Slachtoffer van agressie en vernedering in een relatie

Slachtoffer van agressie en vernedering in een relatie Mannen en vrouwen met een agressieprobleem. Een kort lontje in de volksmond. Je kan het ook negativiteit noemen, zo'n man of vrouw die bij het minste of geringste explodeert. Ze worden hysterisch om bijna niks. Het is vreselijk om in de nabijheid van dominante mensen langdurig te moeten vertoeven.

Ze doen poeslief maar maken ondertussen misbruik van je

Dat ongewenste gedrag komt van dominante mensen, die het jou willens en wetens moeilijk willen maken. Soms doen mensen zich poeslief voor, maar ondertussen maken ze misbruik van je. Ze zijn regelrecht bezig om je te vernederen en maken je tot hun persoonlijke slaaf door je ongemerkt en subtiel te manipuleren. Je zei steeds tegen jezelf dat het ergens wel goed zat of nog goed zou komen, maar dat was een faliekante denkfout.

Je wordt gemanipuleerd

Je komt erachter dat je steeds opnieuw wordt gemanipuleerd en als het even kan opzettelijk benadeeld, zonder dat je het echt door hebt. Heb je het eenmaal door en heb je de moed bij elkaar geschraapt om er eindelijk wat van te zeggen dan verandert er nog helemaal niks. De strijd is dan pas begonnen en jij begint met een gigantische achterstand. Je staat op verlies, want je hebt het al die jaren maar geslikt en nu sta je nog nergens.

Je bent zwak

Je bent alleen maar zwakker omdat je gewend bent geraakt aan die onderdanige, minderwaardige, onmachtige positie. Probeer daar maar eens in een maandje vanaf te komen. Lukt niet! Het heeft hem of haar jaren gekost om je in die hoek te krijgen en te houden. En jij maar denken dat mensen toch zoiets verschrikkelijks niet met voorbedachten rade kunnen bedenken, laat staan doen. Mis!

Je bent een slaaf

De situatie begint zich langzaam voor je af te tekenen en je beseft dat je een gevangene bent en dat je het zelf ook hebt laten gebeuren in al je naïviteit en onwetendheid. Nu je het eindelijk door hebt wil je er toch wel uit eigenlijk. Boem, je wordt opeens met harde hand teruggezet in die hoek. Het masker van vriendelijkheid is opeens afgezet tot je grote verbazing en afgrijzen. Dit kan toch niet waar zijn?

Ze zijn jaloers

Je weet nu pas echt met wie je te maken hebt: een dominante ellendeling (m/v), die jou wil bezitten, jaloers is, en jou het leven expres zuur wil maken. En er ook geen doekjes meer om windt. Dat zoiets bestaat joh! En dan heb uitgerekend jij er mee te maken.

Je grens aan geven

Dat is zo omdat je nooit geleerd heb om je grens aan te geven. En ze gaan er altijd overheen. Je hebt het ook uitgestraald en daarom is onbewust door die ander aangeklikt op jouw onderdanige volgzame karakter dat je in dit leven, of wie weet uit vorige levens hebt ontwikkeld.

Kapotgeslagen eigenwaarde bij elkaar te rapen

Nu moet je beginnen om je kapotgeslagen eigenwaarde scherfje voor scherfje weer bij elkaar te rapen en jezelf als een porseleinen treintje weer te lijmen terwijl de moker linksom en rechtsom om je heen blijft zwiepen. Boem, weer raak. Je bent niet opgewassen tegen zulk geweld. De brutaliteit ook, en de vanzelfsprekendheid. Hoe haal je het in je hoofd om mensen zo te behandelen? Is er een snelle manier om uit deze ellende te vluchten en je eigenwaarde weer effectief te laten functioneren, zodat je jezelf weer op de rails kan zetten om de kooi uit te rijden?

Ga weg. Het mag!

Ten eerste: ga weg. Het mag! Het is jouw leven en dit is precies de levensles die je (en vroeg of laat iedereen) moet leren. Blijf niet langer. Laat het contact zo minimaal mogelijk zijn. Je kunt daarnaast ook een boekje lezen: “Omgaan met moeilijke mensen” of iets in die trant of soortgelijke informatie. Zo kan je jezelf weerbaarder maken voor de toekomst. Denk wel aan de andere slachtoffers zoals kinderen die ook door deze persoon wordt mishandeld.

Vechten en vluchten

De keuze om weg te gaan is een hele reële optie. In de natuur is het ook vechten of vluchten. Vechten kan je doen en dat is ook een goede optie natuurlijk. Maar als je vooralsnog zwakker bent, (en dat moet je eerst accepteren voordat je sterker kan worden), dan ga je die strijd verliezen, want je bent in de slachtofferrol gemanipuleerd door een dader. En als slachtoffer reageer je ook nog als de geslagen hond, maar je riep de ellende over jezelf af door jarenlange ingeslopen patronen, want je wist niet beter.

Ten slotte

Raap jezelf bij elkaar. Kijk wat nu je beste opties zijn en voel je niet verplicht om langer met dit juk op je schouders te hoeven leven. Iedereen mag elke seconde weer opnieuw beginnen. Omgaan met ellende is zwaar, maar is omgaan met geluk niet zwaarder? Kies voor jezelf. Want van jezelf houden heeft niets met egoïsme te maken. Het agressieve gedrag van die ander zegt nu meer over die ander dan over jou. Nooit kwaad met kwaad vergelden.
© 2013 - 2020 Marsrader, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Zelfvertrouwen: Feiten en cijfersZelfvertrouwen: Feiten en cijfersHet steeds vaker voorkomen van eetstoornissen en het verhoogde aantal mensen dat plastische cirurgie ondergaat wijst ero…
Partnergeweld; de verschillende vormen van vernederingPartnergeweld is een vorm van geweld die vaak voorkomt in alle sociale milieus binnen de samenleving. Praten over partne…
Tips voor meer zelfvertrouwenTips voor meer zelfvertrouwenVele mensen krijgen te maken met een tekort aan zelfvertrouwen. Weinig zelfvertrouwen kan je niet alleen belemmeren in j…
Kinderen: bang of vrees voor (eigen) agressieKinderen: bang of vrees voor (eigen) agressieDe belangrijkste behoefte van de mens is overleven. De angst voor agressie is daarom een logische en normale angst bij z…

De geneeskracht van Japanse duizendknoopDe geneeskracht van Japanse duizendknoopJapanse duizendknoop groeit van oorsprong in het oostelijke deel van Azië; in China, Korea en Japan. In Noord-Amerika en…
Jullie zijn verloofd. Wat nu?Jullie zijn verloofd. Wat nu?Jullie zijn verloofd en gaan dus in de toekomst trouwen. Hoe plan je je dag? Hoe lang op voorhand moet je bepaalde zaken…

Reageer op het artikel "Slachtoffer van agressie en vernedering in een relatie"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Hind, 22-08-2017 20:46 #1
Prachtige artikel, heeft mij diep geraakt en wakker gemaakt

Infoteur: Marsrader
Gepubliceerd: Oktober 2013
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Reacties: 1
Schrijf mee!