10 tips voor online dating

Steeds meer mensen zoeken en vinden hun ware liefde via online dating. Online dating is dan ook een perfecte oplossing voor wanneer je weinig tijd hebt, je binnen je huidige vriendengroep niet de juiste mensen ontmoet, of simpelweg pech hebt in de liefde. In dit artikel geven we je 10 tips om je online liefdesavontuur nóg succesvoller te maken.

1. Omarm het concept

Wel de lusten, niet de lasten. Als je deze houding hanteert bij een datingsite, kom je er niet. Als je liever niet je foto of persoonlijke informatie op een datingsite plaatst, dan is online dating niet de juiste methode voor jou. Je moet iets van jezelf prijsgeven voordat je mensen zal prikkelen om een gesprekje met je aan te gaan, en dat kun je doen door je profiel en alle vragen die worden gesteld in te vullen zodat de site jou op de meest optimale manier verder kunnen helpen.

2. Vermarkt jezelf

Het is prima om jezelf in een positief daglicht neer te zetten. Dit is immers ook wat mensen bij 'offline dating' doen: ze kleden zichzelf netjes, doen een lekker luchtje op en proberen op een zo spetterend mogelijke manier voor de dag te komen. Doe dit dus ook online! Besteed wat zorg aan je foto's, informatie en woordkeus.

3. Werk aan je typ- en taalvaardigheden

In het echt heb je intonatie, stemgeluid en andere non-verbale cues waar je diepte kan geven aan een gesprek. Online heb je hier niet de beschikking over. Let dus op je spelling, grammatica en woordkeuzes. De eerste twee kunnen beter foutloos zijn, waarbij je met de laatste (je woordkeuze) veel invloed kan uitoefenen op hoe iemand jou als persoon ziet.

4. Maak het niet te snel lichamelijk

De meeste datingsites gaan om het vinden van liefde, de ware. Wees dan ook niet die enge gozer (mannen lijken zich hier meer schuldig aan te maken) die (te) snel seksuele opmerkingen maakt richting vrouwen. Houd in je achterhoofd dat, hoewel online dating spannend en flirterig mag zijn, je niet te snel vervalt in plat taalgebruik. Hier zullen veel van je gesprekspartners namelijk op afknappen.

5. Ga niet te snel

Het is makkelijk om jezelf in enthousiasme te verliezen en halve liefdesverklaringen de ether in te slingeren tegenover je potentiële scharrel of prins(es) op het witte paard. Wanneer dit gevoel je bekruipt, ga dan even na of je wellicht niet te hard van stapel loopt. Kijk het gerust nog enkele gesprekjes aan, bouw het op met videochatten of kijk even hoe het gaat als je hem of haar een paar dagen niet spreekt. Als het daarna nog goed zit, kun je altijd nog in real life afspreken.

6. Stel de juiste vragen

In een normaal gesprek houd je gesprekken vaak gaande door non-verbale cues af te geven, zoals een knikje of een instemmende 'hmm'. Online is dit niet mogelijk, en daardoor dienen je vragen juist beter en dieper uitgedacht te zijn dan dat ze zouden zijn geweest in een 'echt' gesprek. Denk na over de vragen die je stelt en vraag actief door op antwoorden die worden gegeven. Zo zorg je ervoor dat je overkomt als een actieve luisteraar en dus een geïnteresseerde gesprekspartner.

7. Wees ruimdenkend

Er zullen veel verschillende mensen de revue passeren in je (hopelijk korte maar krachtige) online dating avontuur. Daarbij komt een advies kijken dat niet alleen belangrijk is in de 'echte wereld', maar juist ook in de online wereld: sta open voor nieuwe dingen en oordeel niet te snel. Als je op een persoon stuit die in eerste instantie niet je type is, geef het dan wellicht een kans en duik wat dieper in die persoon. Het zal je inzicht geven in wat je écht wil, en wellicht kennis laten maken met nieuwe dingen die je toch wel bevallen.

8. Praat nooit over geld

Laat het nooit over geld gaan. Ja, er zijn nou eenmaal gold diggers online te vinden die uit zijn op een rijke(re) partner. Zolang het niet over geld gaat, en hij of zij er niet over begint, weet je in ieder geval dat je goed zit.

9. Maak goede beslissingen op tijd

Op een gegeven moment zal het gevoel toeslaan dat dit toch echt de persoon is die je wel in het echt zou willen zien. Laat de beslissing om hem of haar dan ook te ontmoeten niet te laat: je relatie kan niet altijd blijven groeien online, ooit zul je je offline kansen moeten verkennen. Laat het niet zomaar uit de lucht vallen, maar ga na wat voor dingen hij of zij graag in de vrije tijd doet, en kijk of je je potentiële nieuwe geliefde hier voor kan porren. Het kan erop neer komen dat je een week later staat te midgetgolfen in Groningen, maar je hebt de online magie dan al wel verplaatst naar the next level.

10. Blijf proberen

Online daten kan ook behoorlijk moedeloos zijn. Potentiële match na match kan voorbij komen en niet zijn wat jij zoekt in iemand. Wanhoop dan niet, het kan gewoonweg zijn dat je wat pech hebt! Hoe vaker en langer je zal proberen door te gaan met je zoektocht, des te groter de kans wordt dat je uiteindelijk toch door een pijl van Cupido zal worden geraakt.

Heb jij nog meer tips voor online dating? Plaats deze dan in een reactie!

Lees verder

© 2013 - 2024 Suave, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online dating: daten via FacebookOnline dating: daten via FacebookOnline daten hoeft helemaal niet met een datingsite. Facebook kan namelijk ook een hele goede plek zijn om de liefde van…
Online Dating, leer de fijne kneepjesOnline Dating, leer de fijne kneepjesEen partner zoeken via online dating gaat weer anders dan de traditionele manier van daten. Lees hier de verschillen en…
Online dating: waarom gaat het vaak mis met internet daten?Online dating: waarom gaat het vaak mis met internet daten?Online dating kan erg succesvol zijn, maar tegelijkertijd ook heel erg frustrerend. Het is natuurlijk nooit leuk als je…
Online dating: tips voor een eerste dateOnline dating: tips voor een eerste dateHeb je iemand ontmoet via een datingsite en komt er een eerste date? Dan kun je wel tips voor een eerste date gebruiken.…

Onvrijwillig relatieloosOnvrijwillig relatieloosEr zijn steeds meer mensen die geen vaste relatie hebben en hoewel mensen met een relatie gezonder blijven en ouder word…
Wat is het geheim van een succesvolle relatieWat is het geheim van een succesvolle relatieWat is het geheim van een succesvolle relatie? In hoeverre is het mogelijk om bepaalde adviezen en aspecten toe te passe…
Suave (12 artikelen)
Gepubliceerd: 16-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.