Vrouwenbesnijdenis in Egypte

Vrouwenbesnijdenis in Egypte Vrouwenbesnijdenis wordt vaak nog als de normaalste zaak van de wereld gezien in Egypte en andere Oost-Afrikaanse landen, ook al is dit verboden. Vrouwenbesnijdenis vindt zeer waarschijnlijk zijn oorsprong in Egypte en is verspreid onder zowel de islamitische bevolking als de christenen.
In Egypte is vrouwenbesnijdenis officeel verboden vanaf 1996. Volgens de wet was het echter nog wel toegestaan in uitzondelijke gevallen, zoals een 'medische' noodzaak en indien uitgevoerd door een gediplomeerd arts. Sinds kort is ook de uitzondering niet meer van toepassing en wordt men volgens de wet bestraft als er toch een vrouwenbesnijdenis wordt uitgevoerd.

In Egypte is volgens een rapport van UNICEF uit 1995 97% van de vrouwen besneden, dit omdat het gezien wordt als 'kuisheid' en een relieuze vereiste is. Hoe zou je anders je dochter nog kunnen huwen als zij onrein is of sexuele verlangens zou hebben?

Het staat echter nergens in de Koran of Bijbel beschreven dat men een besnijdenis moet uitvoeren, sterker nog het wordt helemaal niet genoemd. Bovendien gaan sommige mensen er van uit dat als iets niet geschreven staat in het boek waar men alle antwoorden uit zou moeten kunnen halen, het dan dus niet verboden is. Momenteel worden er door de religieuze islamitische organisaties en de Koptische Paus uitspraken gedaan die de wetsartikelen die vrouwenbesnijdenis verbieden steunen.

Het aanzien tenopzichte van anderen is in Egypte erg belangrijk. Met name veel vrouwen die zelf een besnijdenis hebben meegemaakt staan helemaal niet achter het idee om hun eigen dochters te laten besnijden. Echter worden zij hierdoor gedwongen door de samenleving. Het is de grootste schande als een meisje of vrouw onrein wordt verklaart doordat zij uiting geeft aan haar sexuele gevoelens en/of hier de mogelijkheid toe heeft. De meisjes worden vaak besneden voordat zij in de pubertijd komen, meestal voordat zij gaan menstrueren.

Een besnijdenis staat niet alleen voor kuisheid en bewijs van maagdelijkheid maar het verhoogt ook de bruidsprijs, hoe strakker een meisje is des te meer waard ze is. Daarnaast wordt er gezegd dat het een goede voorbereiding is voor de bevalling:' de pijn is vergelijkbaar'.

Veel meisjes lopen door de besnijdenis één of meerdere infecties op. Dat is niet vreemd gezien de vaak slechte hygiënische omstandigheden bij de besnijdenis en tijdens het herstel, de niet of onvoldoende gereinigde producten waarmee de besnijdenis wordt uitgevoerd zoals een scheermesje, en de traditionele medicijnen die voor de genezing worden gebruikt.
Een 'illegale' besnijdenis wordt vaak uitgevoerd door een kapper die over de materialen beschikt om de besnijding te voltooien. Deze wordt bijgestaan door familieleden van het meisje, grootmoeder, moeder en eventuele tantes.

De klachten beginnen vaak al direct, pijn met plassen, menstruatiebloed dat niet goed weg kan, en op de latere leeftijd bij een eventuele zwangerschap ontstaan er vaak complicaties. Het is zelfs mogelijk dat een meisje overlijdt bij deze ingreep.

Er zijn vier vormen van vrouwenbesnijdenis:

  1. Een klein sneetje in de clitoris
  2. Het uitsnijden van de voorhuid van clitoris (vergelijkbaar met de mannenbesnijdenis, maar dan veel pijnlijker)
  3. De top van de clitoris of de gehele clitoris wordt weggenomen eventueel uitgebreid met een verwijdering van de kleine schaamlippen.
  4. Naast de in punt 3 genoemde verwijderingen worden biij deze vorm ook de grote schaamlippen deels weggesneden, waarna de rest wordt dichtgenaait zodat er alleen nog maar een kleine opening bestaat om naar het toilet te gaan.

Het is dan nu wel officieel verboden in Egypte, echter begrijpt de bevolking, met name het platte land niet waarom dit is, het is immers al eeuwen lang de gewoonte. De mensen zijn vaak ongeschoold en hebben niet altijd de beschikking tot de media. Suzan Mumbarak, de echtgenote van de president van Egypte zet zich in voor de vrouwenrechten. Er moet echter nog veel gebeuren.
© 2008 - 2024 Monalisa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vrouwenbesnijdenis in NederlandVrouwenbesnijdernis: alleen al in een provincie als Friesland lopen een dikke 660 meisjes kans op vrouwenbesnijdenis als…
Besnijdenis  verminking van vrouwenBesnijdenis verminking van vrouwenEen reine vrouw is een besneden vrouw; dat is een eeuwenoude traditie in diverse culturen die de praktijk van de besnijd…
Interview met Somalische vrouw over besnijdenisDe strijd tegen vrouwenbesnijdenis gaat nog altijd door. Zes februari vindt de tweede Internationale Dag tegen Vrouwenbe…

Partnerkeuze: een inleidingPartnerkeuze: een inleidingHet is altijd erg lastig om te bepalen of iemand geschikt of voor een relatie. Of sterker nog, voor een relatie met jóu!…
Monalisa (25 artikelen)
Laatste update: 05-07-2008
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.