Ontrouw: stemmen verraden dit
Bij vermoeden van ontrouw is het verstandig goed naar de stem van de partner te luisteren. De stem verraadt namelijk of er met een geliefde wordt gesproken of met een goede vriend. Nieuw onderzoek door professor Hughes van het Albright College in Reading (USA) heeft dit aangetoond. Intonatie en modulatie van de stem verraden verliefdheid.
De stem van mensen geeft aan of hij of zij ontrouw is. Nieuw onderzoek door Susan Hughes, Ph.D., professor in psychologie van het Albright College in Reading, PA (USA) heeft aangetoond dat mannen en vrouwen hun stemmen veranderen wanneer ze met geliefden dan wel met vrienden spreken. Deze variaties zouden gebruikt kunnen worden om ontrouw te detecteren.
Onderzoek
Het is niet zo dat we het geluid van onze stem veranderen, maar het feit dat anderen deze veranderingen gemakkelijk kunnen waarnemen volgens Hughes, een expert in evolutionaire psychologie en stem perceptie. De bevindingen zijn toegevoegd in een nieuw artikel: ‘Mensen weten wanneer we verliefd zijn: Bewijs van verschillen tussen vocale steekproeven gericht op geliefden en vrienden’, deze maand gepubliceerd in ‘Journal of Nonverbal Behavior’. De co-auteurs zijn Jack LaFayette, director van institutioneel onderzoek bij Albright, en Sally D. Farley, eerder assistent professor psychologie bij Albright, die nu doceert aan de universiteit van Baltimore. De studie onderzocht hoe individuen hun stemmen veranderen of begonnen hun stem te moduleren wanneer ze tegen romantische partners spraken versus vrienden van dezelfde sekse gedurende korte telefoongesprekken. Onderzoekers rekruteerden 24 bellers die net verliefd waren en nog in de zogenaamde huwelijksreis periode. De bellers werden gevraagd om hun geliefden op te bellen, maar ook goede vrienden van hetzelfde geslacht en in beide gevallen een gesprek te beginnen waarbij specifiek gevraagd werd ‘hoe gaat het met je’ en ‘wat ben je aan het doen?’
Identificeren geliefde of vriend
De onderzoekers lieten de opnames horen aan 80 onafhankelijke mensen die de opnames beoordeelden op wellustigheid, plezier en hun graad van romantische interesse. De beoordelaars werden blootgesteld aan slechts een gedeelte van de conversatie en in enkele gevallen voor slechts 2 seconden. Toch konden de beoordelaars met een vrij grote accuraatheid identificeren of de beller tegen een vriend sprak of tegen een geliefde, wat ertoe leidde dat de onderzoekers geloven dat mensen hun stem veranderen om hun relatiestatus uit te dragen. De opnames van stemmen die tegen romantische partners spraken werden als plezieriger beoordeeld, sexyer en toonden een grotere romantische interesse dan de stemmen die tegen vrienden van dezelfde sekse spraken volgens het artikel.
Imitatie
De onderzoekers voerden ook een spectrogram analyse uit om de klank te beoordelen en bevonden dat zowel mannen als vrouwen de neiging hadden de klank van hun romantische partners te imiteren. Vrouwen gebruiken een lagere klank terwijl mannen een hogere klank gebruiken wanneer ze tegen hun romantische partner spreken. Volgens het artikel vertegenwoordigt dit effect de wens voor intimiteit en verbondenheid en is dit de manier om genegenheid en relationele verbondenheid te communiceren.
Resultaten
De onderzoekers waren echter verrast door de resultaten van de analyse over de manier van spreken. De opnames waren van hun inhoud ontdaan, terwijl elementen als intonatie en modulatie overbleven. In deze voorbeelden konden beoordelaars stress, nervositeit en gebrek aan vertrouwen bespeuren in de stemmen van de bellers die tegen hun geliefden spraken, wat toegeschreven kon worden aan de vroege stadia van romantische liefde. Er werd zelfs kwetsbaarheid toegeschreven aan de stemmen van de nieuw verliefden. ‘Misschien willen mensen niet afgewezen worden’ zei Hughes.
© 2013 - 2024 Assiebassie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het gevaar van ontrouwDe ontdekking dat een partner een verhouding heeft, is een pijnlijke ervaring die een verpletterende uitwerking kan hebb…
Sekseverschillen in jaloezieOnderzoek wijst in de richting dat sekseverschillen in jaloezie bij mensen zijn ontstaan door de verschillende rollen di…
Jullie zijn verloofd. Wat nu?Jullie zijn verloofd en gaan dus in de toekomst trouwen. Hoe plan je je dag? Hoe lang op voorhand moet je bepaalde zaken…
Relaties die geluk brengenDat willen we allemaal wel: relaties die geluk brengen. Maar werkt het zo? Volgens vele Aziatische filosofieën, zoals de…
Bronnen en referenties