Uit elkaar hoe verder?

Uit elkaar hoe verder? Uit elkaar gaan kan zwaar zijn, ook als je als vrienden uit elkaar gaat; hoe het proces ook verloopt, voor niemand is het prettig om door zo’n periode heen te gaan. Het verlies van een relatie kan gepaard gaan met een intens gevoel van verdriet. Maar als je op zoek bent naar wat hulp om deze lastige periode door te komen en je wilt wat suggesties welke je hierbij kunnen helpen om het iets eenvoudiger te maken, lees dan verder.

Overdenk alles goed, maar laat het geen obsessie worden

Laat alles nog eens de revue passeren, net zo vaak als redelijkerwijze nodig is. Overdenk alle redenen waarom jullie uit elkaar zijn gegaan. Zelfs als het soms zo lijkt dat er geen goede reden voor was, welke er zeker was en waarschijnlijk meer dan één. Realiseer je dat jullie er gedurende een bepaalde periode van genoten hebben om bij elkaar te zijn geweest. Maar als de relatie niet was wat zowel jij als je partner er van hadden voorgesteld, dan zou deze uiteindelijk toch geëindigd zijn. Het is dan beter dat je daar eerder achter bent gekomen dan later. Als je er over nadenkt waarom het voorbij is dan dien je je te realiseren dat er twee mensen voor nodig zijn om een relatie te beginnen. Maar dat er slechts één voor nodig is om deze relatie weer te beëindigen. Het kan je ook helpen om in de toekomst veel misstappen te voorkomen als je voor jezelf helder kan krijgen wat je anders had kunnen doen in deze relatie. Voorkom dat je aan jezelf gaat twijfelen. Bedenk: “waar twee ruzie hebben, hebben ook twee schuld”.

Blijf bij de beslissing

Als jij degene bent die het heeft uitgemaakt. Bedenk dan dat indien je alleen denkt aan alle goede tijden welke je met je partner hebt gehad dit er toe kan leiden dat je de redenen waarom je het hebt uitgemaakt naar de achtergrond verdringt. Hetzelfde geldt voor de situatie als de ander de relatie heeft verbroken. Het is heel gebruikelijk om de goede kanten van de relatie te romantiseren. Je overtuigd jezelf dan dat de slechte kanten eigenlijk niet zo slecht waren, en dat je misschien gewoon bij elkaar zou moeten blijven. Of dat indien je ex zou weten hoe je je nu voelt hij of zij het niet uit zou hebben gemaakt. Speel dit spelletje niet met jezelf. Accepteer de situatie en werk er aan om vooruit te kijken.

Houd ruimte voor jezelf

Zelfs als je met je ex hebt besloten om na de breuk vrienden te blijven, moet je er voor zorgen dat je na deze breuk volledig los komt van elkaar. Dit betekent elkaar niet zien, uit de buurt blijven van zijn / haar familieleden, geen telefoontjes, geen e-mails, geen sms-berichten, geen Facebook of andere contacten via sociale netwerksites. Niet noodzakelijkerwijs als een permanente maatregel, maar wel totdat je het punt bereikt dat je met hem / haar op een puur platonisch niveau kunt praten, zonder een bijbedoeling ( en ja, terugkeren naar de oude situatie geldt als een bijbedoeling). Indien hij of zij je probeert te overtuigen om hem of haar te zien, vraag jezelf dan eerlijk af wat hiervan het nut zou zijn. Het kan natuurlijk zo zijn dat je contact met elkaar moet hebben om praktische zaken af te wikkelen. Bijvoorbeeld het opsplitsen van bepaalde zaken of het ondertekenen van documenten. Maar probeer dit te beperken tot wat absoluut noodzakelijk is, en houd zulke gesprekken kort en zakelijk.

Ga adequaat om met de pijn

Het is prima om het gevoel te hebben dat je het verknoeid hebt – verantwoordelijkheid nemen voor je fouten of tekortkomingen is gezond. Aan de andere kant moet je ook accepteren dat je een goed persoon bent, en dat je je best hebt gedaan en je niet de enige bent die fouten heeft gemaakt. Natuurlijk is een fase van ontkenning volkomen natuurlijk, maar acceptatie is de sleutel welke je in staat stelt om vooruit te gaan.

Omgaan met de haat fase

Dit is de fase wanneer je het alleen maar uit wilt schreeuwen omdat je een grenzeloze woede voelt. De hoeveelheid woede die je voelt is sterk afhankelijk van hoe je uit elkaar bent gegaan, de omstandigheden, en hoe lang jullie er over hebben gedaan om tot de definitieve breuk te komen. Je kunt het je ex kwalijk nemen dat jullie relatie verspilde tijd is geweest. Je zult je realiseren dat de breuk onvermijdelijk was (achteraf kom je erachter dat je bepaalde aanwijzingen toentertijd niet hebt gezien). Je kunt zelfs geconfronteerd worden met een hoop woede tegen jezelf, maar laat deze gevoelens snel varen! Het is een verspilling van tijd en energie om jezelf te verscheuren over iets waar je niet langer de kracht voor hebt om het te veranderen. Er zijn zoveel positieve dingen die je kunt doen met je emoties en energie. Hoewel het misschien een goed gevoel geeft om je gevoelens van liefde voor je ex te vervangen door haat, kan dit toch leiden tot complicaties. Gemengde gevoelens van liefde en haat is nooit een goede zaak.

Praat met je vrienden

Je hebt mensen om je heen nodig die van je houden en die je kunnen helpen om je een goed gevoel over jezelf te geven. Omring jezelf met begripvolle en ondersteunende vrienden en familieleden. Dit zal je het gevoel geven dat je waardevol bent, het zal je makkelijker het gevoel geven weer vaste grond onder de voeten te hebben als je jezelf omringd met de juiste mensen. Maar wees op je hoede voor vrienden die je (goedbedoeld) in contact proberen te brengen met een andere partner, dat is niet hetgeen wat je op dit moment nodig hebt.

Schrijf je gevoelens op

Houd een dagboek bij of probeer gedichten te schrijven. Het belangrijkste is om absoluut eerlijk te zijn en om geen vorm van zelfcensuur toe te passen. Een van de beste resultaten is soms dat je versteld zult staan van je plotselinge inzicht als je dingen aan het papier toe vertrouwt. Bepaalde patronen kunnen duidelijker worden. Als je rouw begint te verminderen, zul je het zoveel gemakkelijker vinden om waardevolle levenslessen te begrijpen van de hele ervaring terwijl je ze op papier schrijft. Geen enkele relatie is een mislukking als het je lukt om iets te leren over jezelf. Alleen omdat het niet gelukt is betekent dat nog niet dat het geen noodzakelijk onderdeel van je reis is geweest om te worden zoals je graag wilt zijn.

Stel een lijst samen

Eén van de beste middelen om je bij je besluit te houden is het maken van een lijst met alle redenen waarom je ex niet de juiste persoon voor je was. Wees meedogenloos en duidelijk (dit is niet het moment van vergeving). Wat je hiermee bereikt is dat je een duidelijk plaatje maakt voor jezelf voor die momenten waarop je voor jezelf twijfelt en in een emotionele bui denkt: “Als ik misschien dit of dat zou doen dan zou het misschien goed komen” Schrijf op wat er gebeurd is en hoe je jezelf daaronder voelde, zodat je voor jezelf duidelijk hebt dat je dat nooit meer wilt voelen. Wanneer je op een moment van zwakte je ex mist en je het gevoel hebt dat je te dicht in de buurt van de telefoon komt. Pak dan je lijst erbij, lees hem een paar keer over en vraag jezelf af: “waarom zou ik terug gaan en mezelf weer pijnigen?”. Als je jezelf gevangen voelt in een laag gevoel van eigenwaarde, waarbij je het gevoel hebt dat je niet beter verdient. Stel je dan voor dat dit gebeurt bij een vriend(in) van je, en realiseer je wat je tegen die vriend(in) zou zeggen.

Nieuwe bezems vegen schoon

Alhoewel het spreekwoord niet helemaal de lading dekt begrijp je wel wat er bedoeld wordt. Scheiden of uit elkaar gaan betekent een nieuw begin. Daarom zal het schoonmaken en opnieuw organiseren van je persoonlijke ruimte een goed gevoel geven en je voorbereiden op je nieuwe leven wat er aan komt. Rotzooi kan overweldigend en deprimerend zijn en is niet goed voor het stressniveau. Een bijkomend voordeel is dat als je bezig bent met schoonmaken en reorganiseren dat niet erg veel van je hersenen vraagt maar dat je gedachten wel even op iets anders geconcentreerd zijn. Reinig de kamer, hangt wat nieuws aan de muur, schoon de iconen op het bureaublad van de computer op. Zo onbeduidend als opruimen klinkt, je zult je er beter door voelen.

Zoek geluk in andere gebieden van je leven

Of dat nou betekent om tijd door te brengen met familie of vrienden, het beginnen aan die cursus die je altijd al had willen doen, of het lezen van alle boeken uit de top 10. Bedenk dat een relatie hebben een onderdeel is van het leven, maar zelfs als je daarin zit, dan zijn er persoonlijke genoegens waarvan ieder individu kan genieten. Neem nu je tijd om van die zaken te genieten. Er wordt weleens gezegd dat de beste wraak is om te genieten van het leven.

Lees verder

© 2011 - 2024 Cric2010, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vriendschap beëindigenVriendschap beëindigenDe meningen zijn verdeeld over het wel of niet bestaan van onvoorwaardelijke vriendschap. Maar echte vriendschap komt ho…
Tijd vinden voor je vriendenJe kent het vast wel: je wilt je vrienden eens wat vaker zien, maar jullie zijn beiden zo druk dat het bijna onmogelijk…
Redenen waarom je ex graag vrienden wilt blijvenRedenen waarom je ex graag vrienden wilt blijvenIn sommige gevallen is het fantastisch dat je ex-partner vrienden wilt blijven met jou, maar vaak is dat niet zo’n goed…

Lange afstandsrelatie: hoe overleef je dat?Lange afstandsrelatie: hoe overleef je dat?Een lange afstandsrelatie kan erg spannend en liefdevol zijn als elke andere relatie. Als men uiteindelijk voor elkaar i…
Stel je emotionele vragen tactvolStel je emotionele vragen tactvolSoms kan het heel lastig zijn op emotonele vragen op de juiste manier te stellen. Hoe kom je er achter of iemand je graa…
Cric2010 (30 artikelen)
Gepubliceerd: 19-12-2011
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.