Wat is het geheim van een succesvolle relatie
Wat is het geheim van een succesvolle relatie? In hoeverre is het mogelijk om bepaalde adviezen en aspecten toe te passen in de dagelijkse relatie tussen liefdespartners?
Wat is het geheim van een succesvolle relatie?
Het belangrijkste is om elkaars "positieve kanten" te blijven zien. Dit betekent natuurlijk niet dat je de vervelende en onaangename aspecten moet negeren. Maar de manier waarop je reageert ligt bijzonder gevoelig. Uiteraard hebben we allemaal onze goede en onze minder goede dagen en zijn we allemaal weleens geïrriteerd ten opzichte van de ander. Dus af en toe een onderlinge irritatie of een verkeerde opmerking is heel logisch te noemen. Probeer echter over het algemeen je te verdiepen in de ander en je af te vragen "wat is de reden?" dat mijn partner een dergelijke opmerking maakt. Vraag ook naar deze reden en probeer niet altijd meteen in de verdediging te gaan.
Een IK- of een WIJ- relatie?
Zijn partners in een relatie meer een WIJ dan tweemaal een IK?
Hierin staan vier domeinen centraal:
- Zijn er genoeg positieve aspecten in de relatie? Zoals vriendschap, intimiteit en speelsheid.
- Hoe gaat men in een relatie om met conflicten?
- In hoeverre verschillen de partners in persoonlijkheid? Kunnen of willen ze zich aanpassen aan de ander.
- Op welke wijze bouwen stellen aan een gezamenlijk betekenisvol leven met eigen waarden en doelen?
Deze domeinen staan vaak ook centraal wanneer partners in relatietherapie gaan. Waarbij tevens wordt gekeken naar het verleden van beide partners.
Het Love-lab
Psycholoog John Gottman en zijn vrouw Julie leiden samen het Gottman Institute in Washington. Heel passend het "Love-lab" genoemd. Hier kan men terecht wanneer men de relatie onderling wil gaan verbeteren. John Gottman observeert in zijn Love-lab honderden koppels. Hij controleert hun hartslag tijdens interacties, bestudeert emoties en observeert op welke wijze partners ruzie maken Op die manier ontrafelt hij stukje bij beetje het geheim van een succesvolle relatie. Wat maakt dat bepaalde koppels wel gelukkig met elkaar blijven, terwijl andere koppels uit elkaar gaan?
Relatie verwaarlozen
Tegenwoordig blijkt het grootste probleem dat mensen tijdens een relatie ophouden om elkaar "het hof te maken" en vaak ook ophouden om met elkaar te praten. Vooral als er kinderen komen. Ze zijn alleen nog maar gericht op de dagelijkse beslommeringen en op de boel draaiende te houden. Ze verwaarlozen min of meer hun relatie, omdat ze denken dat die wel goed zit. Maar ook al heb je een prachtige Rolls Royce. Wanneer je deze verwaarloost, zal hij er uiteindelijk mee ophouden. Hetzelfde geldt voor een relatie: "je moet het onderhouden".
Uit een onderzoek, waarin camera's bij stellen thuis werden opgehangen, blijkt dat geliefden slechts 35 minuten per week met elkaar praten!! Waarvan het grootste gedeelte van de gesprekken gaat over klusjes. "Bel jij de loodgieter even", "wie haalt de kinderen uit school" en "vergeet niet dat jouw moeder morgen langs komt". Dit zijn niet de gesprekken die de intimiteit vergroten.
Wat mogen we verwachten van de liefde?
Misschien verwachten we soms wel teveel van de liefde? Maar wanneer men de verwachtingen van een relatie verzwakt, dan kan men weleens erg ongelukkig worden. Het meest gelukkig zijn die partners, die hun verwachtingen hoog houden. Zij verwachten namelijk dat ze worden bejegend met vriendelijkheid, affectie en compassie. Wanneer jouw partner jou negeert, dan kun je daar rustig iets van zeggen. Laat weten dat je een dergelijke behandeling niet accepteert. Verwachten dat je wordt gekoesterd is heel redelijk. Maar er zijn ook verwachtingen, die niet redelijk zijn. Het gevoel van een blijvende verliefdheid. De liefde kan daarentegen wel dieper worden, wanneer men aan de relatie blijft werken. Je moet de kennis over jouw partner blijven updaten en open blijven staan voor wie de ander is en wil zijn. Ook is het niet realistisch om te denken dat er nooit problemen in een relatie zullen zijn.
Problemen in een relatie
Ongeveer 69% van de problemen in een relatie is niet of moeilijk op te lossen. Dit komt vaak door botsende karakters en/of andere voorkeuren. Je kunt jouw partner ook niet veranderen. Vaak is het ook zo dat je in het begin van de relatie bepaalde aspecten leuk vond aan jouw partner. Maar dit, na jaren samen zijn, niet meer kan waarderen. Mensen kunnen nu eenmaal (deels) veranderen. Met name door bepaalde ingrijpende gebeurtenissen, die het leven soms met zich mee brengt. Probeer zo vaak mogelijk het standpunt van de ander te zien en te begrijpen. In plaats van een welles nietes gesprek aan te gaan. Tracht een dialoog te gaan opbouwen. Succesvolle partners leggen elkaars positieve punten onder een vergrootglas en maken de negatieve punten minder belangrijk. Niet-succesvolle partners richten zich juist op elkaars beperkingen. Ze koesteren niet wat ze hebben en zijn steeds op zoek naar iets anders.
Ruzie in een relatie
Ruzie maken is helemaal niet zo erg. Alleen sommige mensen raken door een ruzie soms zo overspoeld door emoties, dat ze niet meer goed kunnen nadenken. Logisch, maar het is beter om op dat moment aan te geven dat je even een pauze nodig hebt om te kalmeren.
Er zijn vier soorten ruziegedrag:
- Direct kritiek op de persoon richten. Dus niet over specifiek gedrag praten.
- Bij verwijten meteen jezelf gaan verdedigen.
- Een muur optrekken en niet meer reageren.
- Wanneer personen minachtend worden.
Minachting is het meest desastreus voor een relatie. Omdat je eigenlijk zegt: "ik sta boven jou en ik vind het belachelijk wat je zegt". Minachting kan niet alleen de relatie ondermijnen, maar ook de gezondheid van beide partners aantasten. Dit komt omdat er zoveel negatieve gevoelens bij komen kijken. Het ondermijnt tevens het respect en zonder respect kan er geen liefde bestaan.
Interactie
Tegenover elke negatieve interactie moeten toch minstens drie positieve interacties staan. In een relatie doen zich steeds kleine mogelijkheden voor tot positieve interactie. Jullie lezen allebei een krant. Stel jouw partner zegt iets over een artikel in zijn krant. Je kunt dit negeren, maar je kunt ook zeggen "goh, wat interessant". Op dat moment bekrachtig je dan zijn (vragende) aandacht als positief. Een sterk middel in een relatie. Je hoeft niet altijd diners bij kaarslicht te organiseren. Maar het is wel belangrijk om de romantiek levendig te houden en intieme gesprekken te blijven voeren. Blijf elkaar over en weer koesteren
Wat kan ik doen?
Een advies dat iedereen direct kan toepassen in zijn of haar relatie? Vraag jouw partner wat zijn of haar "dromen" zijn. Of vraag jouw partner "hoe kan ik nog beter van jou houden"