Onverwacht een bekende tegenkomen die je liever had ontweken
De behoefte een ander te begroeten en ook zelf begroet te worden, zit diep in ons. Het is een drang omdat we sociale dieren zijn die niet zonder elkaar kunnen. Het voelt vaak als buitengewoon respectloos aan om elkaar niet gedag te zeggen of tenminste naar elkaar te wuiven. Maar soms zouden we willen dat we eerder rechtsaf waren gegaan omdat we een bekende zien aankomen waarmee we geen gesprek willen voeren, maar die we niet meer kunnen ontwijken.
Elkaar op straat tegenkomen, eigenlijk een heel ritueel
Als ergens uit blijkt dat mensen in een specifieke situatie allemaal hetzelfde gedrag vertonen en identieke lichaamstaal uiten, is het wel indien je elkaar in de verte ziet aankomen op straat. Dan vindt namelijk altijd, in meer of mindere mate, het volgende stereotiepe ritueel plaats. Er zijn twee mogelijkheden die je gedrag tijdens die begroeting bepalen:
Je komt iemand tegen waaraan je geen behoefte hebt
Zoals een collega die je oppervlakkig kent, geen innige band mee onderhoudt, dus iemand waaraan je eigenlijk geen behoefte hebt. Of bijv. een vroegere kennis/vriend waarmee de relatie op een laag pitje staat. Het volgende ritueel voltrekt zich in zo’n geval:
- Stel, je maakt tijdens de lunchtijd een wandeling en ziet tot je schrik in de verte Piet aankomen en onmiddellijk vraag je je af of je de ontmoeting die zo dadelijk met Piet dreigt plaats te vinden nog kunt verijdelen. Dat kan natuurlijk alleen maar, indien Piet je nog niet heeft gezien. En het kan ook alleen indien je in je eentje op straat loopt, want je kunt moeilijk tegen je collega zeggen, waarmee je samen wandelt: “snel, omkeren, terug wandelen, en kijk vooral niet om!“
- Het lukt je dus niet om snel te keren, tijdig een zijstraat in te slaan of een winkel binnen te gaan waar je niets te zoeken hebt.
- Je voelt je een beetje opgelaten dat je die Piet, die je in de verte hebt gesignaleerd, dadelijk gaat passeren omdat je verhouding met die persoon wat afstandelijk is. Zou hij jou ook inmiddels al in de smiezen hebben? Vast wel, alleen doet hij, net als jij, of hij jou nog niet hebt opgemerkt, want ook hij heeft geen behoefte aan de onvermijdelijke ontmoeting.
- Dat doen alsof je elkaar niet in de gaten hebt probeer je zo lang mogelijk vol te houden, want anders ben je verplicht al van grote afstand je hand ter begroeting op te steken en oogcontact te houden, en dat is het laatste waar je zin in hebt.
- Jij en Piet doen dus zolang mogelijk alsof je elkaar niet ziet. Dat doe je o.a. door veel naar links en naar rechts te kijken, zogenaamd belangstellend stil te staan bij een winkeletalage enz. Of ineens druk te gaan converseren met de collega die je vergezelt op je wandeling.
- Nadat je Piet op zo’n 20 meter bent genaderd wordt het wat spannender, want op welk moment ga je werkelijk oogcontact maken. Liefst zo laat mogelijk natuurlijk, want dan hoef je elkaar slechts heel kort aan te kijken.
- Als het eenmaal zover is dat je niet langer kunt volhouden alsof je elkaar niet ziet, omdat je op een stille weg wandelt waar je je niet achter andere personen kunt verstoppen, ga je wat vrolijk en blij kijken, waarmee je doet alsof je het leuk vindt dat je de ander zo dadelijk gaat tegenkomen. Die ander zal een soortgelijke grimas op z’n gezicht toveren. Naarmate je elkaar nu dichter nadert zal de uitdrukking op je gezicht nog wat vriendelijker worden.
- Dan gebeurt, als je elkaar op 5 meter bent genaderd, het volgende bizarre tafereel dat universeel is in onze cultuur: je groet elkaar, bijvoorbeeld met een “hallo” of “dag Piet”, eventueel steek je ook nog je hand op. Maar, en let nu op! Twee meter voordat je elkaar passeert. Is dat ritueel reeds ten einde en op het moment dat je daadwerkelijk langs elkaar heen loopt, heb je al geen oogcontact meer en passeer je elkaar met de hoofden recht vooruit.
- De begroeting heeft dus plaats gevonden ruim voordat we elkaar ontmoeten en is reeds volledig achter de rug op het moment dat we het dichtst bij elkaar zijn en bij wijze van spreken elkaar kunnen aanraken.
Je ziet iemand aankomen waarnaar je heftig verlangt
Nu gaat het er heel wat simpeler aan toe: je rent op elkaar af en omhelst elkaar innig.
Lees verder