Liefde, do’s & don’ts om de passie in een relatie te houden

Liefde, do’s & don’ts om de passie in een relatie  te houden Het is vaak voorkomend dat na enkele maanden of jaren van rozegeur, de eerste barstjes in een tot dan toe perfecte relatie ontstaan. Vele koppels kampen hiermee. Er ontstaat een soort sleur, een alledaagse gewoonte, gewenning... de passie vervaagt. Iedereen denkt hier wel eens aan en velen onder ons krijgen er met te maken, maar zo ver hoeft het niet te komen! Hierna vind je de do’s en don’ts om de perfecte relatie te laten voortduren.

Wat is verliefdheid ...

Hoewel het niet zeer romantisch klinkt, is verliefdheid vooral een reeks van chemische reacties. Deze chemische reacties zorgen ervoor dat we ons goed voelen en deze worden uitgelokt zodat we ons voortplanten en er op die manier voor zorgen dat we onze genen doorgeven. Verliefd worden op een persoon is dus eigenlijk een chemische reactie die in ons lichaam wordt in gang gezet als reactie van een zintuigelijke waarneming van de andere persoon. Deze zintuigelijke waarneming die de chemische reactie in gang zet, kan geur zijn of bijvoorbeeld zicht.

Geur

Het is bewezen dat niet alleen dieren gebruik maken van feromonen om aan te geven dat ze klaar zijn om te paren, maar blijkbaar zou ook de mens deze geurstofjes onbewust uitscheiden. De aantrekkingskracht tussen verschillende mensen, wordt sterk beïnvloed door de lichaamsgeur. Omdat de natuur steeds een zo groot mogelijke veiligheidsmarge wil, worden we onbewust aangetrokken door personen met een compleet verschillende lichaamsgeur dan de eigen lichaamsgeur. Deze lichaamsgeur is namelijk een weerspiegeling van de genen en hierdoor zorgt de natuur voor een grote variëteit bij voortplanting.

Zicht

In een Nederlands onderzoek heeft men ondekt dat het uiterlijk van een persoon nog steeds één van de meest belangrijke factoren is om een partner te kiezen. Daarbij wordt gelet op het gelaat, maar ook op de figuur en het voorkomen. Dat wil niet zeggen dat lichamelijke aantrekkelijkheid garant staat voor een succesvolle relatie, maar bij een eerste ontmoeting is het zeker van belang

... en waarom gaat het over

De bovengenoemde factoren zijn voor een groot stuk bepalend voor de chemische reactie die ons lichaam zal ondergaan die wij verliefdheid noemen. De vlinders in de buik, de knikkende knieën en de spontane transpiraties, horen hier volledig bij. Één van de meest bekende stoffen, die van nature in ons lichaam voorkomen, is phenylethylamine of PEA. Deze chemische stof komt vrij in ons lichaam bij bepaalde triggers. PEA zorgt ervoor dat ook andere stoffen aangemaakt worden in het lichaam zoals adrenaline. Adrenaline in ons bloed, zorgt er dan weer voor dat het lijkt alsof we eindeloos veel energie hebben.

Eigenlijk werkt de chemische reactie verliefdheid, net zoals drugs. Zelfs door chocolade kan, welliswaar meestal in mindere mate, dit effect bekomen worden aangezien ook chocolade ervoor zorgt dat PEA vrijkomt. Maar, net zoals bij drugs, raakt het lichaam gewend aan deze bepaalde dosissen en zou men steeds meer van deze stof in het lichaam nodig hebben om hetzelfde effect te krijgen. Meestal kan men stellen dat men na een jaar de explosieve stoffen weer op een normaal niveau staan in ons lichaam. In de plaats hiervan komen endorfine stoffen die instaan voor een ontspannen gevoel bij de partner.

De echt explosieve chemische reactie die verliefdheid zo typeert, verdwijnt of vermindert dus na een bepaalde periode. Dat wil echter niet zeggen dat uw relatie ten dode is opgeschreven. Indien men een partner goed gekozen heeft, zal ook de relatie een goede kans op slagen hebben. Om het gevoel van verliefdheid, die dan de passie in de relatie wordt, te blijven behouden, kan men wel enkele tips volgen. Zo zal uw relatie spannend en passioneel blijven en het gevoel van verliefdheid niet over gaan.

DO’s om de passie in de relatie te houden

1. praten met elkaar

Het is de meest voor de hand liggende tip maar dikwijls ook de meest over het hoofd geziene. ‘praten met elkaar ‘ kan starten met “hoe was je dag” en zo verder gaand naar de problemen en leuke zaken van de dag. Als men praat met elkaar, heeft men aandacht voor elkaar en op die manier zal men ook meer gevoel hebben voor elkaar. Het zorgt er ook voor dat we meer en meer dingen ontdekken aan elkaar en hier in de relatie rekening mee kunnen houden. Praten is ook belangrijk bij een ruzie of spanning in de relatie want enkel op die manier kunnen we verduidelijken hoe de zaken staan en wat eraan te doen valt.

2. Empathie

Ook iets wat vaak over het hoofd wordt gezien is het meeleven met wat de andere interesseert. Dit zorgt voor een samenhorigheidsgevoel. Ook al lijkt het op het eerste gezicht niet het meest interessante, dat kan het wel worden als men er dingen over deelt en samen kan over praten. Op die manier weet men waar de ander mee bezig is en wat hem/haar een goed gevoel bezorgd.

3. Samen (nieuwe) dingen doen

Samen (nieuwe) dingen doen, schept een band. Men praat vervolgens over dezelfde zaken en men creëert dezelfde interesses, plus het blijft spannend en romantisch. Samen nieuwe dingen ontdekken zorgt voor spannende momenten waarbij alle bijbehorende stofjes kunnen vrijkomen. Dit kan er op zich al voor zorgen opnieuw dat ‘verliefd gevoel’ te beleven.

4. Elkaar blijven verrassen met kleine attenties

Elkaar verrassen hoeft niet steeds met grootse zaken te zijn zoals in de romantische films. Een simpel smsje, een weekendje weg, aankoop van favoriete strip, een bloemetje, ... it can do the trick. Het komt er op neer om je partner het gevoel te geven dat hij/zij het waard is.

5. Elkaar leren missen

Elkaar moeten missen kan negatief lijken. Echter door dit gemis wordt een gevoel van waardering gecreëerd. Men gaat denken aan concrete dingen in een persoon die men mist en daardoor deze dingen gaan appreciëren. Het gevoel van gemis zal er ook voor zorgen dat vreugdegevoel nog zo groot is bij het weerzien ! Daarnaast zorgt elkaar even missen ook voor wederzijds vertrouwen.

6. De liefde bedrijven op andere plaatsen

Het (huwelijks)bed is natuurlijk de uitgelezen plaats om de liefde te bedrijven. Niet alleen is het het meest voor de hand liggend, het is ook comfortabel en gemakkelijk. Echter, het is van belang af en toe eens uit de band te springen en de passie hoogtij te laten vieren! Het zal opnieuw zorgen voor het vrijkomen van PEA en alle daaropvolgende stoffen.

7. Dagdagelijks een liefdevolle kus

Een fysische aanraking zorgt voor positieve stroom van gevoelens. Het is daarom belangrijk dit niet te vergeten. Het hoeft niet zo te zijn dat een koppel dagelijks een uur moet liggen knuffelen, maar het is wel belangrijk dit lichamelijk contact niet te vergeten. Een kus mag kort zijn, langgerekt en zelfs passioneel zijn, het belangrijkste is dat het de juist reacties teweeg brengt in ons lichaam.

DON’T

1. Boeren en winden laten (zelfs niet na jaren samen zijn)

Vaak voorkomend... but not done! Men voelt zich op z’n gemak bij z’n partner maar daarom krijgen boeren en winden geen vrijgelijde. Bedenk maar even hoe je een extern iemand catalogeert als hij deze praktijken toepast, hetzelfde geldt voor jou en je partner.

2. Overtollige echtelijke kilo's bijkrijgen

Regelmatig laten mensen zich gaan na enkele jaren samenzijn. Men voelt zich op het gemak bij de partner, men gaat er vanuit dat deze hem/haar nog steeds graag ziet en dat dat wel zo zal blijven. Dit is echter een volledig verkeerde aanpak ! Men moet z’n partner blijven prikkelen en steeds het gevoel blijven geven dat men zich wil uitsloven voor elkaar. Enkel zo blijft een relatie stand houden. Het is cruciaal dat men steeds zijn/haar best doet om er goed uit te blijven zien voor die partner.

3. Jaloezie opwekken

Hoewel het vaak niet moeilijk is om iemand jaloers te maken en het duidelijk kan maken wat iemand voelt, is dit zeker niet de goede aanpak! Men gaat er vaak van uit dat als iemand jaloers reageert op bijvoorbeeld flirtgedrag, dat wil zeggen dat die persoon gevoelens heeft voor de andere. Echter, dit kan een heel verkeerde uitwerking hebben. Niet alleen ondermijnt men op die manier de eigen geloofwaardigheid, het zorgt er tevens voor dat het zelfvertrouwen en vertrouwen van de partner geschonden worden.

Extra's

Lees ook het artikel partnerkeuze. Hier wordt besproken hoe we bewust en onbewust een keuze qua partner maken.

Op Valentijn, of andere gelegenheden, kan men de passie laten oplaaien met een verwendiner.
© 2009 - 2024 Gringo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Online dating: daten via FacebookOnline dating: daten via FacebookOnline daten hoeft helemaal niet met een datingsite. Facebook kan namelijk ook een hele goede plek zijn om de liefde van…
Jaloezie en ontrouwwaanJaloezie en ontrouwwaanJaloezie treedt voornamelijk op in relaties of bij bezittingen. Jaloezie kan ernstige vormen aannemen en overgaan in zie…
Online Dating, leer de fijne kneepjesOnline Dating, leer de fijne kneepjesEen partner zoeken via online dating gaat weer anders dan de traditionele manier van daten. Lees hier de verschillen en…
Dating tips voor alleenstaande moedersDating tips voor alleenstaande moedersDaten is iets waar veel alleenstaande moeders problemen mee hebben. Als alleenstaande moeder heb je het erg druk en er i…

Huwelijksadvies voor hem en voor haarHuwelijksadvies voor hem en voor haarWat kunnen echtparen doen om de liefde en affectie die ze voor elkaar voelen te beschermen? Dit met het oog op de versch…
Bronnen en referenties
  • Krant Metro
Gringo (77 artikelen)
Laatste update: 11-01-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.