdstip waar eisen een rol gaan spelen niet altijd juist. Als je de lat vanaf de eerste afspraak hoog legt kan dit, behalve de ander afschrikken, ook een drempel voor jezelf opwerpen. De eisen spelen in ruim 50% van alle gevallen (latente) rol. De eerste afspraken zijn afspraken van aftasten, is die klik er, voelt het goed (je gevoel altijd een belangrijke rol laten spelen) in iemands aanwezigheid.

Bron: Eommina, PixabayBron: Eommina, Pixabay
Liefde op het eerste gezicht
Dan speelt er ook nog de vraag of het liefde op het eerste gezicht moet zijn. Waar de een inderdaad met liefde op het eerste gezicht perfect uit de voeten kan, speelt dit bij een ander niet. Maar als je denkt dat liefde op het eerste gezicht een must is, dan is het direct een domper. Zelfs meer dan 60% van de mensen heeft nog nooit een “liefde op het eerste gezicht” –moment gehad. Zo vreemd is het dus helemaal niet.

Contact

Waar je contact maakt met die ander is geheel aan jezelf, feitelijk kan het overal en is alleen de bar tijdens het uitgaan al lang achterhaald. Immers, verhoudingsgewijs komen de meeste relaties tot stand op de volgende plaatsen:
  • Het werk.
  • De vereniging (sportverenigingen doen het bij uitstek goed in deze!).
  • Gemengde vriendengroepen (vaak als verlengstuk van een studie).
Daarbij moet opgemerkt te worden dat internet en met name de social media ook een steeds grotere rol gaat spelen.

Natuurlijk is het taboe van het relatiebureau (al dan niet via internet) voor een groot gedeelte verdwenen en zoeken steeds meer vrijgezellen een partner via die weg. Echter, ook via die weg geldt hetzelfde … je eisenpakket. Bovendien moeten je “eisen” bij de intake zijn meegenomen en zou die selectie al gemaakt moeten zijn. Dat je er dan bij een eerste afspraak extra op gaat letten (of het ook zo is) is logisch, maar ook hier zou je dit eigenlijk achterwege moeten laten en alles op je af laten komen. Een instelling van “ik zie wel” maakt je ook een stuk meer ontspannen, wat het ijs nog wel eens eerder wil laten breken.

Tot slot

In een relatie moet je elkaar aanvullen en wat onhebbelijkheden heeft iedereen wel, maar de grote lijn moet goed voelen. Vandaar uit verder kijken of die klik ook goed voor “meer” is, heeft bij de meeste mensen tijd nodig. Neem die tijd dan ook, daar is het belangrijk genoeg voor.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken van een sterke en goede relatieKenmerken van een sterke en goede relatieWat zijn de kenmerken van een goede relatie? Hoe herken je een goede relatie? Wanneer is een relatie sterk en niet kapot…
Bewust vrijgezel zijn: Een vrij bewuste keuzeBewust vrijgezel zijn: Een vrij bewuste keuzeIn de omgeving van mensen in Nederland is de kans redelijk groot dat je een vrijgezel aantreft. Veel mensen denken dat d…
Relatie en huwelijk: liegt je partner vrijwel altijd?Relatie en huwelijk: liegt je partner vrijwel altijd?Liegen is voor de communicatie binnen een relatie zoals moord is voor het leven. Liegt je partner tegen je? Dat liegen n…
Tips om je relatie sterker te makenTips om je relatie sterker te makenGaat je relatie niet zoals jij gewild had? Beschouw je jullie relatie als zwak? We zijn vaak erg druk bezig met ons eige…

Na de vakantie uit elkaarNa de vakantie uit elkaarVele relaties sneuvelen na de vakantieperiode, want het is bekend dat de vakantie de ultieme test voor een relatie kan z…
10 tips voor online datingSteeds meer mensen zoeken en vinden hun ware liefde via online dating. Online dating is dan ook een perfecte oplossing v…
Bronnen en referenties
  • Cijfers zijn afkomstig uit een onderzoek van B. Tallman (University of Cambridge).
  • Afbeelding bron 1: Eommina, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.