10 tips voor een goede relatie

10 tips voor een goede relatie Een relatie begint vaak mooi en je lijkt op een wolk te zitten. Na een tijdje vergt een relatie echter ook veel tijd en moeite. Je moet het immers leuk houden, en je komt samen heel wat drempels tegen. Hoe overkom je die drempels en kun je uiteindelijk een fijne, goede relatie hebben? In dit artikel geven we heel concreet 10 tips om een goede relatie te krijgen (en houden).

1. Geef je geliefde het voordeel van de twijfel

Het is heel verleidelijk om wantrouwend te zijn en er vanuit te gaan dat je vriend(in) je expres niet uitnodigt voor een avondje weg met vrienden of vriendinnen, of anderszins je niet altijd alles uit zichzelf meldt. Dit betekent niet automatisch dat hij of zij dit expres doet of er slechte bedoelingen mee heeft. Kijk kritisch naar jezelf en vraag jezelf af of jou ook niet soms dingen ontglippen: we zijn lang niet allemaal engeltjes. Geef je vriend(in) het voordeel van de twijfel!

2. Kijk eerst naar jezelf bij een probleem

Het is belangrijk in een relatie dat je soms de hand in je eigen boezem steekt. In veel gevallen ontstaat een probleem of misverstand óók door jouw toedoen. Als je anderen continu de schuld geeft, zul je ook constant tegen dezelfde problemen blijven aanlopen omdat je de oplossing niet in eigen hand hebt (want je legt de schuld niet bij jezelf). Ga eerst eens na wat jíj kan doen om in de toekomst een probleem te vermijden, en vraag dan een aanvulling vanuit je vriend(in).

3. Niet alles hoeft spontaan

Je relatie is een essentieel en enorm onderdeel van je leven. Niet alles in je leven zal spontaan gebeuren. In je relatie hoef je spontaniteit dan ook niet op te dringen. Zie spontaniteit als een extraatje in plaats van de rode draad en laat het je verrassen.

4. Ga soms voor geluk in plaats van gelijk

Ruzies zullen voorkomen en deze dien je niet uit de weg te gaan. Integendeel, ze kunnen soms een uitlaatklep vormen! Hierbij is het echter ook zeer belangrijk om te beseffen dat je soms een compromis moet sluiten in plaats van de confrontatie te zoeken. Je gelijk halen is achteraf niet altijd zo bevredigend als dat je vooraf denkt. Ga dan ook soms voor het geluk in plaats van je gelijk.

5. Maak tijd voor elkaar

Het is gemakkelijk om tijd te verliezen in je baan, hobby of vrienden. Daarbij wordt de relatie nog weleens vergeten. Maak dan ook tijd voor elkaar! Plan dates van tevoren (niet alles hoeft spontaan) en zorg ervoor dat je geregeld energie in elkaar kan steken. Pas zodra je dit doet zul je zien hoe belangrijk het is en hoe gemakkelijk het is om dit te vergeten.

6. Accepteer meningsverschillen

Je hoeft het niet altijd eens te zijn met je vriend(in). Daarnaast is het ook niet noodzakelijk dat jij en je partner twee handen op één buik zijn met betrekking tot alles in de wereld. Mensen verschillen nou eenmaal van elkaar, en jullie dus ook. Zie het als elkaar aanvullen in plaats van elkaar afstoten, en leer van elkaars meningen. Laat het echter geen heikel punt zijn en accepteer dat jullie het niet altijd eens zullen zijn.

7. Geef je relatie een doel

Sparen voor een wereldreis of om samen te gaan wonen. Uitkijken naar een nieuwe auto of keuken. Als je samen doelen stelt, dan heb je een punt op de horizon om samen naartoe te kijken, ook als het moeilijker gaat. Samen een droom delen versterkt je relatie!

8. Zeg wat je wilt

Veel mensen verzwijgen nogal eens wat ze nou echt willen. Dit is niet anders in een relatie. Het is dan ook belangrijk dat je benoemt wat je wil van een ander, of dat nou een gedragsverandering is, een gunst of simpelweg een romantische avond. Zodra je aangeeft wat je wil, is het voor de ander ook gemakkelijker om dit te benoemen voor zichzelf. Zo kun je samen aan elkaars wensen werken en jullie relatie versterken.

9. Toon interesse

In de sleur van alledag kan je vergeten om interesse te tonen in de dagelijkse beslommeringen van je vriend(in). Vergeet echter soms niet om interesse te tonen voor wat hij of zij elke dag meemaakt. Natuurlijk kan dit vervelend of soms vermoeiend zijn, maar vergeet niet dat dit wel de dingen zijn die je partner wél boeien.

10. Houd de passie in je relatie

Doe soms iets geks. Ga een nacht naar een hotel, doe iets anders spannends of ga op een exotische reis samen. Investeer in ieder geval tijd en moeite om de vlam van je relatie brandend te houden, zodat je voor jezelf en voor de ander je relatie in beweging houdt. Verandering van spijs doet eten, dus doe dat ook binnen je relatie!

Heb jij nog meer tips voor een goede relatie? We horen ze graag in de reacties.

Lees verder

© 2013 - 2024 Suave, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het moeilijke van het uitmaken met je vaste date of relatieHet moeilijke van het uitmaken met je vaste date of relatieSoms besef je dat je dating partner of je verkering voor jou niet de ware is. Je weet dat je met hem of haar niet de res…
Bang voor geweld bij het verbreken van je verkeringBang voor geweld bij het verbreken van je verkeringStel dat je je relatie met je vaste date of verkering wilt uitmaken en je bent bang voor een gewelddadige reactie als je…
Relatieproblemen en de seksuoloogRelatieproblemen en de seksuoloogSeksuele problemen binnen de relatie geeft grote spanningen, stress, sombere gevoelens en communicatieproblemen. Anderso…
Kenmerken van een sterke en goede relatieKenmerken van een sterke en goede relatieWat zijn de kenmerken van een goede relatie? Hoe herken je een goede relatie? Wanneer is een relatie sterk en niet kapot…

10 tips voor online datingSteeds meer mensen zoeken en vinden hun ware liefde via online dating. Online dating is dan ook een perfecte oplossing v…
Wat is het geheim van een succesvolle relatieWat is het geheim van een succesvolle relatieWat is het geheim van een succesvolle relatie? In hoeverre is het mogelijk om bepaalde adviezen en aspecten toe te passe…
Suave (12 artikelen)
Gepubliceerd: 14-08-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.