Partnergeweld; de verschillende vormen van vernedering

Partnergeweld is een vorm van geweld die vaak voorkomt in alle sociale milieus binnen de samenleving. Praten over partnergeweld is een 'taboe' en zowel het slachtoffer als de dader hebben vaak te maken verschillende gevoelens. Zij schamen zich voor de situatie en zijn bang, maar houden nog teveel van de partner om een einde te maken aan een relatie.

Wat is partnergeweld

Partnergeweld is geweld in intieme relaties. Het geheel van gedragingen, handelingen en houdingen van een van de partners of ex-partners die erop gericht zijn de andere te controleren en te domineren. Het omvat fysieke, psychische, seksuele en economische agressie, bedreigingen of geweldplegingen die zich herhalen of kunnen herhalen en die de intregiteit van de ander en zelfs zijn socio-professionele integratie aantasten. Dit geweld treft niet alleen het slachtoffer, maar ook de andere familieleden, waaronder de kinderen.

Zoals uit bovenstaande definitie kan worden afgelezen, is partnergeweld een vorm van geweld dat vaak voorkomt maar waarvoor de slachtoffers zicht schamen. Aangifte bij de politie wordt vaak geweigerd uit schaamte of uit de angst om de partner (vaak de dader) te kwetsen. Door deze schaamte kan een slachtoffer niet worden doorverwezen naar hulpverleningsinstanties.

Zowel mannen als vrouwen hebben een kans om slachtoffer te worden van geweld. Uit onderzoek blijkt dat in de kindertijd vooral jongens slachtoffer zijn van fysiek geweld, terwijl meisje met name slachtoffer zijn van seksueel geweld binnen het gezin. Als volwassene zijn vrouwen vaak slachtoffer van partnergeweld, seksueel geweld en belaging, en is de man, in de meeste gevallen de dader. In Nederland is 1 op de 5 vrouwen ooit slachtoffer geweest van huiselijk geweld. Exacte cijfers over specifiek partnergeweld, zijn in Nederland niet bekend. Per dag komen er in Nederland 45 klachten binnen bij de politie, waarbij de man of vriend als dader wordt aangewezen. Waarschijnlijk ligt het aantal gevallen van huiselijk geweld vele malen hoger, aangezien de aangiftebereidheid van slachtoffers van huiselijk geweld erg laag is.

Vormen van partnergeweld

Partnergeweld kent verschillende vormen. De vormen die worden onderscheiden zijn: fysiek geweld, psychisch geweld, seksueel geweld, structureel geweld en economisch geweld. Omdat in de meeste gevallen de vrouw slachtoffer is van partnergeweld, wordt bij de gegeven voorbeelden uitgegaan van de vrouw als slachtoffer en de man als dader.

Fysiek geweld:

Fysieke mishandeling kan omschreven worden als het lichamelijk kwetsen van de partner of andere personen. Deze vorm van partnergeweld is de meest zichtbare vorm door de sporen die fysiek geweld achter laat (blauwe plekken, kneuzingen, enz). Vaak vormen de houding en het gedrag van de vrouw de directe aanleiding voor de man om over te gaan tot fysiek geweld. Voorbeelden van fysiek geweld zijn: slaan, schoppen, afranselen, aan de haren trekken, verwonden met mes, branden met sigaretten, breken van ledematen, vuistslagen en zelfs wurging of verstikking.

Psychisch geweld:

Psychisch geweld is voornamelijk het dreigen met het toepassing van fysiek geweld of andere vormen van geweld. Daarnaast zijn schelden op de vrouw, vernederen en negeren veel voorkomende vormen van psychisch geweld. Voor de man gaat het om het volledig in zijn macht hebben van het gedrag van de vrouw, waardoor haar persoonlijkheid wordt onderdrukt. Voorbeelden van psychisch geweld zijn: vernederen, bedreigen, verbieden van contacten en het dreigen met zelfmoord.

Seksueel geweld:

Verkrachting en het gedwongen naakt poseren komt veel voor binnen partnerrelaties. Vaak worden de geslachtsdelen betast tot het pijn gaat doen. Slachtoffers komen bijna nooit naar buiten met dit slachtofferschap omdat er een groot taboe op heerst. Veel mannen vinden dat het de plicht van de vrouw is om te voldoen aan de seksuele verlangens van de man. Voorbeelden van seksueel geweld zijn: de partner dwingen tot seksuele handelingen, verplicht worden tot het aanschouwen van porno en verkrachting. Seksueel geweld heeft een grote invloed op het sociale leven van de vrouw. Seksueel geweld wordt door vrouwen ervaren als zeer pijnlijk en vernederend.

Structureel geweld:

Structureel geweld houdt in dat de man ongelijke machtsverhoudingen in stand houdt. Structureel geweld zorgt ervoor dat ‘ontsnappen’ uit een gewelddadige relatie vrijwel onmogelijk is. Voorbeelden van structureel geweld zijn: minder kans op werk of promotie, geen deelname verkiezingen en financiële afhankelijkheid.

Economisch ‘geweld’:

Hoewel dit geen ‘echte’ vorm is van geweld, heeft deze vorm grote gevolgen voor de zelfstandigheid van de vrouw. De vrouw krijgt bijvoorbeeld geen zakgeld of het verdiende loon wordt ingehouden. Op deze manier zorgt de man dat de vrouw afhankelijk van hem blijft. Dit gebeurt op dusdanige wijze dat de vrouw niet uit de relatie kan ‘ontsnappen’.

Gevolgen van partnergeweld voor het slachtoffer

Partnergeweld heeft vooral voor het slachtoffer vele gevolgen. Welke dat zijn wordt in deze paragraaf besproken. Omdat de gevolgen van partnergeweld individueel zijn en per persoon verschillen, beperkt de onderzoeksgroep zich tot het bespreken van meest voorkomende problemen waarmee een slachtoffer van partnergeweld te maken krijgt.

Het slachtoffer van partnergeweld (voornamelijk vrouwen) krijgen te maken met:
  • Een negatief zelfbeeld
  • Een isolement waarin mishandelde vrouwen verkeren
  • ‘Machtsonevenwicht’ tussen de man en een vrouw in het huishouden

Naast bovenstaande gevolgen van partnergeweld, krijgen slachtoffers vaak te maken met fysieke problemen, zoals hoofdpijn, slechte nachtrust, huidklachten en last van de oren. Verder voelt het slachtoffer zich vaak opgejaagd, ook wanneer het partnergeweld richting het slachtoffer niet meer voorkomt.

Lees verder

© 2010 - 2020 Muisje, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Huiselijk geweld bij mannen - nog steeds een taboeHuiselijk geweld bij mannen - nog steeds een taboe40% van de naar schatting 200.000 slachtoffers van huiselijk geweld is man. En toch weet maar een klein gedeelte hulp te…
Het huisverbod; de oplossing tegen huiselijk geweld?Het huisverbod is een juridisch beleidsinstrument dat kan worden ingezet om huiselijk geweld tegen te gaan of te voorkom…
De hulpverlening bij huiselijk geweldHulpverlening is bij huiselijk geweld en kindermishandeling een belangrijk aspect om de slachtoffers en daders te helpen…
Wat is huiselijk geweld?De benaming huislijk geweld heeft geen betrekking op de plek waar het zich afspeelt, maar deze benaming heeft betrekking…

Onverwacht een bekende tegenkomen die je liever had ontwekenOnverwacht een bekende tegenkomen die je liever had ontwekenDe behoefte een ander te begroeten en ook zelf begroet te worden, zit diep in ons. Het is een drang omdat we sociale die…
De relatiecrisis: een relatie die na jaren stuklooptDe relatiecrisis: een relatie die na jaren stuklooptDe relatiecrisis. Veel relaties lopen na een bepaald aantal jaren stuk. Zo is een bekende relatiebreuk die na 2 jaar. Da…
Bronnen en referenties
  • www.huiselijkgeweld.be, www.huiselijkgeweld.nl
  • Project Tiran-nie-soe in Belgie

Reageer op het artikel "Partnergeweld; de verschillende vormen van vernedering"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Pebo, 27-11-2016 23:15 #10
Momenteel is er sprake van mishandeling en vernedering van mij in de relatie met mijn man. Voor onze kinderen is dit een lastige situatie, zij voelen veel aan. Zij waren er gelukkig niet bij toe ik fysiek werd mishandeld, maar zij worden door mijn man verzocht een rol te hebben in de ruzie en hij zet mij in de negativiteit door hen te vragen om een oordeel te geven over mij als het gaat over mijn gedrag. Het voelt voor mij of ik in een rechtszaal zit. Ik heb hem gevraagd om dit niet meer te doen, ik vind dit echt een heel slecht idee in de opvoeding van onze kinderen. Ik snap soms zelfs niet hoe hij op het idee komt om dit te doen.

Vandijk, 16-07-2014 01:22 #9
Het is niet alleen de man die het doet. Er zijn namelijk ook zat vrouwen die het doen. Ik ben een man. Maar ben wel vernederd door een vrouw. En nu is de relatie over maar ze vernederd me nog steeds door gewoonweg de kinderen bij mij weg tehouden. Groetjes

Anoniem, 14-01-2014 02:18 #8
Ik heb te maken gehad met dreigementen, manipuleren dat hij met mooiste vrouw naar bed kan gaan, slaan, verstikken, breken van materiaal expres en vernederen, jaloezie, uit zijn huis smijten middernacht, tegen kasten of zetels smijten, gsms kapot, cadeaus kapot maken, geen aandacht genoeg geven, flessen smijten, verwaarlozing.

Esther, 17-05-2013 17:04 #7
Zelf heb ik ook een vriend gehad van buiten heel vrolijk, soms iets onrustig overkomend, maar lief en betrokken in omgang, ik zelf had psychisch klachten en jaren daar medicijnen voor geslikt. maar op dat moment ben ik gestopt. En na velen jaren door hem op een vernederende wijze zijn toegesproken te worden. Lichamelijk werd ik overweldigd, verkracht hier geen nee op te hebben kunnen zeggen. Het gevaar kwam dat hij mij steeds vaker in leugens liet verstrikken, ik in een net van leugens terrecht kwam waardoor ik op een dwaalspoor kwam en nog verder ontspoorde na gestopt te zijn met medicatie. Seksueel handelingen en verbaal geweld wat steeds moeilijker werd hier opjectief in te zijn, hoewel ik groeide van binnen.
Er waren momenten dat ik wegwilde bij hem, maar iets in hem hield van hem, eindelijk na 4/5 jaar ben ik weg gegaan, maar structueelgeweld is hierin ook zichtbaar, dat ik weer in een opname kwam, om met het seksueel en psychisch geweld weer voor mijzelf te kunnen zorgen.
Lichamelijk slaap ik slecht, en heb minder eetlust.
van binnen de woede ik ben weg, maar de pijn zit er nog in.

Patricia, 04-02-2013 15:13 #6
Ik heb dit ook meegemaakt. Ik werd door mijn partner genegeerd, er werd niet op mijn behoeften of verzoeken in gegaan en ik mocht weinig tot geen geld voor mezelf uitgeven. De kinderen mochten van hem mij uitschelden en dit alles heeft ertoe geleid dat ik het huis ben uitgegaan want dit was geen leven. Nu probeert hij door zielig doen macht te krijgen en te houden en dit gelooft mijn hele omgeving en steunt hem terwijl ik het alleen moet doen. Want ik ben degene die is weggegaan. Ik probeer nu op te krabbelen maar dit valt niet mee na al die jaren.

Machula, 13-01-2013 14:43 #5
Ik begrijp niet: last van de oren? Door hard geschreeuw?
In reactie op:
"Naast bovenstaande gevolgen van partnergeweld, krijgen slachtoffers vaak te maken met fysieke problemen, zoals hoofdpijn, slechte nachtrust, huidklachten en last van de oren."

Jos, 17-12-2012 08:53 #4
Het is echt niet zo dat alleen vrouwen slachtoffer zijn binnen een relatie. Mijn vrouw is nu al structureel bezig met schelden sinds de dag dat we getrouwd zijn ca. 13 jaar geleden. Constant uitgescholden worden gaat je niet in de koude kleren zitten. Ik heb haar er al heel vaak op aangesproken en ook wel eens geprobeerd haar een koekje van eigen deeg te geven maar niets helpt. Het lijkt alsof ze niet begrijpt wat ze aanricht.

Ik heb vaak de raad gekregen om bij haar weg te gaan maar het is niet zo simpel. Niet alles wat ze doet is slecht. Het wil alleen niet tot haar doordringen wat ze eigenlijk doet. Heb ook al met 'hulpverleners' gesproken maar daar heb ik ook helemaal niets aan. Blijkbaar zijn ze niet gewend dat vrouwen ook wel eens iets kunnen doen. Geloof me maar, verbaal zijn vrouwen heel wat beter uitgerust dan mannen.

Ik ben geen typisch pest slachtoffer en heb we altijd goed staande kunnen houden maar hier heb ik geen verweer tegen. Dit ligt te dichtbij.

Annette, 04-09-2012 21:23 #3
Ik heb het stuk doorgelezen en wil graag mijn reactie geven. Ik heb fhysiek geweld meegemaakt. Ook wurging en vernedering en mishandeling door een ex vriend. Het ergste was van dit alles dat ik dacht dat hij was veranderd. Maar dat is niet het geval. Gelukkig ben ik ernu achter gekomen dat hij ook kontact hft met ea vrouw. En laat hem lekker gaan. Zo iemand veranderd nooit. Vrouwen zijn slachtoffer van mannen die een nare moederrelatie hbb gehad. Niet echt prettig.

Muisje (infoteur), 02-02-2010 16:28 #2
Beste Annoniempje.

Ik begrijp je reactie, hoewel ik niet snap waarom jij aanhaalt dat in dit artikel staat dat alleen mannen dader zijn en vrouwen alleen het slachtoffer. In dit artikel staat duidelijk dat zowel vrouwen als mannen slachtoffer zijn van huiselijk geweld. Tevens staat in het artikel en de andere artikelen waarover je praat, dat zowel mannen als vrouwen dader zijn. Echter blijkt uit onderzoek dat mannen over het algemeen vaker dader zijn wanneer het gaat om huiselijk geweld. Dit heeft niets met mannen haten te maken, zelf uit een dergelijke situatie komen, of iets dergelijks. Met dit artikel probeer ik alleen duidelijke en informatieve informatie te verschaffen over huiselijk geweld. Wanneer jij van mening bent dat mijn informatie niet kloppend is, is dat jammer. Ik sta echter volledig achter de informatie vertrekt in de artikelen waarover jij spreekt.

Annoniempje, 31-01-2010 16:13 #1
Op deze site staan een aantal publicaties/verhalen over huiselijk geweld en partner geweld, waarbij jammer genoeg alleen maar gesproken wordt over dat de mannen de dader zijn en de vrouwen slachtoffer. terwijl uit recentelijk onderzoek naar voren is gekomen dat er net zoveel vrouwen als mannen mishandeld worden en dat vrouwen binnen huiselijke kring veel gewelddadiger en agressiever zijn dan mannen. deze verhalen op deze site zijn dus eerste klas overtredingen van de grondwet artikel discriminatie geaardheid van sekse danwel wetboek van strafrecht artikel 192 lid c smaad. diegene die dit gepubliceert heeft is naar meining een vrouw geweest en die waarschijnlijk zelf uit een situatie met huiselijk geweld komt of anderzijds een feminist is (feminisme is naar mijn mening tegenwoordig beter te vertalen als mannen hatende vrouwen waarschijnlijk dan wel niet lesbisch, feminisme is een opkomst voor de rechten van de vrouw die gestreden zijn vanaf de jaren 1960 tot 1990 en waarbij de juiste resultaten behaald zijn, vanaf 1990 is het dus meer overgegaan in haat groepering jegens mannen wat naar mijn mening het beste past tussen de kkk en neo-nazi's enzovoort)

Infoteur: Muisje
Laatste update: 02-02-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Special: Huiselijk geweld
Bronnen en referenties: 2
Reacties: 10
Schrijf mee!