Liefdesverdriet, de hel van het afkicken

Liefdesverdriet, de hel van het afkicken De wetenschap is er eindelijk achter, liefde is een chemisch proces in onze hersenen. Wanneer we verliefd zijn maken onze hersenen stoffen aan waar we gelukkig van worden. Eenmaal weer alleen, moet ons lichaam ‘afkicken’ van al die geweldige stofjes. Liefde en liefdesverdriet het zit in chemie.

Inhoud


Stimulerende stoffen bij verliefdheid

Dat verliefdheid de productie van bepaalde stimulerende stoffen vergroot is een vaststaand feit. De bekendste van deze stofjes is wel phenylethylamine (PEA). Wanneer het nivo van de PEA in je lichaam stijgt, ga je je prettiger voelen, energieker. Daarnaast stuwen je hersenen de aanmaak van dopamine naar grote hoogte. Dopamine geeft je een kort maar zeer euforisch gevoel. De hoeveelheid endorfine stijgt ook, waardoor je rustiger wordt. Wanneer je eenmaal een redelijke relatie met iemand hebt, stijgt het nivo van zowel oxytocine (bij vrouwen) en vasopressine (bij mannen) de knuffel-stofjes.

Verliefdheid is een chemisch proces

Al die stofjes geven een fantastisch verliefd gevoel waar we verslaafd aan raken. Het lichaam vraagt steeds om meer, meer, meer en meer. Verliefdheid lijkt zo een chemisch proces en geen diepe emotioneel gevoel. Er is een grens. Wanneer je verslaafd bent wil je steeds meer, heb je steeds meer stoffen nodig om dat fijne gevoel te krijgen. Je lichaam wil dat niet, na een jaar of 2-3 stopt het lichaam met de aanmaak van grote hoeveelheden PEA en dopamine en alle anderen. Dan gaan we zoeken naar een andere relatie omdat we weer dat geweldige gevoel willen.

Verliefdheid moet overgaan in liefde

Verliefdheid moet naar een tijdje overgaan in liefde en wanneer dat niet gebeurt is de koek naar een paar maanden op. Waarschijnlijk spelen vooral oxytocine en vasopressine daarbij een rol. Maar laten we hopen dat het vooral een psychologische reden heeft.

Sporten of chocolade helpt tegen liefdesverdriet?

Waarom gaan we massaal aan de chocolade en sporten sommigen zich een paar kilo’s lichter? De aanmaak van PEA wordt ook gestimuleerd door stevig sporten, het liefst een beetje een gevaarlijke sport. Chocolade heeft hetzelfde effect maar is iets minder voor je gezondheid. Sporten is ook goed voor de aanmaak van endorfine en geeft daarnaast een rustgevend gevoel. Een bezoek aan de visboer is ook prima maar de minder gezonde oplossing. Je dopamine-nivo verhoog je door het eten van veel graanproducten, rijst en zuivel.

Afkicken van een relatie

We moeten afkicken wanneer een relatie voorbij is. We zijn zo gewend en verslaafd geraakt aan de aanmaak van al die stoffen dat we niet meer zonder kunnen. Het lichaam moet weer een nieuwe balans vinden en dat kost tijd. Troostend is misschien dat je lichaam altijd weer die balans vindt. Ga sporten, ga stappen met anderen, verf je huis, betegel de badkamer en zoek vooral geen contact. Eén avond aan de chocolade mag ook.

Een pilletje voor verliefdheid?

Stoffen die ons verliefd maken zijn geïdentificeerd en dat roept wel de vraag op of we op den duur geen pilletje kunnen slikken om dat gevoel op te roepen. Wetenschappers denken dat het mogelijk zal zijn maar wat maakt dat ons? Wanneer verliefdheid een neurologisch proces wordt opgewekt in een lab is er niets meer aan. Geen echte verliefdheid maar wel de oplossing voor liefdesverdriet?

Liefde is anders dan verliefdheid

Liefde is anders, hoewel aangezet door hormonen, kun je ervoor kiezen bij iemand te blijven ook wanneer het even tegenzit. Waarschijnlijk is juist dat wat ons menselijk maakt. Mensen kunnen jaren bij elkaar blijven zonder dat ze nog gestimuleerd worden door allerlei stoffen. Nee, niet altijd dolgelukkig verliefd waarschijnlijk maar zo werkt het toch, ‘in goede en slecht tijden’. Met alle chemische processen kan niet alles verklaard worden. Waarom blijven we houden van mensen die we soms jaren niet zien. De directe stimulans is daar niet meer aanwezig. Het is een misschien een heel bewuste keuze, de liefde.

Lees verder

© 2009 - 2024 Caro-lina, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Kenmerken en verschillen in de liefdeHet gevoel van liefde en verliefdheid heeft iedereen wel eens ervaren. Voor veel mensen is het echter een raadsel waar l…
Echte liefde isEchte liefde isWat is echte liefde? Tijdens de periode van verliefdheid is iedereen blind van de liefde. Hoe kunnen we erachter komen d…
Verslaafd aan de liefdeVerslaafd aan de liefdeVlinders in je buik. Nergens anders meer aan kunnen denken dan aan die ene persoon. Het gevoel van aangename spanning en…
Waarom gaat verliefdheid over?Waarom gaat verliefdheid over?Verliefdheid duurt niet eeuwig. Als je pas verliefd bent denk je echter dat het gevoel nooit minder zal worden. Stapelve…

Kenmerken verliefdheidKenmerken verliefdheidBen jij verliefd? Wil je zeker weten dat je inderdaad verliefd bent? Welk effect hebben de verliefde emoties van zowel d…
Jij houdt van me, dus jij begrijpt me … nietMijn partner begrijpt me niet meer. Ik heb het gevoel dat hij (of zij) geen interesse meer in mij heeft. Ik vraag me af…
Bronnen en referenties
Caro-lina (185 artikelen)
Laatste update: 18-12-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.