mijn kijk op

Samenwonen: de gezamenlijke betaalrekening

Samenwonen: de gezamenlijke betaalrekening Bij het samenwonen is dit één van die praktische zaken, waarover heel goed moet worden nagedacht. Er zijn uiteenlopende manieren om dit te regelen. Mijn voorkeur gaat echter uit naar een gezamenlijke en/of rekening waarop de betalingen van alle vaste lasten plaatsvinden en het behouden van de eigen rekening, waarop het inkomen binnenkomt.

Gezamenlijke betaalrekening


Werken voor je geld

Laten we realistisch zijn. Het is niet meer van deze tijd om alleen een gezamenlijke betaalrekening te hebben. We leven in een maatschappij waarin vaak zowel de man als de vrouw werkt. We werken allemaal hard voor ons geld. Waarom zouden we in vredesnaam alle inkomen op één hoop gooien? Wanneer je ervan overtuigd bent dat je kunt vertrouwen op jouw partner, kan het namelijk ook op een andere en eerlijke manier.

De eerlijke manier van betalen

 1. Regel een gezamenlijke betaalrekening bij een andere bank dan waar jullie huidige rekening loopt. Bij het maken van een keuze kun je laten meewegen hoe hoog de rente is, die je betaalt wanneer je rood staat. Geeft de bank bovendien een rente wanneer je een positief banksaldo hebt? Wat zijn de kosten per jaar voor één of twee passen? Deze zaken verschillen namelijk enorm per bank.
 2. Bereken wat de totale uitgaven per maand zijn. Dit zijn alle vaste lasten, die jullie samen willen betalen.
 3. Bereken per persoon de verhouding inkomen ten opzichte van de totale uitgaven. Dit doe je door de beide inkomens samen op te tellen. Vervolgens deel je zijn inkomen door dit totaal inkomen en vermenigvuldig je dit met 100. De uitkomst is het percentage van zijn bijdrage. Hetzelfde doe je met jouw inkomen. Als je de verhouding weet, kun je naar rato berekenen wat ieders bijdrage is om gezamenlijk alle uitgaven te kunnen betalen. Vermenigvuldig dus zijn percentage met het totaalbedrag aan uitgaven om te weten te komen hoe hoog zijn bijdrage in euro's is. Vervolgens bereken je jouw bijdrage. Degene, die het meest verdient, neemt de meeste kosten voor zijn rekening, maar het is wel in verhouding met het totale inkomen. Dat wat overblijft, is voor jezelf. Mocht er vrijwel niets voor jezelf overblijven, is het tijd om eens kritisch te kijken naar de vaste lasten, zeker als je uitgaven groter zijn dan wat je aan salaris ontvangt.
 4. Spreek af dat alleen gezamenlijke kosten worden betaald met deze gezamenlijke rekening. Alle overige kosten voor bijv. kleding, verzorgingsartikelen e.d. zijn voor eigen rekening. Mocht je kinderen hebben, dan zijn de kosten vanzelfsprekend voor rekening van de gezamenlijke betaalrekening.
 5. Maak de eigen bijdrage automatisch maandelijks over.

Rekenvoorbeeld van naar rato berekenen

Stel, je hebt de uitgaven begroot op 2.500,-. Je partner heeft een netto inkomen van 1.800,- en jij 1.250,-. Dit is een totaal netto inkomen van 3.050,-. Het deel van jouw partner is dan 59% (1800/3050*100), wat neerkomt op 1.475,00 (59/100*2500). Jouw deel bedraagt echter 41% (1250/3050*100), wat 1.025,- (41/100*2500) is.

Het resterende bedrag ( 325,- voor jouw partner en 225,- voor jou) lijkt oneerlijk, maar is in werkelijkheid wel naar rato van de inkomsten berekend. In verhouding van elkaars inkomsten brengen jullie evenveel in.

De voordelen van een aparte gezamenlijke betaalrekening

 • Het grootste voordeel is dat elk zeggenschap houdt over het eigen inkomen.
 • Het restant bedrag kan ieder naar eigen goeddunken besteden, zonder de toestemming van de ander nodig te hebben.
 • Je hebt er geen omkijken naar, omdat de maandelijkse bijdrage automatisch wordt overgemaakt naar de gezamenlijke rekening.
 • Je houdt de gezamenlijke vaste uitgaven gescheiden van alle overige uitgaven. Vandaag de dag geschiedt veel via automatische incasso of je kunt periodieke overboekingen zodanig programmeren, dat deze automatisch gebeuren.
 • Er is sprake van risicospreiding: het inkomen komt binnen op een andere bank dan waar vandaan de betalingen worden uitgevoerd. Mocht de bank omvallen waarop het inkomen binnenkomt, kun je je werkgever direct een ander rekeningnummer doorgeven waarop jouw salaris kan worden gestort. Mocht de bank omvallen waarmee je alles betaalt, dan heb je in ieder geval jouw inkomen nog waar je bij kunt en kun je snel iets ander regelen.

Nadelen van een aparte gezamenlijke betaalrekening

 • Je hebt de kosten voor twee extra betaalpassen.
 • Door onvoorziene uitgaven kan het nodig zijn om geld over te maken vanuit de spaarrekening of om een extra bijdrage te doen.

Mijns inziens is dit een eerlijke en volwassen manier om binnen een huishouden om te gaan met de inkomsten en uitgaven. Het draagt bij aan het behouden van een gevoel van eigenwaarde. Je werkt tenslotte hard voor je geld. Het is dan ook niet meer dan eerlijk om hier inspraak over te hebben en de uitgaven op een eerlijke manier te verdelen.

Lees verder

© 2012 - 2024 Juliejulie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Rentevergoeding op de betaalrekeningRentevergoeding op de betaalrekeningRente op een betaalrekening ontvangen kan wel degelijk. Bij de meeste banken krijgt u op uw betaalrekening geen rentever…
Geld en samenwonenGeld en samenwonenOnder samenwonenden komt nogal eens ruzie voor over geld. Uit onderzoek blijkt dat geld en samenwonen bij ongeveer 60 pr…
Samenwonen: financiële tips om het goed te regelenSamenwonen: financiële tips om het goed te regelenAls je gaat samenwonen, zal je eerst een aantal dingen moeten regelen. Zo is het belangrijk dat jullie duidelijke afspra…
Erven en samenwonen in 2020 en 2021: gevolgen partnerErven en samenwonen in 2020 en 2021: gevolgen partnerWie erft er van wie, als u gaat samenwonen? Wie in 2022 of 2023 gaat samenwonen, een LAT-relatie heeft of eerder ging sa…

Gedumpt worden in de relatie: Wat zijn de signalen?Gedumpt worden in de relatie: Wat zijn de signalen?Je bent verliefd en alles gaat perfect. Je hebt niets in de gaten, omdat er ook niets is om in de gaten te houden. Ineen…
Een relatie hebben: de basismijn kijk opEen relatie hebben: de basisRelaties: het houdt mensen maar bezig. Vaak vergeten mensen zichzelf in een relatie. De relatie zelf vaart ook een eind…
Reactie

Sietske, 04-05-2013
"Naar rato" verdelen?! Wat een ingewikkelde en vooral ouderwetse methode! Ik begrijp niet hoe je als minstverdienende op het idee zou kunnen komen dat je dit van de meestverdienende mag vragen. Waarom zou je als minstverdienende in hemelsnaam het recht hebben om naar het inkomen van je partner te loeren en daar een gedeelte van op te eisen? Een beetje gaan zitten smachten naar het inkomen van je partner en dan verzinnen dat je vanwege de relatie het recht hebt om daar wat voordeel uit te halen?
Ik vrees dat het ook hier nog steeds vooral over de vrouwen gaat. Wat zijn sommige mensen toch ouderwets! En dat in een tijd waarin het heel normaal is dat een vrouw ook een baan heeft.

Met deze "naar rato"-truc loop je in feite jaren lang geld af te pakken van de partner die meer verdient en als de relatie voorbij is, schaam je je er niet eens voor dat het spaargeld van je ex tienduizenden euro's meer zou zijn geweest als jij het netjes bij je eigen geld had gehouden. Het doet denken aan het achterhaalde idee van partneralimentatie: "mijn (ex)partner verdient meer, dus heb ik ook het recht om zowel tijdens als na de relatie meer geld te besteden."

En mocht het "zorg voor de kinderen"-argument nog worden aangehaald: dat is natuurlijk helemaal ouderwets. Je krijgt samen kinderen, dus er is geen enkele reden om als vrouw "naar rato" je hand op te houden omdat je man zo nodig de hele week op zijn werk wil zitten. Kinderen krijg je samen, dus de zorgtaken voer je ook samen uit. Dan ben je gelijkwaardig, op het gebied van geld én taken in huis. Reactie infoteur, 25-11-2013
Sietske, het naar rato verdelen heeft te maken met het eerlijk verdelen van de gezamenlijke kosten. Het zou toch niet eerlijk zijn als jij de helft (50%) van de gezamenlijke kosten moet betalen, terwijl je maar ongeveer één derde (zeg: 30%) van het totale inkomen inbrengt? Als jij maar 30% van het totale inkomen inbrengt, is het het eerlijkst als jij maar 30% van de kosten betaalt. Andersom kan natuurlijk ook: als hij minder dan jij verdient. Je kunt trouwens gezamenlijk afspreken welk bedrag een ieder vrij kan besteden. Is het dan eerlijk als jij net zoveel kunt besteden als hij, terwijl jij minder inbrengt?
En in het geval van kinderen kan het allemaal net zo geregeld worden. Er zijn alleen meer kosten waarmee je rekening moet houden, waardoor het bedrag dat je vrij kunt besteden wellicht alleen maar minder wordt.

Juliejulie (24 artikelen)
Laatste update: 05-01-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Relatie en huwelijk
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.