Jullie zijn verloofd. Wat nu?

Jullie zijn verloofd. Wat nu? Jullie zijn verloofd en gaan dus in de toekomst trouwen. Hoe plan je je dag? Hoe lang op voorhand moet je bepaalde zaken vastleggen? Heel wat zaken moeten zorgvuldig gepland worden zodat je op de dag zelf geen stress hebt en volop kan genieten. Wens je geen weddingplanner? Dan is dit de to-do-lijst. Voordat je ook maar iets vastlegt, is het aan te raden enkele weken te wennen aan het idee dat je zal trouwen. Zorg ervoor dat jij en je partner af en toe een moment alleen met elkaar kunnen spenderen. Genieten van elkaar is een rode draad in hetgeen wat op de verloving volgt.

Hier volgt een chronologisch overzicht van wat en hoe je moet plannen.

Brainstormen

Velen denken dat je eerst de datum moet vastleggen. Maar dat kan pas als je weet waar het feest of de receptie plaats zal vinden. Brainstorm samen met je partner over wat je eigenlijk verwacht van je huwelijksdag. Welke sfeer willen jullie verkrijgen? Of past een thema beter bij jullie? Het is belangrijk hier je ouders en schoonouders in te betrekken indien zij financieel voor (een deel) bijspringen.

Bij deze fase hoort ook een ruwe schatting van de gastenlijst. Hoeveel familie, vrienden, collega's wil je uitnodigen, maar ook je ouders en schoonouders hebben een verlanglijstje. Probeer de gastenlijst in verschillende categorieën op te delen dat past in je thema of keuze. Een voorbeeld: het diner, avondfeest, receptie, dessertenbuffet. Werk eventueel met kleurcodes om de gasten in te delen in familie, vrienden, collega's.

Leg een map aan met tussenbladen zodat alles mooi gebundeld zit. Bezoek een trouwbeurs om op ideeën te komen. Laat de mensen weten dat je gaat trouwen. Maak een 'Save-the-date'- kaartje die je via e-mail of de post kan opsturen naar de mensen die je er al zeker bij wilt, zodat iedereen dit vroeg kan noteren in zijn agenda.

Plaats van feest en datum

Wanneer je ongeveer weet in welke stijl je wilt verder gaan, kan je op zoek naar een feestzaal. Hier zou je toch al een jaar op voorhand zeker aan moeten beginnen. Vaak zijn zalen een jaar op voorhand al vol geboekt. Zoek internet eens rond, maar leg vooral je oor te luisteren overal waar je komt, zodat mensen plaatsen kunnen aanraden. Maak veel afspraken voor verschillende bezoeken en doe dit met je partner tot wanneer jullie bij het binnen komen een echt wauw-gevoel hebben.

Probeer een datum voor ogen te hebben tijdens de zoektocht naar een zaal. De datum is belangrijk in functie van het thema en andere zaken. Wil je trouwen in de zomer, of liever in de winter? Wil je graag in het buitenland huwen, of op het strand, aan een meer, in een bos, in de sneeuw? Het één is afhankelijk van het ander. Als je een locatie gevonden hebt, moet de datum die je voor ogen had, nog beschikbaar zijn. Vraag aan de zaal of zij muziek verzorgen. Zo niet, dan ga je beter al vroeg genoeg op zoek naar een DJ of discobar naar jouw keuze.

Dagindeling

Nadat de locatie is vastgelegd, kan je beginnen met een eerste indeling van de dag. Denk na of jullie graag een receptie willen op dezelfde locatie van je avondfeest of elders. Bijvoorbeeld in een park of een speciaal gebouw waar er enkel recepties mogen plaatsvinden. Als je de dagindeling opstelt, hou dan rekening met verplaatsingen en rustpauzes. Je hebt tussendoor tijd nodig om eens naar toilet te gaan of gewoon even uit te blazen. Plan de avond als je verschillende gasten hebt. Als er gasten pas vanaf het dessert komen, kan je van daaruit proberen terug plannen. Wanneer wil je eten, wanneer is er receptie? Hou rekening met mensen die van ver komen. Voor hen is zo'n dag beter een aaneenschakeling van gebeurtenissen. Leg de dagindeling net als de gastenlijst altijd in de buurt. Zo kan je er aan sleutelen tot wanneer deze perfect is en waar iedereen zich kan in vinden.

Kerk, gemeentehuis en/of ceremonie

Wil je voor de kerk trouwen? Vraag dan na bij de parochie wat de mogelijkheden zijn. Dit kan belangrijk zijn voor je dagindeling. Informeer naar mogelijke momenten en mogelijke kerken in de buurt. Er is een groot verschil tussen voormiddag en namiddag voor je planning. Wordt het een ceremonie? Zoek een plaats, een persoon die de ceremonie leidt, eventueel stoelen en andere objecten. Bel zeker negen maanden op voorhand naar het gemeentehuis wanneer ze je daar kunnen huwen. Als je op zaterdag wil trouwen, dan kan dat in de meeste gemeenten enkel in de voormiddag. Zes maanden voor je trouwdag moet je allebei naar het bevolkingsloket om je huwelijksboekje aan te vragen.

Trouwkledij

De trouwjurk is het meesterstuk van de dag en is heel belangrijk. Ongeveer negen maanden op voorhand moet dit besteld worden, dus begin daarvoor al op internet te zoeken, door magazine's te bladeren, winkels te bezoeken. Doe dit rustig en neem iemand mee voor een tweede visie. Het is goed dat je al ongeveer weet wat je wilt, als je een bruidswinkel binnenstapt. Met dunne bandjes, halter, strapless, brede rok, smal aansluitend, sleep, sluier, wit of crème of een feller kleur, kant of niet. Er zijn zoveel mogelijkheden dat je niet zomaar een winkel kan binnenwandelen. Maak dus zeker een afspraak. Dezelfde zaken gelden ook voor het kostuum van de bruidegom. Je suite zal ook kledij nodig hebben. Bespreek dit met je ouders/schoonouders of de mannen een kostuum huren en er allemaal hetzelfde uitzien. Ook aan de bruidskindjes moet je denken: een traditioneel wit jurkje of iets moderns?

Gastenlijst

Probeer je gastenlijst up to date te houden. Er zijn verschillende gebeurtenissen die aan je trouw vooraf gaan, waardoor je meer en meer mensen op je gastenlijst zet. Uiteindelijk zal de gastenlijst definitief onaangeroerd moet blijven.

Uitnodigingen

Begin toch zeker een half jaar voor de dag aan de uitnodigingen te denken. Zorg dat je samen met je partner tot een consensus komt qua stijl en formaat. Er zijn duizend en één mogelijkheden, dus ga op zoek op het internet of bij wenskaarten. Vergeet hierbij je thema niet. De uitnodigingen moeten ten laatste zes weken op voorhand verstuurd worden. Omdat het drukwerk toch minstens een week duurt, is het aan te raden om met het ontwerp van de uitnodigingen toch zeker twee maanden op voorhand bij de drukker al aan te kloppen. Zorg dat je daarvoor weet hoe je het document moet aanleveren. Doe je het online, hou dan toch rekening met veertien dagen druk- en levertijd. Vraag na bij de feestzaal of catering wanneer je het aantal couverts moet doorgeven. Er zullen altijd mensen na datum verwittigen, maar om toch een redelijk precies aantal te weten, is het aan te raden de uiterste RSVP-datum (de datum waarop jij een antwoord verwacht) toch een drietal weken voor je trouwdag te nemen.

Fotograaf, transport en anderen

Ga ruime tijd op voorhand op zoek naar een fotograaf. Afhankelijk van wat je er later mee wilt bereiken, zijn er verschillende manieren om je foto's te verkrijgen. Elke fotograaf heeft zijn stijl, voorkeur en prijsklasse. Overleg en praat met verschillende fotografen. Wil je liever dat je alles volledig kan nagenieten? Zoek dan een videograaf die het hele gebeuren kan filmen.

Bij je gastenlijst kan je ook een apart blad voorzien voor de personen die je in de suite wilt. Dat klinkt heel chique maar dat is tegenwoordig de benaming voor alle mensen die van 's morgens af aan de hele dag mee volgen. In hoeverre je dit wilt, kan de suite ook het binnenkomen van de kerk verzorgen. Dit kan heel traditioneel zijn, maar dit kan ook heel modern en hip opgevat worden.
Het wordt vaak geapprecieerd door de suite dat ze die dag niet hoeven te rijden. Voorzie in transport zodat je suite gemakkelijk op de verschillende locaties geraken. Een busje of oldtimers bijvoorbeeld?

Wil je dat je dag op rolletjes loopt, kijk dan misschien eens voor een ceremoniemeester. Deze man zorgt ervoor dat jullie je niets van de uurregeling de dag zelf moet aantrekken. Je kan dit ook minder strak aanpakken en eens rondvragen in de vriendenkring. Twee vrienden die je ceremoniemeesters willen zijn, zou wel eens humoristisch en minder stijf kunnen zijn. Als je met cadeaus wil werken, leg je een huwelijkslijst aan. Dit kan in gelijk welke vorm, zoals in een winkel maar dit kan ook via een website. Je kan deze aanpassen tot wanneer je je uitnodigingen verstuurd of besteld of aan de drukker bezorgd hebt.

De laatste twee/drie maanden voor je huwelijk

  • Als je uitnodigingen verstuurd zijn, is het wachten op reactie. Zorg ook hier dat je gastenlijst niet ver weg ligt, zodat kan je aanduiden wie wel of niet komt. Hou dit goed bij. Een tafelschikking kan je pas maken na de RSVP-datum. Eerder heeft dat weinig zin. Nu kan je beginnen denken aan het boekje voor in de kerk, hoe je huwelijksviering of ceremonie zal verlopen. Vraag aan de deken of diaken enkele boekjes als voorbeeld, zodat je aan de slag kan.
  • Als je voor de kerk trouwt, is het de gewoonte om kinderen die een geschenk afgeven na de dienst, een klein cadeau terug te geven. Dit kan van alles zijn en dus kan je hier vrij creatief in zijn.
  • Denk na over een geschenk voor je ouders en getuigen om tijdens de avond af te geven ter bedanking. Ga na bij de fotograaf of hij iets kan doen op de dag zelf, zoals een grote kader met één van de reeds getrokken foto's.
  • Als je dagindeling definitief is, laat die dan aan iedereen weten: de suite, zodat zij hun afspraken kunnen maken, de fotograaf, het transport en de ceremoniemeester indien je hiervoor kiest.
  • Het menu heb je ondertussen wel al beslist, nu is het tijd om te kijken hoe je dit aan de gasten duidelijk maakt. Een menukaart op tafel in dezelfde stijl als de uitnodigingen of in het thema is altijd iets aangenamer en specialer voor je gasten. Heb je je menu nog niet definitief gekozen, is het nu de moment om dit te doen. Het is belangrijk dat ook dit item in overleg met de financiële steun gebeurt.
  • Een kapsel en make-up maken je trouwjurk compleet. Ga op zoek naar iemand die dit al veel gedaan heeft. Kies je voor een rustige ochtend die dag? Zoek dan een kapster of haarstylist die dat bij je thuis kan komen doen. Hetzelfde geldt voor de make-up. Het is sterk aangeraden een proefkapsel en proef-make-up te organiseren, zodat alles de dag zelf vlotter gaat en je niet in tijdsnood komt te zitten.
  • Zoek de juiste juwelen. Bel naar de bruidswinkel voor het eerste pasmoment. Vergeet de schoenen en de lingerie niet!
  • Het is belangrijk rustmomenten in te plannen. Elke avond bezig zijn voor je huwelijk geeft je geen rust meer. Geef hier en daar wat werk uit. Vraag aan vrienden, ouders of ze willen helpen, lezen, opruimen op de dag zelf. Velen zullen dit graag doen en dan is jouw werk een pak lichter. Je kan eventueel een massage boeken of manicure/pedicure.
  • Om geen misverstanden te hebben, is het belangrijk de kerk en het gemeentehuis nog eens te bellen ter bevestiging. Regel je verlofdagen op het werk. Kondig tijdig aan dat je gaat trouwen, je hebt immers recht op enkele dagen.
  • In deze periode is het ook aangeraden om op zoek te gaan naar decoratie, indien de zaal daar niet voor zorgt. Ga eens langs bij de bloemenwinkel, zij hebben vaak boeken boordevol ideeën. Een receptiealbum of gastenboek kan een mooie herinnering zijn. Er zijn heel wat traditionele boeken in winkels met papierwaren te vinden, maar misschien wil jij wel eens iets anders, iets uniek?
  • Dan zijn er nog wat zaken waar je misschien nog niet aan hebt gedacht, maar waar je toch even stil moet mag staan. Willen jullie meteen na het huwelijk op huwelijksreis? Maak je koffer klaar zodat je daar de volgende dag niet meer aan hoeft te denken. Zorg dat ook alle papieren daarvoor al klaar liggen en in orde zijn. Heb je heel verre gasten? Bied hen dan een hotelkamer aan in de buurt en eventueel een taxi. Wat denk je van een salsa-openingsdans? Bespreek met je partner hoe jullie het zien en boek een dansles. Wil je een speciale ring of vind je je gading bij de juwelier in het dorp? Zoek tijdig een juwelier op, soms is de besteltijd enkele weken of zelfs maanden.
  • Maak een aanzet voor de tafelindeling als je de aantal gasten weet en laat deze bekijken door je partner, ouders en schoonouders, zodat er geen conflicten ontstaan.

De laatste twee weken voor je huwelijk

De laatste twee weken voor je huwelijksdag zou je normaal gezien niet veel meer moeten doen. Alles wat heel belangrijk is, zou geregeld moeten zijn. Deze week is het echter wel tijd voor bezoeken. Je brengt in het begin van de week een bezoek bij de bloemist zodat zij de bloemen kunnen bestellen. Je zal stilaan de zaal moeten laten weten hoeveel gasten wanneer komen en je zal ook eens langs moeten gaan om de decoratie en dergelijke te brengen en/of ter plaatse in orde te zetten. Neem je tafelindeling er een laatste keer bij en maak dit definitief zodat je deze aan de zaal kunt bezorgen. Haal de trouwringen, kledij, juwelen en andere op. Kijk ook tijdig naar het weerbericht en zoek naar voldoende paraplu's indien nodig. Neem voldoende rust zodat je lichaam onvermoeid aan dé dag kan beginnen.

De dag vooraf zorg je dat alles klaar ligt. Maak een tasje die je moeder/getuige of iemand anders bij kan houden waar je identiteitskaart en andere inzit. Was je haar, want indien je dit de ochtend zelf wast, is het te glad en kan er moeilijker mee gewerkt worden. Zet meer dan één wekker, zodat je zeker op tijd wakker bent. Overslapen is op zo'n dag niet echt gewenst.

Na die geweldige dag

Bekijk de geschenken, kaartjes e.a. Schrijf op wie wat gegeven heeft, zodat je een persoonlijk bedankje kan richten aan de gasten. Geniet van je huwelijksreis en vooral: geniet van elkaar!
© 2013 - 2025 Elkever, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe gaat het trouwen in het buitenland?Hoe gaat het trouwen in het buitenland?Trouwen in het buitenland is voor sommige mensen noodzaak, maar voor velen een droom die uitkomt. Trouwen op de locatie…

Slachtoffer van agressie en vernedering in een relatieSlachtoffer van agressie en vernedering in een relatieMannen en vrouwen met een agressieprobleem. Een kort lontje in de volksmond. Je kan het ook negativiteit noemen, zo'n ma…
Ontrouw: stemmen verraden ditBij vermoeden van ontrouw is het verstandig goed naar de stem van de partner te luisteren. De stem verraadt namelijk of…
Elkever (4 artikelen)
Gepubliceerd: 08-10-2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.